Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Ribera del Duero

Ribera Del Duero
Ribera Del Duero

In het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer ten noorden van Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. Het wijnbouwgebied Ribera del Duero beslaat ongeveer 20.000 hectare aan grond. In dit gebied vind je exclusieve rode wijnen die het qua kwaliteit kunnen opnemen tegen de beste rioja’s.

Bekijk alle wijnen uit Ribera del Duero

RIBERA DEL DUERO IN HET KORT

Het gebied: ligt in het noorden van Spanje in Castilla y Leon

Klimaat: continentaal (hete zomers en koude winters)

Staat bekend om: complexe rode wijnen met veel tannines die vooral gemaakt zijn van de tinto del (de plaatselijke benaming voor de tempranillodruif)

Belangrijkste druivenrassen: wijnen uit deze regio moeten gemaakt zijn van minimaal 75% tempranillo. Daarnaast mag cabernet sauvignonmalbecmerlot en garnacha worden gebruikt in de blend. 

DE OPKOMST VAN WIJNREGIO RIBERA DEL DUERO

Pas in 1982 kreeg Ribera del Duero een DO-status (Designation of Origin). Voor die tijd werden er al druiven verbouwd voor grote coöperaties die wijn in grote hoeveelheden verkochten. Een paar lokale wijnproducenten hadden grootse plannen voor dit gebied en deden een aanvraag om een DO-status te krijgen voor Ribera del Duero wijnen. 

De rest is geschiedenis. Deze, nog relatief jonge, DO-regio produceert een aantal van de meest gewilde Spaanse wijnen van uitstekende kwaliteit. Na Rioja is Ribera del Duero de grootste producent van kwalitatieve Spaanse wijnen.

Wijnweetjes

  • In de hoofdstad van Ribera del Duero, Aranda de Duero, ligt een hele rits aan ondergrondse antieke kelders waar nog steeds wijn wordt bewaard. De kelders liggen tot wel 12 meter diep in de grond en zijn door een gangenstelsel met elkaar verbonden.
  • De naam van de regio zegt het eigenlijk al, ‘oever van de Duero’. Dit wijngebied wordt namelijk in tweeën gedeeld door de Duero rivier. Hier komt ook veel van het water vandaan dat gebruikt wordt om de druivenranken te irrigeren.
  • In Ribera del Duero vind je een van de bekendste wijnhuizen van Spanje: Vega Sicilia. Hier komt bijvoorbeeld deze zeer exclusieve Vega Sicilia Unico vandaan.
  • Ribera del Duero wijnen zijn vol en hebben een goede body. Deze wijnen passen heel goed bij gebraden rood vlees en wild. 
  • Toen Ribera del Duero in 1982 de DO-status kreeg waren en maar 9 wijnmakers. Inmiddels zijn er ca. 270 wijnproducenten in het gebied.

De naam van de regio betekent, 'oever van de Duero'. Dit wijngebied wordt namelijk in tweeën gedeeld door de Duero rivier.

KLIMAAT EN TERROIR

Ribera del Duero ligt helemaal in het binnenland van Spanje tussen twee gebergtes in. De gaarden liggen op ongeveer 750 meter boven de zeespiegel. Deze factoren zorgen voor een nogal extreem klimaat met koude winters en droge, hete zomers. Temperaturen lopen van -18˚in de winter tot wel 40˚ in de zomer. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven complexe aroma’s en behouden ze hun zuurgraad.

Terroir

In de wijnregio Ribera del Duero zijn er verschillende types ondergrond. Zo vind je hier kalksteen, veen, klei en mergel; een zacht soort krijtsteen.

Druivenrassen

Tempranillo is veruit de meest gebruikte druif in deze wijnregio. Met 95% van de aanplant is het de meest verbouwde druif in dit gebied. De tempranillo wordt hier ook wel tinto fino of tinta del país genoemd. De wijnen uit Ribera del Duero zijn dieprood van kleur, intens en aromatisch, met krachtige aroma’s van zwart  fruit vaak ook duidelijke houttonen. In deze wijnen proef je bijvoorbeeld kersen, truffel, bramen en zelfs mokka. Cabernet sauvignon, syrah en malbec worden in geringe mate verbouwd en verwerkt in blends. 

Garnacha wordt gebruikt voor rosé wijnen en albillo is de enige witte druif in deze regio. Hier worden vooral wijnen van geproduceerd voor lokale consumptie. Deze wijnen hebben dan ook geen kwaliteitslabel.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.