Alles over deze Franse wijnstreek Beaujolais

Beaujolais ligt ten oosten van het Franse Centraal Massief (rondom Lyon). Deze regio is zo beroemd omdat er een unieke speciale rode wijn wordt gemaakt: de Beaujolais Primeur of Nouveau. Deze extreem jonge, lichte wijn gemaakt van gamay-druiven wordt volgens een bijzonder procédé gemaakt en komt al in november na de oogst op de markt. Die moet je proeven! 

Beaujolais in het kort:

  • Gebied: 20.000 hectare
  • Druivenras: gamay noir à jus blanc (de blauwe gamay met wit sap) & chardonnay
  • Locatie: vooral in de vallei van Saône, Frankrijk
  • Klimaat: continentaal met warme zomers en koude winters
  • Jaarproductie: 88 miljoen flessen Beaujolais Primeur

De lekkerste Beaujolais wijnen
Klimaat

De winters zijn koud in Beajolais; de zomers warm. Er zijn verschillende landschappen binnen de wijnregio. Vanwege deze verschillen in bodem en klimaat zijn de Beaujolaiswijnen uit het noorden vaak wat complexer en gestructureerder dan die uit het zuiden. De wijnen uit de zuidelijke Beaujolais zijn over het algemeen iets lichter van smaak.

beaujolais

Beaujolais Primeur & Beaujolais Primeur

De beroemdste wijn uit Beaujolais is de jonge, frisse Beaujolais Primeur of Nouveau. Deze wijn komt ieder jaar op de derde donderdag van november op de markt. De jaarproductie ligt rond de 88 miljoen flessen. Dit lijkt veel, maar is slechts 1/3 van de totale wijnproductie in de Beaujolais. Wij Nederlanders zijn (na de Fransen en de Duitsers) de op drie na grootste Beaujolais Primeur-drinkers ter wereld! Niet slecht toch?

Een wijn met traditie

Beaujolais Nouveau kent een traditie die teruggaat tot de 19e eeuw. Het was toen gebruikelijk in de Beaujolais om de eerste wijnen van de oogst zo snel mogelijk op de markt te brengen in Lyon en Parijs. De wijn werd meteen na de pluk van de druiven in houten vaten per koets of per boot getransporteerd. Vaak voltrok de gisting zich pas tijdens het transport.

Tegenwoordig gist de wijn eerst voordat hij wordt gebotteld en vervoerd. Beaujolais Primeurs zijn licht en fruitig en worden koeler gedronken dan de meeste andere rode wijnen (op ca. 12°C).


Drink een Beaujolais Nouveau binnen een jaar na de oogst, zodat hij nog zijn volle frisheid en fruitigheid heeft.

Hoe worden Beaujolais wijnen gemaakt?

De gamay-druiven voor Beaujolais worden voornamelijk met de hand geplukt, zodat de druiventrossen zo min mogelijk kneuzen. Na de oogst worden de druiventrossen meteen in grote vaten van cement of roestvrijstaal gedaan. De onderste druiven (ongeveer 10% tot 30%) worden door het gewicht van de andere druiven geplet. Deze geplette druiven beginnen te gisten.

Tijdens het gistingsproces komt er koolzuurgas vrij, waardoor de bovenste druiven in het gas terechtkomen. Door het koolzuurgas gisten die druiven in de schil. Dit proces heet macération carbonique (maceratie onder koolzuur). De druiven ontwikkelen door de macération carbonique typische aroma’s van rood fruit.


Korte fermentatie

De druiven bestemd voor Beaujolais Primeur fermenteren slechts 4 dagen op deze manier. Druiven die langer gisten, worden verwerkt tot Beaujolais-wijnen die langer bewaard kunnen worden. Na het gistingsproces worden de druiven geperst. Daarna blijven de Primeur-wijnen 2 maanden liggen. De scherpe appelzuren in de wijn worden in die periode door bacteriën omgezet in zachtere melkzuren. Dit proces wordt malolactische gisting genoemd. Tot slot wordt de Beaujolais Nouveau gebotteld.


Wetgeving

Wijnen uit de Beaujolais moeten voldoen aan gedetailleerde en strenge voorschriften.

  • AOC Beaujolais: dit is de grootste appellation, met meer dan 10.000 hectare aan wijngaarden. Een groot deel van deze wijnen wordt in november als Beaujolais Primeur op de markt gebracht. Een kleiner deel van de geproduceerde wijnen wordt als gewone Beaujolais verkocht.
  • AOC Beaujolais-Villages: de regels in de AOC Beaujolais-Villages zijn strenger dan in de AOC Beaujolais. Ongeveer een kwart van de totale productie van de Beaujolais komt hier vandaan. Het overgrote deel van de Beaujolais-Villages-wijnen zijn gewone Beaujolais-Villages’. Dit zijn zeer subtiele wijnen met een zachte geur van bloesem en fijne rode vruchten, die na 1 à 2 jaar tot optimale rijping komen. Slechts een klein deel van de druiven uit de Beaujolais-Villages wordt gebruikt voor Beaujolais-Villages Primeur-wijnen.

Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over Beaujolais kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden en wijnregio's.. En wil je een echte Franse wijnkenner worden? Lees dan alles over wijnland Frankrijk of organiseer je eigen Franse wijnproeverij. Met onze Franse wijnbox bijvoorbeeld! 

Ontdek je smaakprofiel!

Benieuwd of jij eigenlijk wel zo'n fan bent van Beaujolaiswijn? Doe onze smaakprofielentesten ontdek jouw favoriete rode- en witte wijn in mum van tijd!