Skip to main content

Alles over wijnstreek


Elzas of Alsace

wijngaard in wijnstreek Elzas
wijngaard in wijnstreek Elzas

In het uiterste noordoosten van Frankrijk, grenzend aan Duitsland ligt de Elzas of Alsace (in het Frans). Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 overwegend in Franse handen geweest. Lees alles over de Franse wijnstreek Elzas en haar beroemde wijnen!

BEKIJK ALLE WIJNEN UIT DE ELZAS

DE ELZAS IN HET KORT

 • 90% van de productie bestaat uit witte wijn
 • 15.000 hectares wijngaarden (2023)

Grootste druivenrassen:

 • Riesling
 • Pinot Blanc
 • Gewurztraminer
 • Pinot Gris

WIJNEN UIT DE ELZAS

De Elzas kent verschillende druivenrassen, die allemaal op één na wit zijn. Veel wijnen zijn cépagewijnen (wijnen van één druivenras). 

In de Alsace worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze zijn gemaakt. Ze worden verplicht gebotteld in kenmerkende smalle, hoge Alsace-flessen, in de streek waar ze geproduceerd zijn. Bekend zijn de volgende witte wijnen:

 • Gewürztraminer. Elzassers beschouwen deze als de beste van hun wijnen: Het is een volle wijn met zwoele aroma’s en een rijke, weelderige structuur. 
 • De sylvaner. Levert frisse en lichte wijnen, die zeer fruitig zijn. 
 • De frisfruitige pinot blanc. Kan gemakkelijk als aperitief gedronken worden. 
 • Riesling. Deze hebben hier frisse, fruitige zuren en een delicate smaak. 
 • Pinot Gris. Stevig, en weelderig van smaak.
 • Muscat d’Alsace. Hier worden fruitige wijnen gemaakt, die smaken naar verse druiven. 

De enige rode druif die in de Alsace wordt verbouwd is de pinot noir. Pinot Noirs uit de Alsace zijn ook bijzonder fruitig, met een hint van kersen.

Dacht je dat Riesling altijd zoet was? Probeer dan eens een riesling uit de Elzas! Deze smaakt een stuk droger.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Al in de Middeleeuwen kende de Elzas een florerende wijnbouw. De wijnen stonden bekend als de beste van Duitsland. Aan het einde van de 19e eeuw, toen het gebied ook tijdelijk in handen van de Duitsers was, werd de regio getroffen door de grote druifluisepidemie. De Duitsers beplantten de wijngaarden daarna met hybride druivenrassen die veelal bestand waren tegen de druifluis, maar wijnen van mindere kwaliteit gaven. 

Na de Eerste Wereldoorlog heroverden de Fransen de Elzas. Ze vervingen de slechte druiven door edele druivenrassen als riesling en pinot blanc. De goede kwaliteit van de wijnen leidde in 1962 tot het overheidskeurmerk: de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace. In 1975 werd de Alsace Grand Cru ingesteld en in 1976 de Crémant d’Alsace.

EEN IDEAAL WIJNKLIMAAT

De wijngaarden in de Elzas profiteren van een zonnig, warm en droog klimaat, hoewel de winters behoorlijk koud kunnen zijn. Vooral witte druiven rijpen in dit klimaat erg goed. De wijngaarden die op het zuiden liggen krijgen de meeste zon en leveren de beste wijnen. De bodem van de Alsace bestaat afwisselend uit graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Hierdoor bieden de wijnen uit de Alsace een grote diversiteit aan aroma’s en smaken.

CLASSIFICATIE

Op de etiketten van Elzaswijnen zijn specifieke kwaliteitsaanduidingen te onderscheiden. Deze worden vanuit de Franse overheid bepaald. 

Heb je een fles wijn uit de Elzas? Dan kun je aan de volgende aanduidingen meer begrijpen van je wijn: 

 • “AOC Alsace”: bij deze appellation staat alleen de naam van het druivenras op het etiket. Eventueel wordt er op het etiket ook ‘Edelzwicker’ of ‘Gentil’ vermeld. Dit betekent dat de wijn een mix is van meerdere witte druivenrassen. Ook kunnen er geografische aanduidingen op staan, zoals plaats of buurtschap
 • “AOC Alsace Grand Cru”: deze aanduiding is alleen bedoeld voor wijnen van riesling, gewürztraminer, pinot gris en de muscat. Ze moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Op het etiket moeten vermeld staan: druivenras, jaar en een van de 50 afgebakende wijngaarden
 • “AOC Crémant d’Alsace”: dit is een levendige, mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de méthode traditionnelle van de Champagnestreek. In deze wijn wordt hoofdzakelijk de pinot blanc-druif gebruikt, maar de pinot gris, pinot noir, riesling of chardonnay komen ook voor. De wat zeldzamere Crémant rosé wordt uitsluitend van pinot noir gemaakt

LABELS VOOR EXTRA GOEDE JAREN

Soms is een wijnjaar uitzonderlijk goed. In zulke jaren worden ook overrijpe druiven gebruikt voor de productie van bepaalde Alsace of Alsace Grand Cru wijnen. Dat levert rijke en likeurachtige wijnen op van riesling, gewürztraminer, pinot gris en muscat. Deze krijgen dan extra vermeldingen als ‘Vendanges Tardives’ (‘laat geoogst’) en ‘Sélection de Grains Nobles’ (geselecteerde druiven, aangetast door botrytis, ook wel edele rot genoemd).

VEEL MEER OVER WIJN!

Benieuwd wat edele rot is? Dit komt voor bij verschillende wijnen waaronder Sauternes. Op onze sauternes pagina kan je precies lezen wat dit inhoudt! Of bekijk andere wijnlanden. Op deze pagina hebben we alle wijnlanden op een rijtje gezet. Lees ook onderstaande artikelen voor meer informatie!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.