Skip to main content

Alles over de Franse wijnstreek


Provence

Provence
Provence

In het zuidoosten van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de zonnige Provence. Deze prachtige en schilderachtige streek, met golvende heuvels vol bloemen en kruiden, is de grootste roséproducerende wijnregio van Frankrijk. De regio levert naast mooie, droge rosés ook aromatische rode wijnen en fruitige witte wijnen. Ontdek alles over de Provence.

Bekijk alle wijnen uit de Provence

Provence in het kort

 • 88% van de wijnen zijn rosé
 • De rest zijn rode en witte wijnen
 • Enige wijnstreek in Frankrijk die zich voornamelijk richt op rosé.
 • Belangrijkste druivenras is mourvèdre
 • Belangrijkste regio’s zijn Côtes de Provence en Coteaux d’Aix en Provence

De geschiedenis van rosé wijnen uit de provence

Provence is de oudste wijnstreek van Frankrijk. Al meer dan 2600 jaar wordt hier wijn verbouwd. Wijnhandelaren trokken in de zesde eeuw voor christus naar het zuid-oosten van Frankrijk en brachten wijnstokken naar het gebied De wijnen waren niet ‘rood’, zoals tegenwoordig ‘rood’ is. De druiven werden snel geperst en verwerkt waardoor de wijn een bleke kleur kreeg. De regio werd al snel bekend om de roze wijnen. De overname van de Romeinen heeft de populariteit van de wijn vervolgens vergroot. 

De naam Provence komt van de oude Romeinen, die de regio Nostra Provincia (onze provincie) noemden.

Perfect klimaat voor wijn

Provence heeft een geweldig klimaat voor druiven. Er heerst een typisch mediterraan klimaat, met veel invloeden van zee. De winters zijn mild en de zomers warm en droog. Met meer dan 3.000 uur per jaar is de Provençe veel zonniger dan veel andere gebieden in Frankrijk. Dit is gunstig voor de druiven. De wind uit het noorden zorgt voor enige afkoeling en droogt de druiven na een zware regenbui.

Druivenrassen

Er staan verschillende druiven aangeplant in het gebied, waarvan de mourvèdre de meest voorkomende is. Deze blauwe druif vormt het belangrijkste bestanddeel van veel rosés en rode wijnen. Mourvèdre wordt vaak gemengd met cinsaut en grenache

Rosés uit de Provençe zijn bijna altijd droog van smaak. Ze moeten voor minstens 20% uit saignée wijn bestaan. Saignée wijn wordt gemaakt door de versgeperste blauwe druiven kort te laten gisten. De druivenschillen geven dan een lichtroze kleur aan het sap. 
Rode wijnen uit de Provençe zijn vaak vol en aromatisch van karakter.De fruitige witte wijnen worden gemaakt van druiven als de bourboulenc, viognierChardonnay en Sauvignon blanc. Veel Provençe-wijnen bezitten typische aroma’s van kruiden die veel in de regio groeien, zoals rozemarijn, lavendel en tijm.

Wijnregio's

Net als bij veel wijnstreken bestaat ook Provençe uit meerdere regio’s. Provençe kent maar liefst 9 regio’s:

 • Cassis
 • Bandol
 • Bellet
 • Palette
 • Côtes de Provence
 • Coteaux d’Aix en Provence
 • Coteaux de Pierrevert
 • Les Baux de Provence
 • Coteaux Varoi

De twee grootste regio’s zijn: 

Côtes de Provence

Côtes de Provence is de grootste regio binnen Provençe. 75% van de wijnen komt uit deze regio. 89%l van de wijnproductie bestaat uit droge rosés. Er wordt de laatste tijd ook geëxperimenteerd met rosés die rijpen op hout. Bovendien is er steeds meer aandacht voor de productie van rode kwaliteitswijnen. De grenache, carignan en rosé druiven zijn het belangrijkst voor deze regio. 

Coteaux d’Aix en Provence

Coteaux d’Aix en Provence is de op een na grootste regio. Ruim 50% van de wijnen uit deze regio zijn rood. Het overgrote deel van rest is rosé en een paar procent is wit. Mourvèdre, cabernet sauvignon, grenache en cinsaut zijn de belangrijkste blauwe druiven. Clairette, grenache blanc, chardonnay, semilon en sauvignon blanc zijn de belangrijkste witte druiven. 


Frankrijk heeft nóg meer te bieden!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.