Zuid-Afrika Stellenbosch

inspiration-image

Artikel

’Variety is in our nature’, zeggen ze in Zuid-Afrika. Variatie vind je er in de natuur, de cultuur, de keuken en zeker ook in de wijn. Stellenbosch is het bruisende hart van de Kaapse wijnbouw.

Ligging

Veel wijngebieden in de wereld zijn mooi, maar Zuid- Afrika spant de kroon. Het gebied loopt in een ruime boog rondom Kaapstad, de Western Cape. De wijngaarden liggen midden in het Cape Floral Kingdom, een smalle landstrook tussen Port Elizabeth aan de zuidoostkust en de Cederberg in het westen, waar naast de wijnstokken bijna tienduizend plantensoorten groeien. Dat is meer dan op het hele noordelijk halfrond.

Stellenbosch vormt het centrum met veel bekende wijnhuizen, een universiteit, onderzoeksinstituut en landbouwhogeschool. Het is de naam van het wijngebied en van het stadje met historische panden gebouwd in de typische Cape Dutch stijl. Stellenbosch wordt omgeven door bergen. Wijngaarden zie je er overal. De streek kent verschillende klimaten. De variatie in de wijnen heeft te maken met de ligging van de wijngaarden, hoog op de heuvel of in de warme, beschutte valleien. Ook de bodems in Stellenbosch tonen grote verschillen. Het ene terroir is geschikt voor sauvignon blanc, het andere voor bijvoorbeeld shiraz. In Stellenbosch komen alle internationale druivenrassen voor en natuurlijk ook de inheemse pinotage.

 

Wijnroutes

Zuid-Afrika heeft veel wijnroutes. De wijnroute door Stellenbosch is de oudste en is erg populair bij toeristen. De Green Mountain Eco Route is ‘s werelds eerste wijnroute die helemaal in het teken staat van biodiversiteit in de natuur en biologische wijnbouw. Kijk op: www.wosa.co.za/wijnroutes en www.greenmountain.co.za.

 

Typisch Zuid-Afrika

Veel Kaapse wijnhuizen zijn toeristische attracties met bezoekerscentra, winebars, restaurants, soms een hotel, golfbaan, picknickpark en barbecueplaatsen.

 

Wijnmatch

Sauvignon Blanc & schaal- en schelpdieren

Chardonnay & gebraden kip

Cape Blend (meerdere druivensoorten) & braai

Pinotage & rijst met noten en zuidvruchten

 

LESJE AFRIKAANS

Baie lekker = erg lekker

Braai = barbecue

Droë rooie = droge rode wijn

Oesjaar = oogstjaar

Steen = chenin blanc

Hanepoot = muscat

Vonkelwijn = mousserende wijn

1 Review

(33 stemmen)
op=op
6.99

1 Review

(196 stemmen)
op=op
10.59

3 Reviews

(42 stemmen)
9.99

7 Reviews

(53 stemmen)
10.59

2 Reviews

(33 stemmen)
10.59