Chili
De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, die in binnen- en buitenland geroemd worden.
WIJNLAND CHILI IN HET KORT
- Valt onder landen uit de nieuwe wijnwereld
- 133.000 hectare wijngaarden
- 13 miljoen hectoliter wijn per jaar
- Chili kent een mediterraans klimaat
- Wijnstreken: Coquimbo, Elqui valley, Limarí valley, Aconcagua Valley, Casablanca Valley, San Antonio Valley, Central Valley (Maipo Valley, Cachapoal Valley, Curico Valley en Maule Valley)
- Druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, Sémillon, sauvignon blanc en carmenère
GESCHIEDENIS VAN DE CHILEENSE WIJNBOUW
In de 2e helft van de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. De Spanjaarden ontdekten al snel dat het Chileense klimaat erg geschikt was voor wijnbouw. Verschillende soorten druiven uit heel Europa werden geïmporteerd. Toen Europa in de 19de eeuw werd getroffen door een grote druifluisepidemie, vestigden veel, vooral Franse, wijnmakers zich in Chili. Chili is het enige wijnland ter wereld dat vrij is gebleven van druifluis.
In de jaren ’80 heeft Chili een grote moderniseringsslag gemaakt. Niet alleen de Chileense overheid, maar ook veel Amerikaanse en Franse wijnmakers zagen de mogelijkheden van het land. Ze investeerden flinke bedragen in de vernieuwing van de wijnbouw. Ook de export van Chileense wijnen is sterk gegroeid. Tegenwoordig is Chili is na Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika.
DRUIVENRASSEN
Veel aangeplante druiven in Chili zijn zogenaamde klassieke blauwe druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Op meer dan 60% van de wijngaarden staan deze druiven aangeplant. Veel Chileense wijnen zijn varietal wijnen, wijnen gemaakt van één enkel druivenras. De cabernet sauvignon is de meest aangeplante blauwe druif in Chili. Maar misschien is de carmenère uit Chili nog wel beroemder...
Cabernet sauvignon
De cabernet sauvignon is een kleine druif die in langwerpige, compacte trossen groeit. Hij heeft een dikke schil die veel kleurstof, aroma en tannine bevat. In een cabernet sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen. Naast zwarte bessen komen er altijd kruidige aroma’s in voor, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus.
Carmenère
De carmenère is een van oorsprong Franse druif, maar komt tegenwoordig meer voor in Chili. De eerste carménère wijnstokken werden rond 1850 naar Chili gebracht en daar vinden we nu totaal ruim 7000 hectare. In verschillende stadia van rijpheid zijn verschillende smaken te ontdekken: paprika, peper, tomaat en zelfs chocolade-tonen.
Sauvignon blanc
Sauvignon blanc is een van de meest verbouwde druivenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt de sauvignon blanc druif uit Franse wijnstreken als de Loire Vallei en de Bordeaux. Sauvignon blanc herken je aan zijn superfrisse smaak. In het algemeen is het een knisperend frisse wijn met een kenmerkende aromatische geur van gras en kruisbessen.
WIJNSTREKEN
De meeste wijngebieden liggen ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De namen van deze wijngebieden eindigen vaak op ‘Valley’, en zijn vaak genoemd naar de belangrijkste rivier die door het desbetreffende gebied loopt. De laatste jaren zijn er veel nieuwe en veelbelovende wijngebieden bij gekomen. Maak kennis met de drie grootste wijnregio’s:
Maipo Valley
Maipo Valley is het gebied met de langste wijnbouwtraditie van Chili. Vanwege de ligging kent het gebied weinig neerslag en hoge temperaturen. Kortom: de perfecte condities voor de groei van verschillende druiven. De druiven die hier onder andere voorkomen zijn cabernet sauvignon, merlot en carmenère. De wijnen uit de Maipo Valley zijn elegant en klassiek.
Casablanca Valley
Casablanca Valley is het jongste wijngebied van Chili. Er werd namelijk pas 30 jaar geleden ontdekt dat deze vallei perfect was voor het maken van wijn. De vallei ligt namelijk, van alle wijngebieden, het dichtst bij de zee. Hierdoor verschilt het klimaat duidelijk van andere valleien. De druif rijpt zeer gelijkmatig waardoor een betere kwaliteit ontstaat.
Curicó Valley
Curicó Valley heeft ruim 17.000 hectare aan wijngaarden. De druif cabernet sauvignon wordt hier het meest verbouwd, maar goede sauvignon blanc komt uit dit gebied. De wijnen zijn krachtig, maar toch zacht van smaak.
CHILEENSE WIJNHUIZEN
Naast deze prachtige wijnstreken zijn er ook veel geweldige wijnhuizen in Chili te vinden.
VIÑA LA ROSA
Viña La Rosa is al 175 jaar oud, maar behoort tot de modernste wijnhuizen van Chili. In de 19e eeuw viel Francisco Ignacio voor het landschap van de Cachapoal Valley en legde daar de basis voor het familiebedrijf.
VALDIVIESO
Wit, rood of mousserend – Valdivieso staat altijd voor kwaliteit. Dit Chileense familiebedrijf groeide uit tot een groot succes onder leiding van de Nieuw-Zeelandse wijnmaker Brett David Jackson.
OVEJA NEGRA
Oveja Negra herken je meteen aan het zwarte schaap op het etiket. Vlak bij het Andesgebergte maakt het wijnhuis karaktervolle wijnen die wereldwijd worden gewaardeerd.
ERRAZURIZ
Errazuriz – met de klemtoon op de ‘a’ – is Chili’s bekendste wijnfamilie. Sinds 1870 staat het huis, opgericht door Don Maximiano, voor één ding: compromisloze kwaliteit.
MEER LEREN OVER WIJN?
Nu je alles weet over wijnland Chili, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Italië. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnay, cabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel bekende druivenrassen!
Meer lezen