Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Chili

Chili

De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, die in binnen- en buitenland geroemd worden.

WIJNLAND CHILI

chili vlag

OORSPRONG

In de 2e helft van de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. De Spanjaarden ontdekten al snel dat het Chileense klimaat erg geschikt was voor wijnbouw. Verschillende soorten druiven uit heel Europa werden geïmporteerd. Toen Europa in de 19de eeuw werd getroffen door een grote druifluisepidemie, vestigden veel, vooral Franse, wijnmakers zich in Chili. Chili is het enige wijnland ter wereld dat vrij is gebleven van druifluis. 

In de jaren ’80 heeft Chili een grote moderniseringsslag gemaakt. Niet alleen de Chileense overheid, maar ook veel Amerikaanse en Franse wijnmakers zagen de mogelijkheden van het land. Ze investeerden flinke bedragen in de vernieuwing van de wijnbouw. Ook de export van Chileense wijnen is sterk gegroeid. Tegenwoordig is Chili is na Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika.

WIJNSTREKEN

wijnstreek in chili

De meeste wijngebieden liggen ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De namen van deze wijngebieden eindigen vaak op ‘Valley’, en zijn vaak genoemd naar de belangrijkste rivier die door het desbetreffende gebied loopt. De laatste jaren zijn er veel nieuwe en veelbelovende wijngebieden bij gekomen. Maak kennis met de drie grootste wijnregio’s:

1. Maipo Valley

Maipo Valley is het gebied met de langste wijnbouwtraditie van Chili. Vanwege de ligging kent het gebied weinig neerslag en hoge temperaturen. Kortom: de perfecte condities voor de groei van verschillende druiven. De druiven die hier onder andere voorkomen zijn cabernet sauvignonmerlot en carmenère. De wijnen uit de Maipo Valley zijn elegant en klassiek.

2. Casablanca Valley

Casablanca Valley is het jongste wijngebied van Chili. Er werd namelijk pas 30 jaar geleden ontdekt dat deze vallei perfect was voor het maken van wijn. De vallei ligt namelijk, van alle wijngebieden, het dichtst bij de zee. Hierdoor verschilt het klimaat duidelijk van andere valleien. De druif rijpt zeer gelijkmatig waardoor een betere kwaliteit ontstaat. 

3. Curicó Valley

Curicó Valley heeft ruim 17.000 hectare aan wijngaarden. De druif cabernet sauvignon wordt hier het meest verbouwd, maar goede sauvignon blanc komt uit dit gebied. De wijnen zijn krachtig, maar toch zacht van smaak. 

druiven rode wijn

DRUIVENRASSEN

Veel aangeplante druiven in Chili zijn zogenaamde klassieke blauwe druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Op meer dan 60% van de wijngaarden staan deze druiven aangeplant. Veel Chileense wijnen zijn varietal wijnen, wijnen gemaakt van één enkel druivenras. De cabernet sauvignon is de meest aangeplante blauwe druif in Chili. Maar misschien is de carmenère uit Chili nog wel beroemder...

Carménère

De carmenère is een van oorsprong Franse druif, maar komt tegenwoordig meer voor in Chili. De eerste carménère wijnstokken werden rond 1850 naar Chili gebracht en daar vinden we nu totaal ruim 7000 hectare. In verschillende stadia van rijpheid zijn verschillende smaken te ontdekken: paprika, peper, tomaat en zelfs chocolade-tonen.

De meest aangeplante witte druif uit Chili is de sauvignon blanc.

CHILEENSE WIJNHUIZEN

Viña La Rosa bestaat al 175 jaar, maar is een van Chili’s modernste wijnbedrijven. Francisco Ignacio werd verliefd op het mooie landschap van Cachapoal Valley, 120 kilometer onder Santiago. Hij kocht het landgoed en kreeg daar ook wijnvaten, wijnkelders en uit Frankrijk geïmporteerde druivenranken bij. Sindsdien hebben hij en zijn familie zich vol passie op de wijnbouw gestort. Met succes! Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer van dit wijnbedrijf. 


Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over wijnland Chili, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Italië. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnaycabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel bekende druivenrassen!  Lees dit of onderstaande artikelen om je wijnkennis nog meer te verbreden!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.