Skip to main content
Welkom
0

Witbier

Een fris biertje met een flinke dosis koolzuur; witbier is het biertje voor de zomerse dagen. Een echte allemansvriend, wie lust ‘m niet? Witbier is niet meer weg te denken van de bierkaart en heeft ook nog eens een rijke historie van ver voor z’n populariteit.

Een glas witbier.

Wat is witbier?

Witbier is een verfrissende biersoort die wordt gebrouwen met ongebrande mouten en een aanzienlijk aandeel tarwe, wat zorgt voor het zachte, volle mondgevoel. Vaak worden er tijdens het brouwen kruiden zoals koriander en sinaasappelschil toegevoegd, die het bier zijn kenmerkende frisse, lichtzoete en citrusachtige smaak geven. Omdat witbier ongefilterd is, behoudt het zijn troebele, bleekgele uiterlijk en natuurlijke gistdeeltjes. Het relatief lage alcoholpercentage, meestal tussen 4,5% en 5,5%, maakt witbier tot een ideale dorstlesser. Perfect voor warme dagen en heerlijk te combineren met lichte gerechten, salades of vis.

Geschiedenis van Witbier

Witbier komt oorspronkelijk uit België en is al zo’n 400 jaar oud. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw was witbier zo goed als uitgestorven, totdat melkboer Pierre Celis bedacht dat dit wel erg zonde was. Hij kocht van z’n spaargeld een brouwerij. Brouwerij De Kluis lag in het dorpje Hoegaarden. De bewoners hier waren heel enthousiast over het witbier. Langzaamaan verspreidde de populariteit verder over België en snel ook daarbuiten.

Waarom witbier zo heet, zijn de meningen over verdeeld. De meest aannemelijke theorie is dat het vernoemd is naar het Oudnederlandse woord “weit” dat tarwe betekend. Aangezien dit tarwebier eerst ’weitbier’ heette, is er een grote kans dat de verbastering hiervan witbier is geworden.

BROUWPROCES

Het brouwproces van witbier begint met een combinatie van ongemoute tarwe, gerstemout en soms een kleine hoeveelheid haver. Deze graanmix zorgt voor de lichte, zachte structuur en het karakteristieke troebele uiterlijk van het bier. Tijdens het maischen worden de zetmelen uit de granen omgezet in suikers, die later tijdens de gisting worden omgezet in alcohol.
Na het koken van het wort worden vaak sinaasappelschillen en kruiden zoals koriander, anijs of kamille toegevoegd. Deze ingrediënten geven witbier zijn kenmerkende frisse, lichtzoete en kruidige aroma’s.

De vergisting gebeurt met een bovengistende gistsoort, wat zorgt voor fruitige en kruidige esters in de smaak. Omdat witbier ongefilterd blijft, behoudt het zijn natuurlijke troebelheid en levendige schuimkraag. Het resultaat is een verfrissend, sprankelend bier met een alcoholpercentage van ongeveer 5% tot 6%, perfect voor zomerse momenten.

VERSCHIL TUSSEN WIT EN WEIZENBIER

Weizenbier en witbier: de namen zijn misschien verwarrend, maar er zijn grote verschillen tussen de twee. Weizenbier moet volgens de Duitse regels voor 50% uit tarwe bestaan en mag behalve graan, hop en water geen andere grondstoffen bevatten.

Witbier wordt met ongemoute tarwe gebrouwen en er worden vaak nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals koriander of sinaasappel. Witbier bevat dus niet minder tarwe dan Weizenbier. Maar de gebruikte tarwe is niet gemout.

Witbier en Weizenbier zijn dus niet hetzelfde! Wil je weten wat er nog meer schuilt achter weizenbier? Lees dan alles over weizenbier!



Smaakwijzer voor dubbel-bieren, op basis van kleur, bitterheid en het alcoholpercentage.

De smaak van witbier

Witbier is een licht en verfrissend tarwebier met een alcoholpercentage tussen 4,5% en 5,5%. Door het gebruik van ongefilterde tarwemout en toevoegingen zoals koriander en sinaasappelschil krijgt het bier zijn kenmerkende frisse, citrusachtige aroma en zachte kruidigheid. De milde, lichtzoete smaak wordt mooi in balans gebracht door een subtiele zuurgraad en een sprankelende afdronk. De kleur van witbier is bleekgeel tot stroblond en vaak wat troebel door de aanwezige gist, een zomerse dorstlesser pur sang.

Witbier & eten

Door de toevoeging van citrusschillen heeft witbier een frisse, citrusachtige smaak met een lichte, zoete afdronk. Vaak krijg je op een terras een schijfje citroen in je witbier. Volgens kenners een echte no-go. In de tijd dat de vraag naar witbier nogal groot werd had de brouwerij in Hoegaarden niet genoeg tijd om het bier te laten rijpen en zo vanzelf die friszure smaak te krijgen.

Om toch de citrussmaak over te brengen is toen het schijfje citroen geïntroduceerd. Inmiddels niet meer nodig maar soms nog wel zo geserveerd. Tot grote ergernis van veel bierliefhebbers. Het maakt het schuim namelijk stuk en geeft een agressieve smaak aan het bier.

Witbier combineert heerlijk met de volgende gerechten:

  • Mosselen: Een klassieke combinatie met witbier.
  • Witte asperges: Vaak denken we bij asperges aan witte wijn maar denk ook eens aan een witbiertje. Je kunt dit niet alleen heel goed drinken bij dit gerecht maar de variatie van een scheutje witbier door je quichemengsel is ook erg lekker.
  • Sinaasappel toetje: Dit toetje en witbier complementeren en versterken elkaar door het citruskarakter. En zeg nou zelf, chocolade en citrus passen toch super goed bij elkaar?

WITBIER SERVEREN

Witbier drink je uit een een dik en stevig glas. Van boven is dit glas net wat breder dan aan de onderkant. Een soort pot met een dikke rand.

Schenken
Wit bier schenk je, goed koud, in een keer uit in het glas. En dan dus liever niet garneren met een schijfje citroen.

Afschuimen
Witbier schuim je niet af. Laat de mooie schuimkraag lekker met rust, zodat het zijn werk kan doen.

Toch nog niet zeker over witbier?

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar mocht je nog niet hélemaal overtuigd zijn kan je nog een aantal andere speciaalbieren bekijken. Voor ieder wat wils!

Voor een overzicht van alle speciaalbieren kan je op onderstaande knop klikken.

Meest gestelde vragen over witbier

Dorst gekregen?

Als het goed is weet je nu meer over dit frisse en zomerse bier. Witbier is geliefd om zijn lichte, verfrissende karakter en zachte citrusaroma’s, en is daardoor een ideaal biercadeau voor wie houdt van doordrinkbare bieren met een kruidige twist. Probeer bijvoorbeeld Brouwerij ’t IJ IJwit, een Belgisch geïnspireerd Amsterdams witbier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het bier heeft verfrissende tonen van sinaasappel en koriander, met een zachte, lichtzoete afdronk. IJwit past uitstekend bij gerechten zoals mosselen, salades of lichte visgerechten, maar smaakt ook heerlijk bij een zomers dessert met citrus of witte chocolade. Bestel de volgende keer eens een witbier, hét glas zomer in je hand.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.