Skip to main content
Welkom
0

Brut champagne

Heb jij iets te vieren? Dan mag de champagne niet ontbreken! Er zijn veel verschillende soorten champagnes, de meest populaire variant is brut. Een feest is zonder brut champagne niet compleet en het drinkt ook nog eens lekker weg bij verschillende maaltijden. Waarom? Dat lees je hier.

Brut champagne; 2 gevulde glazen

WAT IS BRUT CHAMPAGNE?

Brut champagne is een droge mousserende wijn. Bij botteling mag maximaal 6 tot 12 gram suiker per liter worden gevoegd. Het toevoegen van deze suikers gebeurt tijdens de tweede stap in het productieproces van champagne. Dit proces wordt ook wel ‘dégorgement’ genoemd. Hierbij wordt na de tweede gisting de dode gist verwijderd. Tijdens deze stap gaat er een beetje champagne verloren, dit verlies wordt vervolgens aangevuld met liqueur d'expédition. Wat er in deze liqueur zit is voor ieder champagnehuis een goed bewaard geheim, maar bij een klassieke brut champagne bestaat dit mengsel uit rietsuiker en oude wijnen uit dezelfde streek. Pas na het toevoegen van liqueur d'expédition krijgt de champagne zijn beroemde champagnekurk met muselet.

Soort

Suiker per liter

Champagne sec, demi-sec of doux 

Meer dan 12 gram

Brut

6 tot 12 gram

Extra brut

3 tot 6 gram

Brut nature

Minder dan 3 gram

Ter vergelijking: als je een liter (gewone) cola drinkt, zit daar 100 gram suiker in.

WAAR IS BRUT CHAMPAGNE LEKKER BIJ?

Vooraf

Een brut champagne kan goed gecombineerd worden met een oude kazen of wat gedroogde ham. Deze zoute smaken passen goed bij de wat droge champagne en brengt de smaak van de champagne nog meer naar voren.

Diner

Brut champagne past goed bij sushi of bij oesters. En bij vis en zeevruchten of gerechten met paddestoelen. Lees meer tips over champagne combineren met het diner.

image

DE POPULAIRSTE BRUT CHAMPAGNES

Geniet van dubbel zoveel champagne met een Magnumfles of een van deze nog grotere champagneflessen

1. Pommery Brut Royal

Ben je op zoek naar een frisse en delicate champagne die ook nog eens betaalbaar is? Dan is de Pommery Brut Royal de perfecte match. Deze champagne is de winnaar van de gouden medaille tijdens de International Wine Challenge en daarmee de kampioen onder de brut champagnes. Geen wonder dus dat deze champagne zo populair is. 

2. Veuve Clicquot Brut

Voor de echte fijnproevers die een champagne met een volle en stevige structuur zoeken is de Veuve Clicquot Brut een echte aanrader. Deze champagne dankt zijn populariteit aan z’n rijke, intense smaak en stijlvolle uiterlijk. Combineer de Veuve Clicquot met gegrilde vis, kreeft of sushi voor een extra smaaksensatie. 

3. R de Ruinart

Sinds de oprichting in 1729 vormen uitmuntendheid en vakmanschap de kern van het oudste champagnehuis. Chardonnay is de ziel van Ruinart. Deze geeft elegantie, zuiverheid en een aromatische frisheid aan alle cuvées. Deze R de Ruinart champagne is evenwichtig, rond en vol, met een aanzet van goed gerijpt fruit zoals nectarines. De afdronk is lang met een karakteristieke frisheid afkomstig van het grote aandeel chardonnay in de blend.

4. Moët & Chandon Brut Impérial

Moët & Chandon Brut Impérial is de iconische champagne van het huis en wereldwijd de meest verkochte en bekendste champagne; iedere seconde wordt ergens ter wereld een fles ontkurkt. Je proeft een combinatie van gulheid en subtiliteit met sappig wit fruit (peer, perzik, appel), de zachte levendigheid van nuances van citrusfruit en kruisbessen en een verleidelijke streling van fijne bubbels. Perfect bij sushi of tonijn.

Meer lezen over champagne

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.