Skip to main content

Pinot Gris VS Pinot Grigio:


Wat is het verschil?

Wat is het verschil?

Pinot Gris en Pinot Grigio: twee namen voor dezelfde druif. Het druivenras mag dan wel hetzelfde zijn, maar de smaak kan - net als de namen - verschillen (afhankelijk van de herkomst). Dus wanneer spreken we van een Pinot Gris en wanneer van een Pinot Grigio? En wat bepaalt het verschil in smaak? Je leest het hier.

Bekijk al onze wijnen

Dezelfde druif, andere herkomst

Pinot gris en de pinot grigio wijnen zijn meestal afkomstig uit twee compleet verschillende wijngebieden: We spreken meestal over de pinot gris wanneer de druif wordt aangeplant in de Elzas regio in Frankrijk. We spreken dan over de pinot grigio als deze groeit in de Italiaanse regio Veneto. De pinot gris- of pinot grigio druiven zijn beide blauwgrijs tot bruin roze van kleur. Ondanks dezelfde kleur is het mogelijk dat je een duidelijk verschil proeft tussen de twee.

Ieder z'n eigen smaak

De Elzasser Pinot Gris en de Italiaanse Pinot Grigio hebben dus een verschillende afkomst. Dit zorgt voor een verschil in smaak tussen beiden: Geografische verschillen zoals grondsoort, zonlicht en klimaat spelen namelijk een belangrijke rol in de smaakontwikkeling van de druif. Maar welk verschil proef je precies?

Een volle smaak bij Pinot Gris

De Elzas is een wijnregio in het Noordoosten van Frankrijk. Het klimaat is hier zonnig, warm en droog. Dit zorgt ervoor dat de Pinot Gris die hier groeit een geurige, goudgele wijn met een volle, soms zelfs ‘vettige’ smaak geeft.

  • Je proeft: Fruit (nectarine), iets rokerigs en weinig zuren.
  • Smaakt goed bij: intense gerechten. Indiase of thaise curry’s in kokossaus, paté of roergebakken gamba’s. Ook lekker bij kalfsvlees, kalkoen of gebraden kip.
Bekijk alle Franse Pinot gris wijnen

Ga jij voor krachpatser Pinot gris of borrelvriend Pinot grigio?

Een frisse slok Pinot Grigio

Pinot Grigio wordt voornamelijk in Veneto aangeplant; een wijngebied in het noordoosten van Italië. De druif krijgt hier een andere smaak dan in Frankrijk. De wijngaarden liggen namelijk op hoog gelegen uitlopers van de Alpen, dichtbij de grens met Zwitserland en Oostenrijk. De druif geeft hier een wijn met een zuivere frisheid met veel peer, appel en lichte tonen van bloesem.

  • Je proeft: een lichte ietwat kruidige wijn met citrus en een klein zoetje.
  • Smaakt goed bij: Een aperitief. Dit is namelijk echt een prima borrelwijn! Bruschetta of stukje parmezaanse kaas of een plakje gedroogde ham haalt het allerbeste uit deze wijn.

 

Bekijk alle Italiaanse Pinot Grigio wijnen

Welke kies jij?

Pinot Grigio uit Italië is dus een lekkere lichte borrelwijn. Toch wel een verschil met de rijke, volle Pinot Gris uit de Elzas. Deze krachtpatser is perfect voor bij het eten. Waar de Italiaanse variant strak en fris (een echte “allemansvriend”} van smaak is, heeft de Franse Pinot Gris een intense en volle smaak. 

Meer over wijn?

Wij kunnen je nog veel meer vertellen over wijn! Lees alles over andere bekende druivenrassen, of ontdek nu de populairste wijnlanden. Of lees eens hoe je wijn in 5 simpele stappen kunt leren proeven, of in welk glas je nou welke wijn serveert.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.