Skip to main content

Alles over de druif en de wijn


Verdejo

Verdejo

Zit je lekker in de zomerzon op het terras? Dan mag een glas verdejo niet ontbreken! Verdejo is een druif die veel in Rueda in het noorden van Spanje wordt verbouwd. Daar worden er heerlijke witte wijnen van gemaakt. Lees hier alles over deze druif en z’n karakteristieke smaak!

KOOP HIER JE VERDEJO WIJN

Verdejo in het kort

Smaakt naar:

  • Groene meloen, citrusvruchten, venkel, witte perzik
  • Sommige verdejo’s krijgen houtlagering, de smaak is dan veel voller 

Serveertemperatuur:

8˚ tot 10˚ Celsius (= ca. 3 uur in de koelkast).

Komt vooral uit:

Het wijngebied Rueda in Spanje.

Vind je verdejo lekker? Probeer ook eens een frisse sauvignon blanc.

RUEDA EN VERDEJO

De kwaliteit van verdejo wijnen heeft nogal geschommeld door de jaren heen. De zo typerende frisheid van verdejo was vroeger ver te zoeken!

Gelukkig zette het beroemde wijnhuis Marques de Riscal de verdejo druif in Rueda in de jaren ‘70 op de kaart, door hier met nieuwe technieken heerlijke, fruitige wijnen van te maken. Sindsdien volgden veel producenten hun voorbeeld en steeg de populariteit van deze wijn enorm!

Wijnhuis Marques de Riscal heeft de standaard gezet voor de huidige Verdejo wijnen uit Rueda

DE DRUIF 

Verdejo komt van het woord ‘verde’, wat groen betekent in het Spaans. Je raadt het al, de verdejo druif is te herkennen aan zijn groene kleur! 

Verdejo is een druivenras dat het goed doet op een ondergrond van keien en kalksteen. Deze druif kan goed tegen droogte. Een echte overlever dus!

NACHTELIJKE OOGST

De druif wordt vaak ‘s nachts geoogst. Waarom? De verdejo druif is namelijk erg gevoelig voor zuurstof. En dat is gevaarlijk in dit geval! Zuurstof zorgt namelijk voor een vroegtijdige gisting van deze druif. 

Daarom worden de druiven s nachts als het koeler is geplukt en zo snel mogelijk geperst en in (veelal) metalen vaten gegoten. Door stikstof te gebruikten tijdens dit proces wordt het gisten tegen gegaan.

De Verdejo druif wordt meestal vergist in roestvrijstalen vaten en zoveel mogelijk van zuurstof weggehouden. Zo blijft -ie heerlijk fris.

Smaken: van fris en fruitig tot mineralig en groen

Verdejo’s hebben een karakteristieke zachte smaak. Je proeft veel frisheid van citrus en tegelijkertijd de ronde smaak van rijpe perzik. Dat maakt deze wijn een ideale borrelwijn!

Drink 'm jong

Verdejo drink je over het algemeen jong. Als verdejo op hout heeft gerijpt gaat de bewaartijd vaak wel een stuk omhoog. Ook de smaak verandert en wordt iets complexer en rijker met tonen van zijdezachte honing en noten.

Weten of verdejo bij jou past? Doe onze smaakprofielentest en ontdek je favoriete witte- én rode wijnen!

VERDEJO DRINK JE BIJ GERECHTEN MET CITRUSINVLOEDEN

Doordat de verdejo een hoge zuurgraad heeft en subtiel bitter is werkt de wijn goed als smaak neutralisator. De zure tonen uit deze Spaanse schone passen goed bij gerechten waar ook een citrus zuurtje in terugkomt. Wil je citroen in je gerecht verwerken? Dan is verdejo dus een goede wijn om bij je maaltijd te schenken. De op eikenhout gerijpte verdejos passen beter bij romige gerechten.


OOK LEUK OM TE LEZEN:

Verdiep je eens in andere beroemde Spaanse wijnen, zoals riojaCava en tempranillo. Of leer over andere bekende wijnsoorten  uit verschillende wijnlanden met ieder hun eigen smaak. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en ode druiven.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.