Albariño
Deze druif is vrij onbekend, niet alledaags en een beetje gek. Daarnaast kom je ‘m niet overal tegen en wordt hij ook wel een verborgen parel uit de wijngaard genoemd. We willen dit voorjaar allemaal albariño drinken! Wij vertellen je graag meer over deze bijzondere druif.
ALBARIÑO IN HET KORT
Komt uit: Spanje en Portugal (alvarinho)
Smaakt naar: nectarine, groene appel, honing-meloen, citroengras en sinaasappelbloesem
Lekker bij: de ziltige smaak sluit goed aan bij schaal- en schelpdieren en allerlei vissoorten. Ook bij rauwe vis als sashimi of carpaccio van heilbot doet hij het goed
OORSPRONG
De albariño druif komt uit het noord-westen van Spanje en Portugal. De gebieden waar albariño verbouwd wordt, lopen als het ware in elkaar over, met alleen de landsgrens ertussen. In Spanje is Rías Baixas de bekendste albariñostreek. In Portugal heet de druif alvarinho en groeit hij vooral in Monção, Melgaço en Minho. Albariño heeft de laatste jaren zo veel fans gekregen, dat hij op veel plaatsen is aangeplant. Er komen nu ook albariño’s vanuit onder andere Noord-Amerika, Uruguay en Australië.
SMAAK
De albariño-druif geeft frisse, sappige witte wijnen die lekker veel geur en smaak hebben. Denk aan citrus, perzik, groene appel en soms een klein ziltig randj, alsof je de zee proeft. De wijnen zijn bijna altijd droog, met een fijne zuurtje en een licht mineralige ondertoon. Soms zijn ze wat ronder of romiger, vooral als ze wat langer op de gist hebben gelegen. Perfect voor wie van levendige, fruitige witte wijn houdt met een tikje spanning.
ALBARIÑO & SPIJS: WAT IS DE BESTE COMBINATIE?
Albariño is een perfecte wijn om te combineren met lichte, frisse gerechten, vooral uit de zee. Hier zijn een paar heerlijke combinaties:
- Schaal- en schelpdieren: Oesters, mosselen, garnalen of kokkels
- Visgerechten: Gegrilde witvis (zoals dorade of zeebaars), sushi of sashimi of ceviche
- Lichte gerechten: Salades met geitenkaas, citrus of zeevruchten of groenten uit de oven met citroen en olijfolie
- Kazen: Zachte, frisse kazen zoals geitenkaas of feta
HOU JE VAN ALBARIÑO DAN IS DIT OOK EEN WIJN VOOR JOU
Als je fan bent van albariño, is de kans groot dat je ook blij wordt van sauvignon blanc, vooral uit de Loire, zoals Sancerre of Pouilly-Fumé. Net als albariño zijn deze wijnen fris, levendig en hebben ze dat knapperige zuurtje waar je meteen dorst van krijgt. Je proeft citrus, groene appel en soms een fijne minerale toets, wat het ideaal maakt bij zeevruchten of frisse salades.
Ook vermentino is een goede match in stijl. Deze druif groeit vooral in Italië en Corsica en levert lichte, zonnige wijnen met een kruidige ondertoon en soms een subtiel zilt randje, perfect als je houdt van die maritieme frisheid die je ook bij albariño vindt.
MEER LEREN OVER WIJN?
Wil je verder de wereld van wijnsoorten induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.
Meer lezen