Welke druif is jouw favoriet? Dit zijn de 8 stijlen rose

Bij een zonnige dag hoort rosé wijn. Maar welke kies je? Of je nu van droog of zoet houdt, of van een lichte of vollere wijn: Wij helpen je kiezen uit de talloze kleuren en smaken. Met deze kennis duik jij het terras op als een echte rosé kenner.

Ga jij voor droog of zoet?

Rosé is gemaakt van blauwe druiven, waarvan de schillen kort weken met het druivensap. Resultaat: een roze wijn. 

Bijna elke blauwe druif wordt gebruikt voor het maken van rosé. Dat zijn nogal wat druivenrassen. Het gevolg? Zeer uiteenlopende smaken en kleuren. Wel hebben alle soorten rosé iets fruitigs. 

Kortweg kunnen we de druiven in twee categorieën onderbrengen: droog en zoet. Hieronder leggen we je uit hoe je de smaak van een rosé kunt herkennen aan de hand van de druif waar 'ie van is gemaakt.


Op welke temperatuur is je rosé het lekkerst? Serveer je rosé net als een witte wijn: gekoeld op 8-10 graden (= 3 uur in de koelkast)

Delicaat in het midden? Kies dan:

7. Een pinot noir rosé 

Niet uitgesproken droog, maar ook niet zoet. Een pinot noir zit precies in het midden. Hoe dat smaakt? Delicaat, elegant, met de nodige frisse zuurgraad en subtiele aroma's.

  • Kleur: zalmroze
  • Smaakt naar: appel, watermeloen aardbei en frambozen. Aards maar zacht
  • Lekker bij: geitenkaassalade en krab

Tot slot: zoete roséwijn

8. Zinfandel

Een zoete, vrolijke rosé. Maar hij is meer dan zoet. In sommige zinfandels ontdek je tropische smaken als ananas of bijvoorbeeld banaan. Door de zoete afdronk is een zinfandel de perfecte balans voor pittige gerechten.

  • Kleur: framboosroze
  • Smaakt naar: aardbei, suikerspin, citroen en groene meloen
  • Lekker bij: verschillende Thaise gerechten

Roze bril?

Inmiddels hebben we alle kleuren in het roze spectrum gehad. Ga op zoek naar de rosé die het beste bij jou past. Probeer ook af en toe weer een nieuwe kleur en smaak tijdens de bbq of een middag op het terras. Drink je toch liever wit of rood? Bij ons is er voor elke liefhebber een lekkere wijn.

De lekkerste

Rosé wijnen


op=op
Doriac Rosé 75CL
Niet meer beschikbaar


Casa Benasal Rosé Bio 72CL
Niet meer beschikbaar

13 Reviews

Domaine de Luc Rosé 75CL
Niet meer beschikbaar