Skip to main content

Alles over


Pouilly-fumé

Pouilly fumé wijn
Pouilly fumé wijn

Pouilly-Fumé, ook wel bekend als Pouilly Blanc Fumé of Blanc Fumé de Pouilly is een karakteristieke witte wijn die wereldwijd bekend staat om z’n verfijnde smaak met een hint van vuursteen en lichte tonen van rokerigheid. Meer weten over deze bijzondere wijnen? Lees hier alles over Pouilly-Fumé!

POUILLY-FUMÉ IN HET KORT:

 
Komt uit Frankrijk
Streek Loire, om precies te zijn de boven-Loire
Plaats

Pouilly-sur-Loire

Druif

Sauvignon blanc

Alcoholperc. ca. 12,5 %
Exclusief omdat De wijn uit dit gebied afkomstig is van minder dan 10 vierkante kilometer
Prijzen Variëren van €12 tot wel €70

HOE KOMT POUILLY-FUMÉ AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?

Pouilly-sur-Loire ligt aan de rechteroever van de Loire rivier. Hier worden de beroemde Pouilly-Fumé wijnen gemaakt. De wijnranken groeien in een koel klimaat met een matige zonnewarmte. Dit zorgt voor een langzame rijping met veel frisse zuren in de wijn. De langzame rijping is ook goed voor de aroma-ontwikkeling. 

De ondergrond in deze wijnregio is die van kalksteen (net als in de Bourgogne). Soms is deze vermengd met wat vuursteen, wat zorgt voor het bijzondere, rokerige element in de wijn!

AOC Keurmerk

Pouilly-Fumé is sinds 1973 AOC (Appellation d’origine contrôlée) geclassificeerd. Deze regels schrijven onder andere voor dat alle wijnen uit dit gebied uit 100% sauvignon blanc moeten bestaan. Ook zijn er bijvoorbeeld regels ten aanzien van maximale opbrengsten per hectare.

WIJNWEETJES

  • Misschien heb je wel eens gehoord van de Pouilly-Fuissé wijn. De naam lijkt veel op Pouilly-Fumé maar de wijn zeker niet. Deze wijn wordt namelijk van de chardonnaydruif gemaakt en is afkomstig uit de Bourgogne.
  • Als de sauvignon blanc druiven volgroeid zijn krijgen ze een grauwe waas. Deze rookkleur en de rokerige aroma’s die van het terroir komen (door de vuurstenen ondergrond) verwijzen naar Fumé (Frans voor rook) in de naam van deze wijn.
  • Sauvignon blanc is niet altijd dé wijn van Pouilly-sur-Loire geweest, voor 1860 stonden hier vooral pinot noirgamay en chasselas druiven. Die zijn jammer genoeg allemaal weggevaagd door de druifluis epidemie van die tijd. Toen er weer druiven konden groeien in het gebied deed de sauvignon blanc druif het het beste.

Pouilly-Fumé serveren? Dat doe je op 8˚ tot 10˚ celsius (ca. 2 uur in de koelkast).

HOE SMAAKT POUILLY FUMÉ?

Pouilly Fumé wijnen zijn net even anders dan je doorsnee sauvignon blancs. Ze ruiken bijvoorbeeld minder ‘groen’ en hebben een rokerig karakter.

  • Ruikt naar: groene appel, limoen, grapefruit en mineralig (stel je de geur van natte steen voor)
  • Smaakt naar: frisse citrus tonen en een vuursteen mineraliteit (denk aan droog en licht rokerig)

Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt? Doe dan nu de smaakprofielentest Deze wijn valt onder het smaakprofiel Fresh Prince.

ALTERNATIEVEN VOOR POUILLY FUMÉ

Zelfde streek en prijsklasse

Ben je helemaal om na het drinken van deze witte Loirewijn? Dan zijn deze vergelijkbare wijnen misschien ook wat voor jou:

Villebois Menetou-Salon is een volle wijn met een iets minder hoge zuurgraad dan een Pouilly-Fumé
- In de buurt van Pouilly-Fumé vind je wijnen als deze Sancerre La Robinière: een super frisse sauvignon blanc

Goedkoper alternatief

Viel de wijn goed in de smaak maar wil je niet de wereld uitgeven? Ga dan eens voor een van deze alternatieven:

- Een wijn met een goede prijs/kwaliteitsverhouding zoals deze Touraine Sauvignon
- Of een lekkere borrelwijn zoals de Touraine Les Hauts Lieux

WAAR SCHENK JE EEN POUILLY FUMÉ BIJ?

Bij een mooie wijn zoek je natuurlijk een bijpassend gerecht. Als je de juiste combinatie van die twee te pakken hebt kan dit de smaakbeleving nogal verhogen. Probeer een van deze gerechten bij een glas Pouilly-Fumé:

  • Gegrilde vis, zonder teveel poespas, dat is waar deze wijn om vraagt. Ga voor de pure smaak van een gegrilde witvis.
  • Schelp en schaaldieren zoals mosselen, oesters en scheermesjes doen het ook erg goed bij deze wijn.
  • Geroosterd varkensvlees is ook een mooie combinatie. De rokerige smaak van Pouilly-Fumé past hier goed bij
  • Deze wijn past bij veel verschillende kazen, handig voor bij de kaasplank dus.

Weten of deze wijn bij het gerecht past dat jij vanavond gaat koken? Check dan meteen met onze wijnwijzer wat de beste combinatie is.

MEER OVER GROTE NAMEN?

Meer weten over exclusieve wijnen? Lees dan hier alles over wijnklassiekers. Denk aan SancerreChablis of de Italiaanse klassieker Barolo. Benieuwd naar andere Franse wijnregio’s? Lees dan hier alles over de Loire en de Beaujolais. Interesse in andere wijnlanden? Een overzicht van alle wijnlanden vind je hier. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.