Skip to main content

Alles over


Pomerol

Fles Pomerol wijn
Fles Pomerol wijn

Pomerol wijnen zijn rode wijnen voor de echte collectors onder ons. Deze wijn is maar schaars verkrijgbaar en daar hoort een flink prijskaartje bij. Mocht je een fles te pakken krijgen dan prijs je jezelf gelukkig want deze wijn is de parel van de Bordeaux!

Pomerol in het kort:

 

Kenmerken

Komt uit

Frankrijk

Streek

Bordeaux

Regio

Libournais, om precies te zijn de rechteroever van de Dordogne rivier

Druif

Merlot en Cabernet Franc

Alcoholpercentage

ten minste 10,5%

Exclusief omdat

Pomerol wijnen afkomstig zijn uit een gebied van maar 3 bij 4 km

Prijzen

variëren van €25 tot wel €180

HOE KOMT POMEROL AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?

Zoals bij alle wijnen heeft terroir een grote invloed op de smaak: Bordeaux heeft een continentaal klimaat. Toch brengt de nabijgelegen Dordogne rivier nog wel wat zee-invloeden met zich mee de grond in. Daarnaast ligt dit gebied nogal landinwaarts. Zo is het er niet snel te warm (waardoor overrijping zou kunnen ontstaan). Het is juist eerder te koud; zo komt voorjaarsvorst dan ook vaak voor.

Als we het over het plaatselijke terroir hebben wil dat niet zeggen dat er maar één soort ondergrond is of één soort klimaat heerst. Zelfs niet in dit kleine gebied. Op een aantal plekken waar pomerol gemaakt wordt vind je zogenaamde ‘crasse de fer’. Volgens veel wijnproducenten is deze alchemistische grond onderdeel van de succesformule van pomerol. Het is een vorm van zachte, ijzerhoudende zandsteen. En juist dat ijzer blijkt bij een juiste vorm van verbouwing, een positief effect te hebben op pomerols. Dit is trouwens echt niet altijd het geval want de beroemdste pomerol wijn, Chateau Pétrus, is niet afkomstig van deze grond.

BEKIJK HIER ALLE POMEROL WIJNEN

Pomerol wijnen laat je 5 tot 12 jaar rijpen. Dit is een stuk minder dan sommige andere bordeaux wijnen.

Pomerol heeft een AOC keurmerk

Pomerol wijnen moeten aan flink wat regels voldoen om zo te mogen heten. Sinds 1963 hebben ze namelijk een AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée) van de Franse overheid gekregen. Hierin staat onder andere dat er alleen rode wijn geproduceerd mag worden in de regio. Vergeleken met andere wijnregio’s heeft pomerol z’n keurmerk nog niet zo lang. Dit is dan ook de reden dat er binnen het gebied geen classificatie is voor de afzonderlijke wijnchateaus.

WIJNWEETJES

  • Mocht je toevallig in Pomerol zijn dan kom je waarschijnlijk geen grote wijnhuizen tegen (of bordjes daarnaartoe) de lokale wijnmakers zijn nogal bescheiden. Goed zoeken dus als je langs wilt gaan. 
  • In tegenstelling tot veel wijnregio’s in de Bordeaux is Pomerol geen bestaand dorpje. De huizen liggen tussen de wijngaarden.
  • In de pomerol regio vind je geen wijn corporaties. In de Loire Vallei en Bourgogne vind je deze bijvoorbeeld wel.
  • Pomerol stond niet altijd bekend om z’n rode wijnen. In de 16 en 17e eeuw werd hier vooral witte wijn geproduceerd om aan de smaak en vraag van de, jawel, Nederlanders en Belgen te voldoen.
  • Wijnen van Chateau Pétrus behoren tot de meest beroemde en dure wijnen van de wereld. Kijk niet gek op van een prijskaartje waar €4000 euro op staat.
  • Wijn uit pomerol wordt ook wel eens Bordeaux of Bordeaux Supérieur genoemd. Maar dit is alleen als de wijnproducent vindt dat de wijn het pomerol label niet waard is.

HOE SMAAKT POMEROL WIJN?

Pomerol wijnen zijn exclusief en hebben een flinke dosis krachtige glamour. Proef de pruimen in je glas. 

  • Ruikt naar: kruidige bessen, vanille, truffel, honing en zelfs aarde

  • Smaakt: vol en krachtig met tonen van rood fruit, kruiden en vanille. Deze wijn heeft een zijdeachtige afdronk

Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt? Doe dan nu de smaakprofielentest

Serveer Pomerol op een temperatuur van 17 tot 18 graden. Dit is net onder kamertemperatuur. Zet je wijn dus bijvoorbeeld even in de frisse hal voordat je deze decanteert.

GOEDKOPER ALTERNATIEF

Wijnen uit deze regio zijn niet bepaald goedkoop. Zoek je dus een alternatief dat iets vriendelijker is voor je portemonnee? Ga dan eens voor een:

WAAR SCHENK JE EEN POMEROL WIJN BIJ?

Pomerol bestaat vaak grotendeels uit merlot. Deze wijnen hebben meestal een medium body en laten zich goed combineren met rijke sauzen waarbij een wijn met teveel Wat zijn tannines? Alles over tannine in wijn de boel zou overstemmen. Combineer een pomerol met simpele smaken van bijvoorbeeld:

VIND DE PERFECTE WIJN BIJ ELK GERECHT

MEER OVER GROTE NAMEN?

Wil je verder de wereld van de klassieke wijnen induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Sancerre of Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de Koning van de Italiaanse rode wijnen: barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.