Skip to main content

Alles over


Amarone

Fles Amarone
Fles Amarone

Amarone della Valpolicella is een bijzondere rode wijn. Na heel wat jaren rijpen trek je 'm open tijdens een uniek moment, bijvoorbeeld bij je 20-jarige huwelijksjubileum. Deze exclusieve wijn drink je alleen op een écht speciaal moment vanwege de kwaliteit en het prijskaartje.

Bekijk alle amarone

Amarone in het kort

Amarone in het kort

Komt uit: Italië

Streek: Veneto

Regio: Valpolicella

Druif: corvina, rondinella, molinara en oselata

Alcoholpercentage: ten minste 14%

Exclusief vanwege: de productiemethode van amarone wijn, druiven drogen lang (gemiddeld 120 dagen) en er zijn meer druiven nodig om een fles amarone wijn te maken

Prijzen: amarone wijnen kosten van €55,- tot €90,-

HOE KOMT AMARONE AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?

Voor amarone wijnen worden de druiven corvina, rondinella en soms molinara druiven gebruikt.

De druiven worden handmatig geoogst en allen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober. Daarna laten ze de druiven gedurende 120 dagen gedeeltelijk indrogen op matten of in speciale geconditioneerde ruimtes. Deze methode heet appassimento. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% - 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte en veel kleur.

Hoe smaakt amarone wijn?

Amarone wijnen hebben naast bijzondere aroma’s een medium tot hoge zuurgraad die gebalanceerd wordt door het hoge alcoholpercentage en de sterke smaken.

Ruikt naar: kersenlikeur, vijgen, kaneel, pruimen en chocolade
Smaakt naar: kersen, bruine suiker en chocolade. Bij oude amarone wijnen proef je duidelijk vijgen en stroop

Benieuwd of jij amarone lekker vindt?

Doe dan de smaakprofielen test . Deze wijn valt onder het smaakprofiel Big Red.

DOCG KEURMERK

Dit is het hoogst haalbare keurmerk voor Italiaanse wijnen. Een klein aantal wijnen doorstaat deze hoogste keuring. Amarone della Valpolicella is sinds 2009 één die wijnen. Naast de planting van de druivenranken, het cultiveren van de druiven en de locatie van de wijngaarden staat ook de productiemethode (apassimento) onder toezicht voor het verkrijgen van het DOCG keurmerk. Een keuringsproef is ook onderdeel van het DOCG keurmerk.

Er zijn verschillende soorten stijlen amarone die onder het DOCG keurmerk vallen:

  • Amarone: moet minstens 2 jaar rijpen
  • Amarone riserva: moet minstens 4 jaar rijpen
  • Amarone recioto: zoete wijn die soms ook mousserend is. De recioto is zoet omdat halverwege het gistingsproces de vergisting wordt gestopt zodat er restsuikers overblijven

Serveer Amarone net onder kamertemperatuur. Heb je een hele oude amarone? Serveer deze dan iets onder kamertemperatuur.

Wijnweetjes

  • Valpolicella wijngaarden beslaan maar zo’n 6.000 hectare aan grond. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de champagnestreek is dit nogal een verschil. Die beslaat namelijk meer dan 30.000 hectare.
  • Jaarlijks vindt in april VinItaly plaats, ‘s werelds grootste wijnbeurs. Tijdens dit festival worden er prijzen uitgereikt aan de beste Italiaanse wijnen.
  • Druiven die gebruikt worden om amarone wijn te maken drogen gemiddeld wel 120 dagen!
  • Corvina is de belangrijkste druif gebruikt in amarone wijn. Vaak bestaat minstens 70% van de wijnblend uit deze druif. Deze druif groeit buiten Valpolicella nergens anders ter wereld.
  • De naam amarone komt van het Italiaanse ‘amaro’ dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines.
  • De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door ‘della Valpolicella’.

WAAR SCHENK JE EEN AMARONE WIJN BIJ?

Toen amarone wijnen nog niet zo prijzig waren werden ze vaak gebruikt in stoofpotjes. Maar deze wijn is natuurlijk veel te lekker om alleen mee te koken. Een paar goede combinaties:

Goedkoper Alternatief

Helaas is amarone wijn voor velen van ons een beetje aan de prijzige kant. Valpolicella ripasso, ook wel baby amarone genoemd, is een goedkoper maar kwalitatief goed alternatief. Probeer bijvoorbeeld:


Meer over grote namen?

Je weet nu alles over deze bijzondere wijn. Meer weten over bijzondere, klassieke wijnen? Lees dan hier alles over andere Italiaanse wijnen, zoals Barolo of Montepulciano d'Abruzzo. Breder oriënteren? Leer dan meer over alle wijnlanden op een rij op een rij of over de populairste witte en rode druiven, of lees onderstaande artikelen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.