Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Verenigde Staten

verenigde staten brug
verenigde staten brug

Uit Californië, de ‘Golden State’ van de Verenigde Staten, komen de beste Amerikaanse wijnen. Dit gebied in de Verenigde Staten heeft een ideaal klimaat en een stralende zon.. Samen zorgen deze elementen voor heerlijke wijnen die ‘value for money’ bieden en die barstensvol fruit zitten. Lees hier alles over wijn uit Amerika!

Bekijk alle Amerikaanse wijnen

AMERIKAANSE WIJN:

 • Drie grote streken: Californië, het Noordwesten en het Noordoosten
 • Belangrijkste wijnregio: Californië (meer dan 90 % van de productie)
 • Na Italië, Frankrijk en Spanje de 4e wijnproducent ter wereld
 • 228.000 hectare aan wijngaarden
 • Californië heeft een warm tot heet klimaat, het Noordwesten is koeler en het Noordoosten koel
 • 7 grootste druivenrassen: cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir, sauvignon blanc, syrah, zinfandel

OORSPRONG

Spaanse kolonisten legden in de 16e eeuw in Mexico de basis voor de Amerikaanse wijnbouw. In 1779 werd de eerste wijngaard aangeplant. Vele Europese immigranten waren gelokt door de goudkoorts en massaal naar Californië getrokken. Het zoeken naar goudklompen werd echter een desillusie. Daarom stortten velen zich op waar ze in Europa al ervaring mee hadden: de wijnbouw. 

De eerste eeuwen is de wijnbouw in de Verenigde Staten niet echt van hoog niveau geweest. In 1919 kregen de wijnboeren bovendien te kampen met de Drooglegging, dit verbood alcohol in heel Amerika. Hierdoor moesten veel wijnmakers stoppen met hun werk. Pas na het einde van de Drooglegging in 1933 werden de wijngaarden opnieuw beplant, maar nog steeds met weinig oog voor kwaliteit.

Pas in 1965 kwam de ommekeer. De tijd was rijp voor wijnmakers met een nieuwe visie. De nieuwe wijnmakers legden zich toe op voornamelijk Franse druivenrassen. De wijn werd gerijpt op vaten van Frans eikenhout en er werd veel zorg aan de vinificatie besteed. Dit leidde tot veel prijswinnende wijnen en de naam van Californië als topwijnproducent! 

wijngaard in de verenigde staten

WIJNSTREKEN

Californië

De grootste wijnstreek in de V.S. is Californië. Deze zonnige staat ligt aan de kust, met een relatief gelijkmatig klimaat, waardoor de wijnen ieder jaar van hoog niveau zijn! De dagen zijn warm en droog en de nachten koel. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Californische wijnen hebben rijke fruitaroma’s en zijn middelzuur. Binnen de staat wordt onderscheid gemaakt tussen kleinere wijngebieden. De meest bekende heet de North Coast Region. Deze ligt ten noorden van San Fransisco.

Benieuwd hoe je aroma's en zuur proeft?

ZO PROEF JE WIJN!

noordwest kust verenigde staten

Het noordwesten

Deze wijnstreek ligt voornamelijk in de staat Washington State. De wijngaarden zijn veelal gelegen langs de kust van de Stille Oceaan. Deze streek is iets koeler dan Californie, waar vooral rode wijnen worden geproduceerd met een hoge zuurgraad en rijpe fruitaroma’s. 

Het noordoosten

Helemaal aan de andere kant van Amerika liggen de Noordoostelijke wijngaarden. Deze regio is vooral bekend om de inheemse hybridedruiven. Deze druiven zijn enorm sterk en overleven de ijskoude Amerikaanse winters! De witte wijnen uit deze regio met koel klimaat zijn fris van smaak, de rode lichtzoet tot droog. 

DRUIVENRASSEN

In Californië wordt 90% van de totale Amerikaanse wijn verbouwd. Hier alleen al worden tientallen druivenrassen verbouwd, waarvan de meeste van Europese oorsprong zijn. Tegenwoordig is zo’n 60% van de wijngaarden beplant met blauwe druivenrassen en 40% met witte druiven. Dit zijn de 7 grootste:

De grootste rode wijn: Cabernet Sauvignon

Voor rode wijn wordt cabernet sauvignon veruit het meest gebruikt. Californische cabernets hebben vaak een intens bouquet van bramen, kersen en ander donker fruit, een volle smaak en een stevige structuur.

De grootste witte wijn: Chardonnay

De meest aangeplante witte druif in Californië is de chardonnay. Veel Californische chardonnays zijn houtgerijpt en hebben rijke fruitaroma’s van peer, meloen en perzik, met boterige en eikenhouttonen. De laatste jaren worden er ook wel frissere chardonnays gemaakt met weinig of geen houtrijping.

HET ETIKET

Het uitgestrekte Californië is in 5 grote wijnstreken verdeeld:

 • North Coast (het kustgebied ten noorden van San Francisco)
 • Central Coast (van San Francisco naar het zuiden tot Santa Barbara)
 • South Coast (van Ventura tot San Diego)
 • Central Valley (de vallei tussen Sacramento en Bakersfield) 
 • Sierra Foothills (ten westen van het gebergte)

Deze regio’s zijn elk weer onderverdeeld in wijnbouwgebieden, de American Viticultural Area’s (AVA’s). Californië kent inmiddels ruim 90 AVA’s. Een AVA zegt alleen iets over het gebied. 85% van de druiven die in de wijn verwerkt zijn, moet dan uit dat gebied komen. Verder is er geen specifieke regelgeving voor de wijnmakers.

AMERIKAANSE WIJNHUIZEN

Californië staat bekend om de hoge kwaliteit van de wijnen. Wel zijn er belangrijke stijlverschillen, waarbij de werkwijze van de winery’s een grote invloed heeft op stijl van de wijnen. Die zijn er in allerlei soorten en maten: van giganten als Ernest & Julio Gallo en Robert Mondavi tot veel kleinere winery’s. De stijl van een bepaald wijnhuis moet je dus aanspreken!

Sparkling wines

Ook de Californische ‘sparkling wines’ zijn beroemd. Vanaf het begin van de jaren ‘70 ontdekten Franse champagnehuizen (Moët & Chandon, Mumm) en Spaanse cavahuizen (Codorníu) de ideale wijnbouwcondities van Californië. Deze wijnhuizen maken fantastische mousserende wijnen van pinot noir en chardonnay uit koelere regio’s. En dat voor een prijs die heel wat lager ligt dan de Franse champagnes. Zeker het proberen waard dus!

WORD EEN CHAMPAGNEKENNER!

Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over wijnland Amerika, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Frankrijk. En wil je een echte wijnkenner worden? Lees dan al onze andere artikelen over wijn!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.