Skip to main content

IJZINGWEKKEND LEKKER:


Ijzingwekkend lekker: eiswein

Witte druiven
Witte druiven

Eiswein: het is de koning onder de dessertwijnen en toch heeft bijna niemand ervan gehoord. Deze volle, friszoete wijn wordt op een unieke manier geproduceerd en barst van de smaak. Lees hier wat eiswein zo bijzonder maakt.

EISWEIN IN HET KORT:

Kenmerken

Komt uit Duitsland
Druif Riesling, Vidal Blanc of de grüner veltliner
Alcoholperc. van 6,5% tot 12,5%
Beste serveertemperatuur Tussen de 6 en 8°C
Exclusief omdat  De druiven worden pas laat in het najaar geoost
Alternatieven Muscat de Beaumes de Venis, Sauternes, Torres Floralis

 

Wat is Eiswein?

Wat is Eiswein?

Eiswein is in feite een heilige graal onder de dessertwijnen die per toeval is ontdekt. In de 19e eeuw viel de winter onverwachts hard binnen in de Duitse Moezel. Een wijnboer, die zijn oogst al als verloren beschouwde, besloot toch te oogsten en te persen. De hoeveelheid sap die uit de druiven kwam was minder dan gewoonlijk, maar wat overbleef viel gek genoeg niet tegen. Het resultaat was een volzoete en friszurige winterwijn.

WAAROM IS EISWEIN ZO EXCLUSIEF?

Vandaag de dag wordt deze bijzondere en vaak dure wijn nog steeds gemaakt. Maar wat maakt eiswein eigenlijk zo exclusief? Allereerst blijven de druiven bestemd voor eiswein lang aan de ranken hangen. Ze groeien net als andere druiven in de zomer, maar worden pas ver in het najaar geoogst.

 

Dat brengt risico’s met zich mee die de meeste wijnboeren niet durven te nemen. Als de druiven tegen die tijd nog geen slachtoffer zijn geworden van vogels, insecten en ander klein grut, moeten ze ook nog schimmelvrij blijven tot de vorstperiode begint.

HOE WORDT EISWEIN GEMAAKT?

Pas met een temperatuur van min 7 graden begint het echte werk: de oogst. En dat is geen klus voor watjes. Het oogsten moet, in het holst van de nacht, met de hand gebeuren. Waarom ‘s nachts? Omdat de eerste zonnestralen de druiven al ontdooien en dat belemmert de volgende stap in het proces: het persen. Zolang de vrucht bevroren is, kunnen het gekristalliseerde water, de pitten, stokjes en schillen gescheiden worden van het suikerrijke sap. Pas in het voorjaar is het fermentatieproces klaar. Dan is de wijn klaar om gedronken te worden. Het resultaat is een zoet succes in een fles

EISWEIN OF IJSWIJN?

Een schrijffout wordt snel gemaakt, de uitspraak is namelijk bijna hetzelfde. Een verschil tussen eiswein en ijswijn is er trouwens wel! Dat zit ‘m in de productie-eisen. Druiven voor Duitse eiswein worden pas geoogst als de thermometer een temperatuur van min 7 graden of kouder aangeeft. Ijswijn, of icewine, is de variant die Canadese wijnboeren produceren. Zij houden een maximum temperatuur aan van min 8 graden celsius, maar laten de druiven vaak langer hangen. Daardoor heeft het sap van deze druiven een hoger suikergehalte en wint het op zoetheid van zijn Duitse concurrent.

DE DRUIVEN

Voor het maken van eiswein gebruiken wijnboeren graag druiven met een dikke schil. Deze kunnen tegen een stootje en blijven langer gezond. Een druivenras dat aan deze eisen voldoet is de riesling. Dit druivenras domineert in de Duitse eisweinen. Nog een voordeel van de riesling is de late rijping. Daardoor is er minder kans op rotting wanneer de vruchten langer aan de ranken hangen. Canadese wijnboeren geven in tegenstelling tot de Duitsers de voorkeur aan de vidal blanc-druif. Oostenrijkers verbouwen graag grüner veltliner voor hun luxe eiswein.

VERGELIJKBARE WIJNEN

Eiswein kent geen gelijke en verdient een gerecht dat haar beste eigenschappen naar boven haalt. Vooral zoete desserts met fruit, roomijs, crème brûlée en eton mess balanceren de zoetheid van eiswein mooi uit. Wil je eens andere dessertwijnen proeven? Probeer dan eens een Muscat de Beaumes de Venise of Sauternes uit Frankrijk of de Spaanse Moscatel dessertwijn van Torres.


MEER WETEN OVER WIJN

Naast eiswein zijn er veel andere bijzondere wijnen uit verschillende wijnlanden. Weten wat voor wijnen er nog meer gemaakt worden van de Riesling of nieuwsgierig naar andere druivenrassen? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: Doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.