Muscat
De muscat is een van oudste druivenrassen. De druif wordt overal ter wereld verbouwd maar komt veel voor in Frankrijk. Het is een gemakkelijk herkenbare, geurige druif met veel smaak. Lees hier alles over de muscatdruif!
MUSCAT IN HET KORT
Muscat is een aromatische witte druif die bekend staat om zijn uitgesproken geur en zoete fruitige karakter. Hij komt in veel stijlen voor, van sprankelend en droog tot rijk en zoet, en is populair bij liefhebbers van geurige witte wijnen.
Komt uit: Oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, met een lange geschiedenis in onder andere Griekenland en Frankrijk. Tegenwoordig vind je muscat vooral in de Elzas, Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje en Australië.
Smaakt naar: Zeer geurig, met aroma's van druiven, oranjebloesem, abrikoos en lychee. Afhankelijk van de stijl is muscat fris en licht of juist vol en zoet met tonen van honing en rijp fruit.
Lekker bij: Heerlijk bij fruitige desserts, blauwe kaas, paté of Aziatische gerechten met pit. Droge muscat past goed bij frisse salades, geitenkaas of gerechten met een licht zoet accent.
OORSPRONG
Muscat is een van de oudste druivenrassen ter wereld, met wortels die teruggaan tot het oude Griekenland en het Midden-Oosten. De druif verspreidde zich via handelsroutes door heel Europa en vond vooral in het Middellandse Zeegebied een thuis. Vandaag de dag is muscat een veelvoorkomende en geliefde druif in landen als Frankrijk (vooral in de Elzas en Zuid-Frankrijk), Italië, Spanje en ook buiten Europa, zoals in Australië en Zuid-Afrika
KLIMAAT & TERROIR
Muscat voelt zich het best thuis in zonnige, warme regio’s waar de druiven goed kunnen rijpen en hun volle aroma’s ontwikkelen. De druif komt voor op verschillende bodems, maar doet het bijzonder goed op kalkrijke of zanderige gronden die bijdragen aan frisse zuren en expressieve geuren. In koelere gebieden zoals de Elzas krijg je een verfijnde, frisse stijl, terwijl warmere regio’s zoals Zuid-Frankrijk of Sicilië zorgen voor rijpere, intens geurende wijnen met meer body.
SMAAK
Muscatwijnen zijn makkelijk te herkennen aan hun uitbundige geur en uitgesproken smaak. Je proeft vaak rijpe druiven, bloemen, perzik, sinaasappelbloesem en honing. Soms komt er ook een hint van tropisch fruit of muskaat in terug. De stijl varieert van knisperend droog tot intens zoet, maar de druif behoudt altijd z’n aromatische karakter en opvallende charme.
MUSCAT & SPIJS
Muscat is een aromatische allemansvriend die goed samengaat met verschillende gerechten, afhankelijk van de stijl. Droge muscat past perfect bij frisse gerechten zoals Aziatische salades, gegrilde garnalen of gerechten met citrus en kruiden. Halfzoete of zoete muscat doet het juist goed bij desserts met fruit, amandelgebak of blauwaderkazen. Ook heerlijk als aperitief of bij een kaasplank met noten en gedroogd fruit.
MEER LEREN OVER WIJN?
Wil je verder de wereld van wijnsoorten induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Pomerol. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.
Meer lezen