Valpolicella Ripasso
Kenners hebben er zeker van gehoord: Valpolicella ripasso. De naam van deze rode wijn duidt niet op een specifieke wijn, maar gaat over de productiemethode van deze drank. De wijn wordt gemaakt door twee soorten Valpolicella wijn met elkaar te combineren. Dit maakt de wijn een stuk voordeliger dan de bekende Valpolicella Amarone. Lees snel verder en ontdek meer over deze unieke wijn.
VALPOLICELLA RIPASSO IN HET KORT
Komt uit: Italië
Streek: Veneto, in het noordoosten van Italië
Regio: Valpolicella, ten noorden van Verona
Druif: Voornamelijk corvina, aangevuld met corvinone en rondinella
Alcoholpercentage: Meestal tussen de 13% en 14%
Exclusief: Ripasso wordt gemaakt door jonge Valpolicella-wijn een tweede keer te laten gisten op de schillen van Amarone – dit geeft de wijn meer body, structuur en diepte
Prijzen: Variëren van ca. €10 tot €30, afhankelijk van producent en kwaliteit
GESCHIEDENIS
Valpolicella Ripasso ontstond als een slimme manier om meer diepgang te geven aan de jonge Valpolicella-wijnen. In de jaren ’60 begonnen wijnmakers met het opnieuw vergisten van deze wijnen op de overgebleven schillen van Amarone of Recioto – een techniek die bekend werd als “ripasso”, wat letterlijk “opnieuw passeren” betekent. De methode bleek zo succesvol dat Ripasso een eigen DOC-status kreeg in 2009. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de populairste rode wijnen uit de Veneto-regio, geliefd om zijn rijke smaak en aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.
SMAAK
Valpolicella Ripasso is een volle, soepele rode wijn met veel smaakdiepte. Je proeft rijpe kersen, pruimen, zwarte bessen en vaak ook tonen van chocolade, specerijen en een vleugje leer. Door de tweede vergisting op Amarone-schillen krijgt de wijn meer structuur, zachtere tannines en een warm alcoholisch karakter. De balans tussen frisheid en kracht maakt Ripasso ideaal bij rijke pastagerechten, stoofvlees of rijpe kazen.
HET PRODUCTIE PROCES
Valpolicella Ripasso is uniek in zijn soort omdat het een combinatie is van twee soorten wijn: normale Valpolicella wijn en de overgebleven gist restanten van Valpolicella Amarone. Deze twee ingrediënten worden samen in één vat gedaan, waardoor er een tweede vergistingsproces op gang komt die het alcoholpercentage verhoogt. De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.
Door twee wijnen te combineren versimpelt het productieproces, waardoor de Valpolicella ripasso eigenlijk het voordeligere broertje van Valpolicello amarone is.
DOC keurmerk voor Valpolicella Ripasso
Valpolicella Ripasso wijnen moeten aan de strenge regelgeving voldoen om het DOC keurmerk te mogen dragen.
Gemaakt met Valpolicella wijn
Er zijn verschillende soorten Valpolicella wijnen waaronder de:
- Valpolicella classico: gemaakt van druiven uit de meest oorspronkelijke regio
- Valpolicella ripasso: een Valpolicella die een tweede vergisting heeft ondergaan op de droesem van amarone wijn
- Valpolicella della amarone: een wijn gemaakt van half ingedroogde druiven
PRODUCTIEMETHODE VOOR VALPOLICELLA RIPASSO
Meneer Boscaini van Masi was in 1964 de eerste die ripasso produceerde. Tijdens het originele productieproces werd de droesem van een net gemaakte amarone wijn in contact gebracht met een al gemaakte Valpolicella wijn. Een tweede gistingsproces startte en de klassieke ripasso die we kennen was het resultaat.
Vanaf 1990 werd door Masi een iets andere methode ingezet. Masi gebruikte hierbij de toevoeging van een kwart gedroogde druiven in plaats van de overgebleven droesem van amarone. Hij voegde deze gedroogde druiven toe aan de Valpolicella wijn en liet de wijn hiermee nog eens vergisten. Deze methode is uniek voor Masi.
WAAR SCHENK JE EEN VALPOLICELLA RIPASSO BIJ?
Bij een karaktervolle wijn als Valpolicella Ripasso hoort een gerecht dat diepgang en warmte meebrengt. De rijke, volle stijl van deze wijn komt prachtig tot zijn recht bij stevige maaltijden. Probeer bijvoorbeeld:
- Kruidige pastagerechten, zoals lasagne of tagliatelle met paddenstoelen of ragu.
- Gegrild of gestoofd rood vlees, denk aan ossobuco, lamsschenkel of entrecote.
- Geroosterde groenten, zoals aubergine, paprika of pompoen – vooral in combinatie met kruiden als tijm of rozemarijn.
- Gerijpte kazen, zoals pecorino of oude parmezaan, vormen een smaakvolle afsluiter.
Twijfel je of Ripasso past bij je gerecht van vanavond? Gebruik dan de wijnwijzer en ontdek de lekkerste match!
ZONIN
De familie Zonin maakt al bijna 200 jaar wijn. Wat begon als een klein wijnhuis, is nu de grootste producent van Italië. Hun missie? De hele wereld laten genieten van de beste Italiaanse wijnen.
MEER LEREN OVER WIJN?
Wil je verder de wereld van de klassieke wijnen induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Sancerre of Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de Koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.
Meer lezen