Skip to main content

Alles over


Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso

Kenners hebben er zeker van gehoord: Valpolicella ripasso. De naam van deze rode wijn duidt niet op een specifieke wijn, maar gaat over de productiemethode van deze drank. De wijn wordt gemaakt door twee soorten Valpolicella wijn met elkaar te combineren. Dit maakt de wijn een stuk voordeliger dan de bekende Valpolicella amarone. Lees snel verder en ontdek meer over deze unieke wijn.

Bestel onze Valpolicella ripasso wijnen

VALPOLICELLA RIPASSO: HET PRODUCTIEPROCES

Valpolicella ripasso is uniek in zijn soort omdat het een combinatie is van twee soorten wijn: normale Valpolicella wijn en de overgebleven gist restanten van Valpolicella amarone. Deze twee ingrediënten worden samen in één vat gedaan, waardoor er een tweede vergistingsproces op gang komt die het alcoholpercentage verhoogt. De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.

Door twee wijnen te combineren versimpelt het productieproces, waardoor de Valpolicella ripasso eigenlijk het voordeligere broertje van Valpolicello amarone is.

DOC keurmerk voor valpolicella ripasso

Valpolicella Ripasso wijnen moeten aan de strenge regelgeving voldoen om het DOC keurmerk te mogen dragen.

Gemaakt met Valpolicella wijn

Er zijn verschillende soorten Valpolicella wijnen waaronder de:

  • Valpolicella classico: gemaakt van druiven uit de meest oorspronkelijke regio
  • Valpolicella ripasso: een Valpolicella die een tweede vergisting heeft ondergaan op de droesem van amarone wijn
  • Valpolicella della amarone: een wijn gemaakt van half ingedroogde druiven

Productiemethode voor valpolicella ripasso

Meneer Boscaini van Masi was in 1964 de eerste die ripasso produceerde. Tijdens het originele productieproces werd de droesem van een net gemaakte amarone wijn in contact gebracht met een al gemaakte Valpolicella wijn. Een tweede gistingsproces startte en de klassieke ripasso die we kennen was het resultaat. 

Vanaf 1990 werd door Masi een iets andere methode ingezet. Masi gebruikte hierbij de toevoeging van een kwart gedroogde druiven in plaats van de overgebleven droesem van amarone. Hij voegde deze gedroogde druiven toe aan de Valpolicella wijn en liet de wijn hiermee nog eens vergisten. Deze methode is uniek voor Masi.

Over Valpolicella

Valpolicella is een regio in de Italiaanse provincie Verona. Ben je op vakantie en in de buurt van het Gardameer? Ga er dan vooral eens op uit in dit typische wijngebied. Het heuvelachtige landschap is prachtig om doorheen te rijden!

Door de toenemende populariteit van Valpolicella Ripasso maken veel klassieke amarone wijnmakers tegenwoordig een ripasso als ' tweede wijn'.

Ripasso in combinatie met eten

De ripasso wijnen zijn populair omdat ze de kick van de Valpollicella bevatten, gecombineerd met de body en smaak van de amarone. En laten ze nu ook nog eens te combineren zijn met een breed aanbod aan gerechten.

Smaak: droog met een goede body en eenzelfde complexiteit als Amarone wijnen
Past goed bij: donkere smaken zoals steak en paddestoelen. Schenk ‘m dus eens bij deze Spies met biefstuk, champignons en gefrituurde uienringen

Benieuwd of deze wijn ook het best past bij jouw favoriete gerecht? Zoek dan de lekkerste combinaties op met de wijnwijzer.


WORD EEN WIJNKENNER!

Meer weten over wijnland Italië? Lees dan hier alles over Italiaanse wijn streken ToscaneSardinië, of Umbrië. Benieuwd naar wijnen uit andere wijnlanden? Lees hier alles over de top 9 populairste witte wijnen en de top 10 edele rode druiven. Of ontdek alles over de grootste klassieke wijnen.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.