Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


Ripasso

Ripasso

Wijnliefhebbers hebben allemaal wel eens van de heerlijke rode wijn amarone gehoord. Maar wist je dat er ook een veel goedkoper alternatief bestaat? Ripasso is niet een specifieke wijn maar meer een productiemethode. Hiermee worden de zogenaamde baby amarones gemaakt die een stuk vriendelijker zijn voor je portemonnee.

Bekijk onze Ripasso wijnen

Baby Amarone: Valpolicella Ripasso

Amarone wordt gemaakt door ingedroogde druiven te laten vergisten. Je krijgt hierdoor een wijn die krachtig van smaak is met een relatief hoog smaakgehalte, veel kleur en een zoetige fruitimpressie. 

Het kleine en goedkopere broertje van de amarone is ripasso. De term ripasso komt van ‘repassed’. Dit wil iets zeggen over het productieproces van deze wijn: Normale Valpolicella wijn wordt namelijk samen met de overgebleven gistrestanten van het productieproces van amarone wijn in één vat gedaan. 

Doordat er een tweede vergistingsproces op gang komt, wordt het alcoholpercentage van de wijn verhoogd. De hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur.

DOC keurmerk

Ripasso wijnen moeten aan strenge regelgeving voldoen om het DOC keurmerk te mogen dragen.

Gemaakt met Valpolicella wijn

Er zijn verschillende soorten Valpolicella wijnen waaronder de beroemde amarone wijn.

  • Valpolicella Classico: gemaakt van druiven uit de meest oorspronkelijke regio
  • Valpolicella Ripasso: is een Valpolicella die een tweede vergisting heeft ondergaan op de droesem van amarone wijn
  • Valpolicella della Amarone: een wijn gemaakt van half ingedroogde druiven

Productiemethode voor Ripasso

Meneer Boscaini van Masi was de eerste die ripasso produceerde in 1964. Tijdens het originele productieproces werd de droesem van een net gemaakte amarone wijn in contact gebracht met een al gemaakte Valpolicella wijn. Een tweede gistingsproces startte en de klassieke ripasso die we kennen was het resultaat. 

Vanaf 1990 werd door Masi een iets andere methode ingezet. Masi gebruikte hierbij toevoeging van een kwart gedroogde druiven in plaats van de overgebleven droesem van Amarone. Hij voegde deze gedroogde druiven toe aan de Valpolicella wijn en liet de wijn hiermee nog eens vergisten. Deze methode is uniek voor Masi.

Over Valpolicella

Valpolicella is een regio in de Italiaanse provincie Verona. Ben je op vakantie en in ben je in de buurt van het Gardameer? Ga er dan vooral eens op uit in dit typische wijngebied. Het heuvelachtige landschap is prachtig om doorheen te rijden!

Door de toenemende populariteit van Valpolicella Ripasso maken veel klassieke Amarone wijnmakers tegenwoordig een Ripasso als ' tweede wijn'.

Smaak & de combinatie met eten

De ripasso wijnen zijn populair omdat ze de kick van de Valpollicella bevatten, gecombineerd met de body en smaak van de amarone. En laten ze nou ook nog eens te combineren zijn met een breed aanbod aan gerechten.

Smaak: droog met een goede body en eenzelfde complexiteit als Amarone wijnen
Past goed bij: donkere smaken zoals steak en paddestoelen. Schenk ‘m dus eens bij deze Spies met biefstuk, champignons en gefrituurde uienringen.

Benieuwd of deze wijn ook het best past bij jouw favoriete gerecht? Zoek dan de lekkerste combinaties op met de wijnwijzer.


WORDT EEN WIJNKENNER!

Meer weten over wijnland Italië? Lees dan hier alles over Italiaanse wijn streken ToscaneSardinië, of Umbrië. Benieuwd naar wijnen uit andere wijnlanden? Lees hier alles over de top 9 populairste witte wijnen en de top 10 edele rode druiven. Of ontdek alles over de grootste klassieke wijnen.