Verdejo
Zit je lekker in de zomerzon op het terras? Dan mag een glas verdejo niet ontbreken! Verdejo is een druif die veel in Rueda in het noorden van Spanje wordt verbouwd. Daar worden er heerlijke witte wijnen van gemaakt. Lees hier alles over deze druif en z’n karakteristieke smaak!
VERDEJO IN HET KORT
Verdejo is een levendige, frisse witte druif uit Spanje die bekendstaat om zijn expressieve geur en strakke, sappige smaak.
Komt uit: Voornamelijk uit Rueda, in het centrale noorden van Spanje. Hier gedijt verdejo perfect dankzij het warme klimaat en de hoge ligging van de wijngaarden.
Smaakt naar: Fris en aromatisch met tonen van limoen, perzik, venkel en soms een licht nootachtig of kruidig randje. Altijd met een goede zuurgraad en een bittertje in de afdronk.
Lekker bij: Past goed bij tapas, salades, sushi, gegrilde vis of gerechten met groene kruiden. Ook heerlijk als aperitief.
OORSPRONG
Verdejo is een inheemse Spaanse druif die al sinds de middeleeuwen wordt verbouwd, vermoedelijk geïntroduceerd door de Mozarabische bevolking uit Noord-Afrika. De druif heeft zijn thuisbasis in de regio Rueda, in Castilla y León, waar het klimaat en de hoogte perfect zijn voor het behoud van frisheid en aroma. Lange tijd werd verdejo vooral gebruikt voor oxidatieve wijnen, maar vanaf de jaren '70 kreeg de druif een modern imago dankzij frisse, droge witte wijnen met veel expressie. Vandaag is verdejo dé trots van Rueda en een van Spanje’s populairste witte druiven.
KLIMAAT & TERROIR
De verdejo-druif voelt zich het beste thuis in het droge, continentale klimaat van Rueda. Warme zomerdagen zorgen voor rijp fruit, terwijl de koele nachten helpen om de frisse zuren in de druif te behouden. De wijngaarden liggen op zo’n 600 tot 800 meter hoogte en hebben vooral zandige, kalkrijke bodems met rolkeien. Deze combinatie van hoogte, temperatuurverschillen en bodemstructuur zorgt voor levendige, aromatische wijnen met een mooie balans tussen fruit en frisheid.
NACHTELIJKE OOGST
De druif wordt vaak ‘s nachts geoogst. Waarom? De verdejo druif is namelijk erg gevoelig voor zuurstof. En dat is gevaarlijk in dit geval! Zuurstof zorgt namelijk voor een vroegtijdige gisting van deze druif. Daarom worden de druiven s nachts als het koeler is geplukt en zo snel mogelijk geperst en in (veelal) metalen vaten gegoten. Door stikstof te gebruikten tijdens dit proces wordt het gisten tegen gegaan.
SMAAK
Verdejo is een frisse, expressieve witte wijn met aroma’s van citrus, limoen, groene appel en soms tropisch fruit zoals ananas of meloen. Vaak proef je ook een vleugje venkel of amandel in de afdronk. De wijn is droog, levendig en licht kruidig, met een zachte textuur en een verfrissende zuurgraad. Jong gedronken is hij fruitig en fris, maar sommige versies rijpen kort op gist of hout, wat extra diepgang geeft.
VERDEJO & SPIJS
Doordat de verdejo een hoge zuurgraad heeft en subtiel bitter is werkt de wijn goed als smaak neutralisator. De zure tonen uit deze Spaanse schone passen goed bij gerechten waar ook een citrus zuurtje in terugkomt. Wil je citroen in je gerecht verwerken? Dan is verdejo dus een goede wijn om bij je maaltijd te schenken. De op eikenhout gerijpte verdejos passen beter bij romige gerechten.
MEER LEREN OVER WIJN?
Wil je verder de wereld van wijnsoorten induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.
Meer lezen