Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Welke wijn bij:


Welke wijn bij de kaasplank?

Kaasplank
Kaasplank

Je vrienden komen langs voor een avondje wijn drinken. En daar hoort natuurlijk een mooie kaasplank bij. Alleen al bij het horen van de woorden kaas en wijn loopt het water bij menig Bourgondiër in de mond. Dus kom maar op met die borrel. Nu alleen nog even verdiepen in welke wijn je bij al die kazen op je kaasplankje serveert.

Direct naar alle wijnen

WAT LEG JE OP JE KAASPLANK?

Het liefst een paar verschillende soorten kazen; van zacht en romig tot flink pittig. Echte regels zijn er natuurlijk niet. Neem dus vooral lekker de kazen die je zelf lekker vindt. Een paar tips zijn wel handig:

  • Serveer minimaal 3 soorten kaas
  • Het oog wil ook wat; kies kazen met verschillende kleuren en texturen
  • Per persoon eet je gemiddeld zo’n 100 tot 125 gram kaas bij de borrel
  • Gebruik per kaassoort een ander mes
  • Maak je kaasplankje af met lekkere chutneys of compote, stukjes brood en stukjes roggebrood

Tip: haal kaas 2 uur voor het serveren (voor de harde en halfharde kazen zelfs 3 uur) uit de koelkast. Zo komen de smaken en geuren van de kaas helemaal tot z'n recht op het kaasplankje.

WELKE WIJN SCHENK JE DAARBIJ?

Dat hangt natuurlijk helemaal van de kaassoort af. Specifieke wijnen horen bij specifieke kazen. Wil je verschillende kazen op je kaasplank leggen? Over het algemeen geldt:

 

  • Wijnen met een alcoholpercentage boven de 14,5% zijn vaak intenser en passen dus ook beter bij sterke kazen.

  • Wijnen met een alcoholpercentage onder de 12% zijn minder intens en passen dus beter bij kazen met een delicate smaak.

  • Wijn die uit dezelfde regio komt als de kaas past vaak ook bij de kaas die daarvandaan komt.

Dus: houd je van Franse kazen? Dan zijn Frankrijk afkomstig uit dezelfde regio vaak een goede match!

WAT ZIJN DAN DE BESTE COMBINATIES?

Kaas en wijn

Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet:

1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon

Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer.

2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert

Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.

3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie

Kies een fris zure chenin blanc, Sauvignon blanc of grüner veltliner.

Kaas

4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen

Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.

5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort

Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.

GA JE LIEVER VOOR VEILIG?

Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze! Toch nog lastig om de beste combinatie te vinden? Ga dan naar onze wijn-spijswijzer en ga op zoek naar de lekkerste opties.


Wijn bij het eten

Wil je niet alleen wijn serveren bij de kaasplank maar ook bij het eten? Of wil je misschien wel een lekker recept bereiden met wijn daarin? Lees dan hier verder hoe je kookt met wijn. Rode wijnsaus op het menu? Wij hebben de 3 lekkerste rode wijnsaus op een rij gezet. Ook ná het eten nog een drankje schenken? Duik dan in de wereld van de digestief.