Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij Italiaanse gerechten?

Italiaans eten
Italiaans eten

Lasagne, pasta, pizza of risotto, wie houdt er niet van? Maar wist je dat je een goed Italiaans gerecht naar hogere sferen tilt met de juiste Italiaanse wijn? Daarom helpen we je graag bij het kiezen van de lekkerste Italiaanse wijn en spijs combinaties.

Bekijk alle Italiaanse wijnen

WIJN EN LASAGNE

Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken is natuurlijk lasagne. De wijn kies je aan de hand van de hoofdingrediënten. 

Vlees 

Gehakt met tomatensaus is voor de meesten het hoofdingrediënt in een goede lasagne. Schenk een rode wijn met een hogere zuurgraad, zoals een sangiovese. Dan zit je altijd goed! 

Vis

Van de combinatie van witte wijn en vis gaan we watertanden! Kies een wijn met frisse zuurgraad en een beetje body. Drink bijvoorbeeld een soave.

Groente

Verschillende soorten groente hebben elk een eigen bijpassende wijnsoort. Gavi past als frisse wijn goed bij frisse groente, zoals spinazie. Bij meer vlezige groente zoals paddenstoelen schenk je meer aardse rode wijnen zoals een nebbiolo.

WIJN EN PASTA

Bij bella Italia denken we natuurlijk ook aan pasta! De perfecte wijn match je hier met het type pasta saus. 

Tomatensaus

Tomaten hebben van nature een hoge zuurgraad.. Kies daarom voor een rode wijn die ook een flinke zuurgraad heeft. Schenk een chianti of wijn met rondinella druif. Drink je liever een stevige rode wijn? Ga voor een barolo.

Romige kaassaus

Kies voor een ronde witte wijn zoals een vermentino. Ook chardonnay of pinot blanc is een aanrader. In de Frescobaldi Castello di Pomino zitten beide druiven, dubbel feest dus!.  

Pesto saus

Bij deze saus drink je frisse, witte wijn met tonen van citrus. Schenk een pinot grigio. Wel uit (Noord) Italië, om in Italiaanse sferen te blijven!

Vis                                       

Bij de ziltige smaak van veel vis en schelpdieren is een lichte, witte wijn zonder houtrijping altijd een goede keuze, zoals een pinot grigio!

WIJN EN PIZZA

Een dikke ja voor pizza! En met de juiste wijn smaakt de pizza nóg lekkerder. De wijnkeuze hangt af van de ‘toppings’ en hoe steviger de smaak, hoe steviger de wijn.

Groente

Bij gegrilde groente schenk je frisse witte wijnen. Bijvoorbeeld een pinot grigio of soave. Zo komt de smaak van groente extra tot zijn recht.

Tomatensaus 

Pizza’s waar de tomatensaus overheerst vragen om een rode wijn. Van het pasta broertje hebben we geleerd dat chianti of andere sangiovese het altijd goed doen! Maar ook een fruitige valpolicella zorgt voor een gelukzalig moment bij het eten van pizza. 

Pizza
Pizza

Kaas

Bevat de pizza wat zachtere of frisse kazen, zoals mozzarella of geitenkaas? Kies dan voor een frisse witte wijn, zoals een pinot grigio. Bij pizza’s waar zwaardere, gesmolten kaas overheerst, ga je voor een lichte rode wijn die veel zuur bevat. Schenk een valpolicella of bardolino.

Vlees

Bij vlees pizza’s geldt: hoe vetter het vlees hoe meer smaak in de wijn. Zin in pizza met pepperoni? Kies voor een rode wijn met karakter èn veel frisheid zoals barbera. Ga je voor wat kruidiger en lichter vlees zoals een pizza met salami? Drink dan een fruitige rode wijn van de nero d'avola druif.

Vis

Bij pizza’s met vis is een witte wijn altijd een goede keuze! Frisse droge wijnen, zoals pinot grigio, gaat goed samen bij pizza’s met zeevruchten. Eet je een pizza met vette vis zoals tonijn of zalm? Dan is rode wijn ook een prima keuze! Kies wel voor een lichtere rode wijn zoals een valpolicella.

WIJN EN RISOTTO

Van een goede risotto met een goed glas wjin ga je zeker watertanden! Ook hier hangt de wijnkeuze af van de ingrediënten. 

Groente

Bij risotto met frisse, groene groente ga je voor een frisse witte wijn, zoals een soave of gavi. Voeg je groene asperges toe aan de risotto? Kies dan voor een frisse wijn die de smaak van de asperges benadrukt. Een verdicchio is een goede keuze. Net als bij pasta kies je voor nebbiolo als paddenstoelen aan de risotto worden toegevoegd.

Vlees

Kip doet het erg goed in risotto. Met een lichte rode wijn krijgt het gerecht extra pit. Drink een valpolicella en je avond kan niet meer stuk! Bij het zoutige en vlezige van pancetta schenk je ook een rode wijn. Je gaat vast en zeker glimlachen van een barbera of dolcetto

Vis

Is het nog een verrassing als we zeggen dat je witte wijn moet kiezen? Laten we je dan iets meer verrassen; wat dacht je van een feestelijke avond met prosecco? Of waan jezelf in mediterraanse sferen met een (Italiaanse) rosé.

image
Recept

Risotto Barolo


MEER OVER ZUID-EUROPESE WIJNEN

Ben je toch meer een liefhebber van Spaanse of Franse wijnen? Lees dan hier alles over wijnland Spanje en wijnland Frankrijk. Benieuwd welke wijnen bij jou passen? Doe de smaakprofielentest en ontdek het zelf!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.