Welke wijn bij kaas?
Een goede wijn bij kaas is een Gewürztraminer: intens en zacht van smaak, een perfecte combi.
Onze topkeuze bij kaas
Welke wijn past er goed bij kaas?
Wijn en kaas smaken samen nog lekkerder. Je moet dan wel de juiste combinaties weten te vinden. Nu zijn er nogal veel verschillende soorten kazen en daarbij passen ook weer andere wijnen. Kies dus voor de topkeuze hierboven of een wijn die perfect past bij de kaas die jij gaat serveren.
1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon
Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische Gewurztraminer.
2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer witschimmelkazen met een droge mousserende wijn, bijvoorbeeld een Brut Champagne. Wil je wit, kies dan een chardonnay of een rode pinot noir uit de Bourgogne.
3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie
Geiten- en schapenkazen zijn meestal nootachtig en kunnen een scherpe nasmaak hebben. Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner en beiden worden zachter van smaak!
4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen
Wijnen van grenache druiven passen heel goed bij Spaanse manchego: doordat ze beiden een stevige, robuste smaak hebben. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah: deze combi zorgt ervoor dat de tannines in de wijn zachter worden. Een stevige Bordeaux past goed bij comté of Nederlandse belegen boerenkaas: beide met pit.
5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort
Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Het contrast tussen de zoute smaak van de kaas en de zoete smaak van de wijn zorgt voor balans tussen beide, maar de smaken en aroma's blijven behouden. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewürztraminer uit de Elzas.