Skip to main content
0
€ 0.00

Ontdek wijnhuizen


Garzón

de wijngaarden van bodega garzon

Als je denkt aan wijnlanden uit de nieuwe wereld, dan denk je waarschijnlijk aan Amerika, Argentinië of Australië. Maar wist je dat Uruguay ook in dit rijtje thuishoort? Het beste nieuwe-wereld wijnhuis van 2018, volgens het prestigieuze Wine Enthusiast, is de Uruguayaanse Bodega Garzón. Lees hier alles over het wijnhuis Garzón.

Bekijk alle wijnen van Garzón

Wijn uit Uruguay. Wat?!

Bodega Garzón is opgericht door de Alejandro Bulgheroni: een Argentijnse wijnmagnaat die in totaal 15 wijnhuizen bezit. Er is geïnvesteerd in hypermoderne faciliteiten en 280 hectare aan prachtige wijngaarden. Alles is tot in de kleinste details uitgewerkt en is er een duidelijke focus op duurzaamheid. Het wijnhuis is namelijk LEED gecertificeerd (Leadership in Energy & Environmental Design). Garzón is daarmee het eerste wijnhuis buiten Noord-Amerika dat dit bereikt heeft. Het team van Bodega Garzón bestaat uit experts op het gebied van wijnbouw, milieu, gastronomie, horeca en toerisme. Samen werken zij aan de kwaliteit en reputatie van dit merk. Het bedrijf heeft zelfs een eigen restaurant met een prachtig uitzicht over het glooiende Uruguayaans landschap. En de wijnen? Die kunnen niet anders dan fantastisch zijn!

Van druif tot wijnfles

Van druif tot wijnfles

De wijngaard van Bodega Garzón is opgedeeld in 1000 plots, stukjes land met daarop wijnranken. Op ieder plot zijn de omstandigheden net iets anders. Het type grond van de plots verschilt nogal. Daardoor komt er op de ene plek meer water in de grond dan op de andere. Daarnaast zijn er ook verschillen in mineralen en andere grondstoffen die via de wijnranken in de druiven terecht komen. Dat is dan ook de reden dat één wijnhuis, zoveel verschillende wijnen kan produceren. 
 
Nadat de druiven goed rijp zijn, worden ze met de hand geplukt. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor de wijnen van Garzón. In de hypermoderne productiefaciliteiten van het wijnhuis worden de druiven vergist in tanks gemaakt van roestvrijstaal of, jawel, beton. De wijnmeesters van Garzón proberen zo min mogelijk eikenhout te gebruiken tijdens de wijnbereiding. De bedoeling is namelijk zoveel mogelijk om de smaakvan de omgeving waarin de druiven groeien, terug te laten komen (Dit wordt ook wel ‘terroir’ genoemd). De witte wijnen rijpen in roestvrijstalen tanks en de rode wijnen rijpen op traditionele wijze wél in grote eikenhouten vaten. De eiken vaten zijn een stuk groter (5000 liter) dan de kleinere 220 liter vaten die in Europa vaak worden gebruikt. Doordat er minder oppervlakte contact is, heeft het eikenhout minder invloed op de smaak van de wijn. 
 

De wijnen van Garzón worden in meer dan 35 landen verkocht!

Wijnen van de Tannat druif

Op de wijngaard van Bodega Garzón groeit een heel scala aan druiven, van pinot noir tot sauvignon blanc. Hierdoor kunnen zevoor iedere wijndrinker een passende wijn maken. De meest prominente druif die in Uruguay wordt verbouwd is de tannat. Deze druif staat inmiddels bekend als dé nationale druif. Tannat is een krachtig, van oorsprong Frans druivenras dat vol zit met antioxidanten. Bodega Garzón maakt een paar overheerlijke tannat wijnen:
 

  1. Garzón Reserva Tannat: dit is een stevig en complexe wijn die 6 tot 12 maanden rijpt in eikenhouten vaten. In de wijn proef je bramen, pruimen en een vleugje chocolade. Een heerlijke wijn voor bij een sappig stukje biefstuk of een goede lamsbout.
     
  2. Garzón Single Vineyard Tannat: de druivenranken voor deze wijn groeien op de steile gedeeltes van de wijngaard. De temperatuur is daar koeler en het water kan makkelijker in de grond trekken. De wijn rijpt 12 tot 18 maanden en bevat tonen van rood fruit, tabak en pure chocolade.
     
  3. Garzon Tannat Merlot: tannat druiven maken krachtige wijnen met veel tannines. Om de wijn wat eleganter te maken wordt er 20% merlot aan toegevoegd. Hierdoor wordt de afdronk wat soepeler. Het is daardoor een perfecte wijn bij stoofvlees of wild.

Andere rode wijnen van Garzón

Het wijnhuis Garzón maakt ook wijnen van andere druivenrassen zoals cabernet franc, pinot noir en marselan. We zetten ze op een rij:
 

  1. Garzón cabernet franc reserva: een krachtige en complexe wijn gemaakt van 100% cabernet franc druiven. Deze krachtpatser met een alcoholpercentage van 14.5% rijpt 6 tot 12 maanden in eikenhouten vaten. De wijn bevat tonen van rood fruit met pittige chilipeper. Heerlijk met gemarineerde spare ribs!
     
  2. Garzón Marselan Reserva: de marselan druif is een kruising van cabernet sauvignon en grenache. De marselan is een druivenras dat goed tegen de hitte kan, daarom wordt hij op de warmere gedeelten van de wijngaard geplant. In de wijn proef je zwart fruit met een vleugje munt. Het is een prachtige wijn in de combi met een stoofpotje of een pastagerecht met chorizo!
     
  3. Garzon Single Vineyard Pinot Noir: de pinot noir druiven van Garzon groeien op gedeelten van de wijngaard waar de grond veel mineralen bevat. Dit resulteert in een levendige, elegante rode wijn met een complexe smaak. Je proeft rood fruit maar ook de aarde waarop de druiven hebben gegroeid. De wijn rijpt 12 tot 18 maanden en is heerlijk met gegrilde tonijn of varkenshaas.

De witte wijnen van Garzón

De witte wijnen van Garzón
Het is wel duidelijk dat bodega Garzón een prachtig assortiment aan rode wijnen aanbiedt. Maar wist je dat ze ook fantastische witte wijnen maken?
 

  1. Garzón Sauvignon Blanc: een sauvignon blanc is van nature licht en fris van smaak met knisperende zuren. Omdat bodega Garzón zo’n 18 kilometer van de Atlantische oceaan ligt waait er een constante, frisse bries over de wijngaard. Dit zorgt ervoor dat de druiven nóg frisser van smaak zijn. De wijn rijpt 3 tot 6 maanden in roestvrijstalen tanks. Het resultaat? Een heerlijk levendige wijn die perfect samengaat met vis, geitenkaas of sushi.
     
  2.  Garzón Albariño Reserva: de albariño druif komt oorspronkelijk uit Noord-West Spanje. Hij wordt ook wel gezien als de Gallische variant van riesling. De smaak? Fris met een hoge zuurgraad. Hij vormt dus een perfecte combinatie met vis, schaal- en schelpdieren.
     
  3. Garzón Pinot Grigio: de pinot grigio is een fris druivenras met roots in Italië. Een pinot grigio is meestal een droge, fruitige wijn met een medium tot hoge zuurgraad. Je proeft peren, groene appel en citroen. Deze wijn smaakt lekker bij asperges of Aziatische gerechten.

Meer weten over wijn?

Wil je een echte wijnkenner worden? Wij staan voor je klaar. We hebben namelijk een heleboel artikelen over wijn waarin jij je kunt verdiepen. Zo lees je over het verschil tussen nieuwe- en oude-wereldwijnen of het verschil tussen pinot grigio en pinot gris. Verdiep je daarnaast ook in het wijnland Uruguay. En wil je weten wat de beste wijn is voor ieder gerecht? Lees dan onze wijn en spijs gids.