Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Uruguay

Uruguay

Na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het 4e grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. Het land bezit ongeveer 8.500 hectare aan wijngaarden. Ontdek hier alles over wijnland Uruguay.

Ontstaan in de 19e eeuw

De Uruguayaanse wijnbouw is rond 1870 ontstaan. In die periode vestigden zich hier, net als in BraziliëItaliaanse en Spaanse immigranten. 

Zij namen Europese druivenstokken mee en legden zich toe op de wijnbouw. De wijnen waren voornamelijk bedoeld voor lokale consumptie. Aangezien de meeste mensen in en rondom de zuidelijke havenstad Montevideo woonden, werden de wijngaarden vooral op de heuvels in die omgeving aangeplant. Ongeveer 90% van het huidige wijnbouwgebied ligt ook nu nog in het zuiden van Uruguay.

Een ideaal klimaat

Uruguay is erg geschikt voor wijnbouw. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad (30°-35°) als de beste wijngebieden van ArgentiniëChiliZuid-AfrikaAustralië en Nieuw-Zeeland. Het klimaat en de bodemsamenstelling in het zuiden van het land lijken enigszins op die van de Bordeaux. In Uruguay is het warmer dan in de Bordeaux, maar de temperaturen overschrijden nooit de 35°C. De zee zorgt voor enige verkoeling. Overdag wordt het behoorlijk heet, maar de nachten zijn koel. Door de temperatuurverschillen in dag en nacht ontwikkelen de druiven mooie zuren.

De klei en kalk in de bodem zorgen voor goede wijnen met een stevige body en voldoende frisheid. Blauwe druiven worden goed rijp en krijgen zachte tannines. De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn de tannat, cabernet sauvignon en cabernet franc. De betere kwaliteitswijnen worden voornamelijk gemaakt van de blauwe tannat. Deze druif komt van oorsprong uit Zuidwest Frankrijk. In Uruguay geeft deze druif wijnen die zachter van smaak zijn.

Witte wijnen worden overwegend gemaakt van de chardonnay en de fruitige viognier. Uruguay produceert per jaar zo’n 90 tot 95 miljoen hectoliter wijn. Ongeveer 35% daarvan bestaat uit rode wijnen. 22% is rosé en 11% van de wijnen is wit. De overige wijnen zijn claretes, een mix van rode en witte wijn. Het land exporteert ongeveer 4% van de jaarlijkse wijnproductie.

Uruguay grenst in het oosten aan het grootste wijnland van Zuid-Amerika, Argentinië. Om te kunnen concurreren met de kwaliteitswijnen uit dit buurland, heeft de Uruguayaanse regering sinds de jaren ’80 veel geïnvesteerd in de aanplant van edele druivenrassen en moderne technieken. De afgelopen decennia vestigden ook veel buitenlandse wijnhuizen zich in het land, waaronder Claude Boisset uit de Bourgogne, Bernard Magrez uit de Bordeaux en de Spaanse cavaproducent Freixenet.

2 kwaliteitsklassen: VC & VCP

Daarnaast heeft de regering 2 kwaliteitsklassen voor wijn ingesteld, VC (Vino Común) en VCP (Vino de Calidad Preferente). VC-wijnen (Vinos Común) worden in grote verpakkingen verspreid en bestaan voornamelijk uit rosés van hybride druivenrassen. De VCP-wijnen zijn van superieure kwaliteit en moeten gemaakt worden van edele druivenrassen. Ze worden verkocht in flessen van 75 centiliter of kleiner. Deze kwaliteitswijnen worden ook geëxporteerd naar het buitenland.

Meer leren over wijn?

Doe dan eens de smaakprofielen test en ontdek wat eigenlijk jouw favoriete wijn is.

Meer leren? Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

Bekijk alle wijnen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.