Skip to main content

Alles over dé wijn uit Sicilië


Marsala

Marsala

Op het Italiaanse eiland Sicilië wordt een wijn gemaakt die vergelijkbaar is met port en sherry: marsala. Een veel gebruikte kookwijn, maar marsala is meer; je kunt ‘m ook heel goed gewoon drinken. Lees hier meer over marsala!

Bekijk alle Marsala

MARSALA IN HET KORT

Marsala is een versterkte wijn die vaak wordt gebruikt als kookwijn, maar ook prima puur gedronken kan worden. Je hebt een zoete en droge variant, die je weer bij verschillende soorten gerechten bereid.

Komt uit

De omgeving van de stad Marsala op Sicilië.

Serveertemperatuur

12 graden (= ca. 1,5 uur in de koelkast).

Alcoholpercentage

Tussen de 20 en 25%. Een stuk sterker dan normale wijn dus!

Gemaakt van (druivenrassen)

  • Witte druiven: grillo, cattarato, inzolia en grecanico.
  • Blauwe druiven: pignatello, nero d'avola, nerello mascalese en frappato.

 

OORSPRONG VAN DE WIJN

Marsala is ‘ontdekt’ in 1773 nadat de Engelse handelaar John Woodhouse aankwam in de stad Marsala. Hij was een handelaar en kenner van portsherry en Madeira. Hij startte met het versterken van wijn uit Marsala met wijnalcohol en verscheepte deze naar Engeland. Ook opende hij opslagkelders en rijpingsfaciliteiten voor marsala wijnen.

HOE WORDT MARSALA GEMAAKT?

Marsala wordt gemaakt door wijnalcohol toe te voegen aan de vergistende druivenmost. Net als bij sherry gebruiken ze voor rijping van de wijn het solerasysteem, een dynamisch rijpingsproces. Wijnen van verschillende jaren worden hierbij gemengd om een zo stabiel mogelijke smaak te verkrijgen.

Hoe werkt het solerasysteem?

Dit systeem begint in de opslagplaatsen van Marsala. Hier staan de ‘solera’s’: de marsalavaten. De vaten van marsala worden in rijen opgestapeld. Het solerasysteem werkt als volgt:

  • In de bovenste vaten zit de jongste marsala en in de onderste vaten zit de oudste marsala.
  • Uit het onderste vat wordt marsala ‘getapt’.
  • Deze wordt deze aangevuld met marsala uit de rij daarboven. Vervolgens wordt deze rij weer aangevuld met de rij die daar weer bovenop ligt. Dit gaat zo door.
  • De bovenste rij wordt weer aangevuld met de jongste marsala.

 

VERSCHILLENDE KWALITEITSCATEGORIEEN

Wanneer de wijn klaar is, wordt deze toegekend aan één van de vijf kwaliteitscategorieën. Deze categorieën zeggen iets over de lengte van het rijpingsproces van marsala. De rijping varieert van 1 tot 5 jaar. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen want soms rijpen de wijnen wel meer dan 20 jaar!

De wijn kent vijf categorieën:

  •      Fine (1 jaar)
  •      Superior (2 jaar)
  •      Superior Reserve (4 jaar)
  •      Virgin of Solera (5+ jaar)
  •      Virgin Stravecchio of Virgin Reserve (10+ jaar)

Wijnen hebben meestal een wijnjaar. Marsala niet. Marsala is een mix van verschillende jaren en bevat dus geen specifiek wijnjaar.

Kleuren marsala wijnen

Marsala kent drie kleurtinten:

  • Oro (Goudgeel)
  • Ambra (Amber)
  • Ruby (Rood)

Om deze drie kleuren te maken, worden verschillende druiven gemaakt. Voor de kleuren oro en ambra worden de witte druiven grillo, cattarato, inzolia, domaschino en grecanico gebruikt. Voor de kleur ruby worden de blauwe druiven pignatello, nero d’avola, nerello mascalese en frappato gebruikt. Tot 30% van witte druiven kunnen nog toegevoegd worden aan de marsala in de kleur ruby.

Met deze drie kleuren hangt het level of zoetheid samen. Marsala kent drie levels van zoetheid:

  • Droog (Secco) - 1 eetlepel suiker per glas
  • Semi-zoet (Semisecco) - 2 eetlepels suiker per glas
  • Zoet (Dolce/Doux) - 4 eetlepels suiker per glas

Net als bij andere wijnen is bij marsala de kwaliteit en prijs divers. Dit geldt ook voor de smaak. Elke categorie binnen marsala heeft z’n eigen smaak.

Koken met Marsala

Marsala staat bekend als kookwijn. Wil jij ook aan de slag met deze lekkere wijn? Dan heb je de keuze uit droge of zoete marsala.

  • Droge marsala: wordt veel gebruikt voor hartige gerechten. Het voegt een nootachtige en gekarameliseerde smaak toe. Gebruik deze marsala bijvoorbeeld bij ossenhaas, kalkoen, champignons of kalfsvlees.
  • Zoete marsala: wordt gebruikt voor, jawel, zoete sauzen. Schenk deze weldadige sauzen uit over gerechten met kip of varkenslende

De 'instap kwaliteit' marsalawijnen (fine of superior) zijn heel geschikt om mee te koken. Dat hoeft dus helemaal niet duur te zijn!

Meer weten over Marsala en wijn?

Heb je al dorst gekregen? Bekijk al onze marsalawijnen! Wil je zelf een keer met marsala koken? Bereid dan een Schnitzels met marsalasaus. Lees ook meer over de herkomst van deze wijn, namelijk over wijnland Italië of over de wijnstreek Sicilië.

Wil je weten welke wijn het beste bij jou past? Doe de smaakprofielen test en ontdek binnen 24 seconden jouw nieuwe favoriete wijnen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.