Skip to main content

Alles over


Sherry

Sherry

Sherry is een versterkte wijn die wordt gemaakt in het zuidelijkste deel van de Spaanse streek Andalusië. Daar in Jerez wordt deze heerlijke veelzijdige drank gemaakt. Van kruidig tot vol zoet en aromatisch. Sherry has it all. Wil je weten welke soorten er zijn? En hoe je sherry het beste kunt drinken en bewaren? Lees dan snel verder!

Bekijk alle Sherry

Welke soorten Sherry zijn er?

Net als port kan sherry als aperitief en digestief gedronken worden. Voor elke gelegenheid is er wel een gepaste sherrysoort te vinden. Van kruidig en droog tot vol zoet en aromatisch. We zetten de belangrijkste soorten voor je op een rij:

 • Fino: een lichte, droge sherry met tonen van amandel. Wordt jong gedronken. Laat deze sherry niet te lang open staan want dan verliest ie z’n smaak.
 • Manzanilla: een kruidige, ziltige variatie op Fino. De wijn is gerijpt in Sanlucar de Barrameda. Manzanilla is trouwens het Spaanse woord voor kamille. Dat proef je ook terug in deze sherry.
 • Oloroso: een sherry soort die donkerder en sterker van smaak is dan de meeste sherry’s. Deze sherry rijpt ‘oxidatief’. Dat betekent dat de wijn veel in aanraking is gekomen met zuurstof. Hierdoor krijgt hij een ander type smaak, meer notig, en een donkere kleur.
 • Amontillado: een aromatische sherry met een hazelnotensmaak.
 • Medium sweet: een zoetige sherry met notensmaak. Deze sherry ruikt ook heerlijk! Het is bijna altijd een mix van Amontillado en Pedro Ximenénez.
 • Pedro Ximénez: volle en stevige sherry die erg zoet is. Heel donker van kleur en licht stroperig.
 • Cream sherry: een zoete variant en meestal een blend van verschillende soorten. De smaak is zacht met tonen van noten en rozijnen.

Geschiedenis: Favoriet bij de Engelsen

Sherry is al eeuwenoud. De echte populariteit rondom deze drank ontstond echter pas tijdens de 16e eeuw: Toen vestigden veel Engelse en Nederlandse sherryhandelaren zich rondom de Spaanse havenstad Cadiz. Zij exporteerden volop sherry voor mensen van adel. Lucratieve business! 

Momenteel zijn we in Nederland, op onze westerburen in Engeland na, nog steeds de grootste sherrydrinkers.

In de jaren ‘70 en ‘80 was sherry een echte hype in nederland! we zijn als volk dan ook de tweede grootste sherrydrinkers.

Productieproces

Bijna alle sherry’s uit Jerez, Spanje worden gemaakt van de palomino druif. 

Lichte sherry’s zoals Fino en Manzanilla rijpen onder zogenaamde flor, een natuurlijk gistlaagje. Hierdoor ontstaat een fijne droge smaak. 

Oloroso en Medium rijpen in eikenhouten vaten, zonder het beschermende florlaagje. Hier verandert de smaak enorm door de invloed van zuurstof op de wijn. Dit noemen we oxidatieve rijping.  Dit zorgt voor een hele andere diepere smaak.

Sherry heet in Spanje ‘vino de Jerez’, een verwijzing naar één van de productiegebieden voor Sherry: Jerez de la frontera.

In de mix: het solerasysteem

Dit systeem begint in de bovengrondse opslagplaatsen voor sherry. Hier vind je de ‘solera’s ’: Opgestapelde sherryvaten. Het solerasysteem werkt als volgt:

 • In de bovenste vaten zit je jongste wijn, in de onderste vaten zit de oudste sherry. 
 • Vanuit het onderste vat wordt de sherry ‘getapt’. Maximaal 33% mag worden afgetapt. 
 • Vervolgens wordt deze aangevuld met sherry uit de laag daarboven (de 1e ‘criadera”) en dit vat wordt weer aangevuld met sherry uit de laag daarboven (2e ‘criadera’), enzovoorts. 

Zo is de sherry altijd een blend van verschillende jaren en heeft één type sherry van een bepaald merk een vrij consistente smaak.

Geen jaartallen op de fles

Op een sherryfles vind je dus geen jaartallen omdat de drank een mix is van verschillende jaartallen. Er zijn maar 2 categorieën die de tijd aanduiden bij deze drank.

 1. V.O.S. (Very Old Sherry): minimaal 20 jaar
 2. V.O.R.S. (Very Old Rare Sherry): minimaal 30 jaar

Hoe bewaar je sherry?

Sherry kun je het beste in de afgesloten fles in de koelkast bewaren. Er is nog wel een verschil in de soort en de bewaarduur:

 • Fino & Manzanilla : bewaar maximaal 1 week
 • V.O.S. & V.O.R.S.: bewaar maximaal 3 maanden
 • De rest: bewaar maximaal 2 maanden

Benieuwd hoe je wijn eigenlijk bewaart?

Fun fact: De naam Sherry zoals wij die kennen is een verbastering van de engelse uitspraak van Jerez.

Schenktemperatuur sherry

Dat je sherry het best in de koelkast kunt bewaren zegt nog niets over de beste serveertemperatuur. Serveer je ‘m te koud dan blijft de drank ‘gesloten’ en komen de aroma’s niet goed naar voren. Is de sherry te warm dan proef je voornamelijk alcohol. Houdt de volgende temperaturen aan voor de verschillende soorten sherry:

 • Fino & Manzanilla drink je op 5˚ tot 7˚C → 4 uur in de koelkast
 • Pale cream drink je op 7˚ tot 9˚C → 3,5 uur in de koelkast
 • V.O.S. en V.O.R.S. drink je op 15˚C → 0,5 uur in de koelkast
 • De rest drink je op 12˚ tot 14˚C →  1 uur in de koelkast

MEER WETEN OVER WIJN?

Sherry is een bijzondere versterkte wijn. Benieuwd naar meer wijn? Lees dan alles over de verschillende wijnlanden en de populairste witte druiven. Of verdiep je eens in het Portugese broertje van sherry: Port. Lees daarbij over het verschil tussen witte port en rode port.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.