Skip to main content

Alles over


Primitivo wijn

Primitivo wijn

Primitivo wijn komt uit het gebied rondom de hak van Italië: Puglia. Het warme klimaat zorgt voor het schitterende rijpe fruit dat je proeft in deze wijn. Lees alles over primitivo wijn en de druif!

Koop hier je Primitivo wijnen

Primitivo in het kort

Primitivo is donkerrood van kleur. Lichte primitivo wijnen met een lager alcoholpercentage (rond de 13,5%) zijn sappig. Wijnen met een hoger alcoholpercentage zijn zwaarder en licht zoetig. Primitivo is door z’n flinke body en fruitige smaak prima te combineren met stevige, kruidige en/of gegrilde gerechten.

Ruikt naar:

  • Fruit: bramen en aardbeien 
  • Tabak en sandelhout
  • Kruiden: rooibos en steranijs

Serveertemperatuur:

16-18 graden (een half uurtje in de koelkast, dat maakt 'm extra fruitig)

Komt vooral uit:

  • Wijnstreek Puglia
  • Italië

Wordt o.a. ook wel genoemd: Tribidrag (Croatië), Zinfandel (Californië), Crljenak, Kratosija (Montenegro). Daarnaast heeft de wijn zelfs in Puglia verschillende namen. 

IS PRIMITIVO WAT VOOR JOU?

Primitivo wijnen vallen vaak onder het smaakprofiel “easy rider”. Weet jij nog niet goed of dit wel jouw type wijn is? Doe dan onze smaakprofielentest en weet binnen enkele seconden welke rode (en witte!) wijn jij lekker vindt.

DE DRUIF EN DE WIJN

De Italiaanse primitivodruif is donker van kleur, heeft een gemiddelde zuurgraad en bevat gemiddeld tot veel tannines. Door het zonnige klimaat zijn het wel hele rijpe tannines waardoor de wijn toch soepel is. Wijnen gemaakt van deze druif smaken fruitig en bevatten aroma’s van zwart fruit (bramen, bosbessen en pruimen), maar ook aroma’s van o.a. sandelhout, drop, anijs en tabak.

TE VINDEN IN: PUGLIA

De primitivo druif groeit voornamelijk in Puglia, een streek in de hak van Italië. Primitivo kan goed tegen de hitte en droogte en vaart goed op de Pugliaanse zon. Naast primitivo worden er in deze regio nog veel andere betaalbare, fruitige wijnen geproduceerd. Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.

Ga je een keer op wijnvakantie naar Italië? Dan is een roadtrip door het zonnige Puglia dus zeker de moeite waard!

DE UNDERDOG

Primitivo is geen inheemse Italiaanse druif. Pas rond halverwege de 19e eeuw is dit druivenras naar Italië gekomen. Hier was de druif lange tijd een “underdog”: een vrij onbesproken druif met een stevige body die vooral werd toegevoegd aan bulkwijnen om deze wat extra pit te geven.

Primitivo’s Amerikaanse broertje: zinfandel

Primitivo en Zinfandel worden vaak in een adem genoemd. Dit komt omdat het in feite dezelfde druif is: beiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Dalmatië en hebben als grootouder de tribidag druif. Zinfandel is de naam die de druif kreeg toen hij naar Amerika emigreerde, primitivo de naam die de Italiaanse variant kreeg.

Wat eet je bij een Primitivo?

Primitivo is door z’n aroma’s van donker fruit, licht zoetige smaak en pittige body een perfecte wijn voor bij rood vlees van de BBQ! Niet zo’n liefhebber van gegrild (rood) vlees? Probeer dan eens de volgende combinaties:

Vlees

Ga voor lichtere vleessoorten zoals kalkoen, lam of varkensvlees. Ham en bacon smaken goed bij een primitivo! Ga niet voor te licht, want dan overheerst de wijn je gerecht.

Groente

Ga voor groente met veel smaak of gegrilde groenten. Zo komt de fruitige smaak van primitivo naar boven. Denk hierbij aan gekarameliseerde ui of geroosterde tomaat, paprika of flespompoen.

Kaas

Harde (schapen)kazen zijn lekker bij primitivo. Denk aan manchego!

Ben je een fan van Aziatisch eten? Dan is dit jouw druif! Het pittige van bijv. currysauzen smaakt namelijk goed bij het lichte zoetje van je Primitivo wijn.


MEER OVER WIJN

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Meer weten over andere Italiaanse klassiekers? Lees dan meer over montepulciano of chiantiwijnen.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.