Skip to main content

Ontdek wijn uit


Californië

Californië

In Californië vind je een aantal van 's werelds bekendste wijngebieden met ieder hun eigen, unieke eigenschappen!

Speciaal voor kaarthouders: 20% korting op Californische wijnen

image

Californië – De Golden State

 

Californië is de op drie na grootste wijnproducent ter wereld en mag dan ook met recht de Golden State heten als het gaat om wijn. Doordat de zon veel schijnt, kunnen de druiven lang en gelijkmatig rijpen. Dankzij de veelzijdigheid van het terroir gedijen er allerlei verschillende druivensoortendruiven-rassen. De 1300 kilometer lange, ruige kustlijn vormt een natuurlijke ‘airco’ in de wijngaarden, door mist en een zachte zeebries. Dat zorgt voor uitstekende chardonnay, pinot noir en andere druivenrassen die het goed doen in een koel klimaat. Ook de warmere valleien in het binnenland profiteren hiervan, dankzij rivieren, meren en delta’s. En daar zijn druiven als cabernet sauvignon, zinfandel en merlot dan weer dol op. 

image

Wijnstreken

De bodem is hier net zo divers als de wijnstreken zelf. Zand, klei, leem, graniet, vulkanische as, zeebodem, riviergrind … Iedere ondergrond zorgt voor een eigen invloed op de smaak van de wijn. Ook de wijnmakers zijn heel divers: sinds de achttiende eeuw zijn immigranten van over de hele wereld neergestreken in Californië, die allemaal hun eigen wijnstokken, werkwijzen en ideeën met zich meebrachten.

In de hele staat groeien druivenrassen: van Mendocino, Napa Valley en Sonoma County ten noorden van San Francisco, Santa Cruz, Monterey, Paso Robles en Santa Barbara aan de Californische kust, tot Livermore Valley, Lodi en de Sierra Foothills in het binnenland van Californië.

image

Druiventelers


In Californië zijn bijna 6000 druiventelers en 4200 wijnhuizen die druiven verbouwen op ruim 254.000 hectare aan wijngaarden. Daarmee is Californië de op drie na grootste wijnproducent ter wereld, na Italië, Frankrijk en Spanje. De meest geplante druivenrassen voor witte wijn zijn chardonnay, pinot grigio en sauvignon blanc en die voor rode wijn zijn cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah en zinfandel. Daarnaast worden er in Californië nog 100 andere druiven-rassen geteeld – en dat worden er steeds meer. Ook produceren ze in Californië uitstekende mousserende wijn, rosé en dessertwijn.
 

image

Duurzaamheid


Californië loopt voorop als het gaat om duurzame wijn: bijna 90% van de wijn uit deze staat wordt door wijnhuizen geproduceerd die officieel als duurzaam zijn bestempeld. Dankzij duurzame wijnbouwmethoden, zowel in de wijngaarden als in de wijnhuizen, kunnen Californische wijnbouwers hoogwaardige wijnen maken met respect voor de omgeving.

Zo wordt er biodynamische en biologische landbouw bedreven en werken ze in de wijngaarden met schapen en bepaalde vogels om onkruid en ongedierte te bestrijden, dekgewas tussen rijen wijnstokken om de bodem van voedingsstoffen te voorzien en bepaalde insecten aan te trekken, druppelirrigatie en technieken om water te besparen, compostering, recycling en hergebruik om afval te verminderen, zonne-energie en bescherming van water- en luchtkwaliteit.

Klik hier voor meer informatie over Sustainable Wine Growing. 
 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.