Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Argentinië

wijngaard in Argentinië
wijngaard in Argentinië

Argentinië staat op de vijfde plaats van ’s werelds grootste wijnlanden, na Italië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. De laatste decennia maken Argentijnse wijnmakers steeds meer spannende kwaliteitswijnen. Vooruitstrevende Argentijnse wijnmakers halen het beste uit de druiven en produceren de laatste jaren veel topwijnen van internationale allure.

BEKIJK ALLE ARGENTIJNSE WIJNEN

WIJNLAND ARGENTINIË

  • Grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika
  • 210.000 hectare aan wijngaarden
  • 15 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Het klimaat in Argentinië is overwegend droog en zonnig, met uitgesproken seizoenen
  • Wijnstreken: Mendoza, San Juan, La Rioja, Catamarca, Jujuy, Cafayate en La Pampa
  • Druivenrassen: malbec, bonarda, shiraz, pedro ximénez, torrontés, cabernet sauvignon en chardonnay

OORSPRONG

wijn bij haardvuur

In 1541 plantten Spaanse kolonisten de eerste druiven in Argentinië. Ze ontdekten dat de druiven het best groeiden in het zonnige en droge klimaat aan de voet van het Andes-gebergte. Aan het einde van de 19e eeuw werden veel Europese wijngaarden verwoest door een omvangrijke druifluisepidemie. Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers emigreerden naar Argentinië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De wijnkennis die ze met zich meebrachten zorgde voor een enorme opbloei van de Argentijnse wijnbouw. In de 20e eeuw raakten de economie en de wijnbouw van het welvarende Argentinië echter steeds meer in verval. Pas in de jaren ’80 klom het land weer een beetje uit het dal. Veel wijngaarden werden toen opgeschoond en herplant met kwaliteitsdruiven, waardoor de kwaliteit van de wijnen toenam.

WIJNSTREKEN

Het oppervlakte aan wijndruiven in Argentinië bedraag ruim 210.000 hectare, met meer dan 25.000 wijngaarden. Argentinië kent ongeveer tien wijnbouwgebieden. Deze liggen allemaal in een smalle strook ten oosten van de Andes, in het westen van het land. Maak kennis met de 3 grootste wijnregio's: 

wijngaard Argentinië

1. Mendoza

Mendoza is het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied. In het gebied wordt ongeveer driekwart van alle wijn geproduceerd. Het klimaat in Mendoza is warm en droog. De koude nachten in het gebied zorgen voor een relatief lange rijpingsperiode. Vooral de Malbec druif doet het erg goed in dit gebied, maar er wordt ongeveer even veel witte als rode wijn geproduceerd. Lees hier alles over Mendoza

2. San Juan

San Juan is na Mendoza het belangrijkste wijnbouwgebied van Argentinië. Het is een droog en heet wijngebied dat dicht tegen het Andesgebergte aanligt. Vanwege de droogte past men een systeem van druppelirrigatie toe. Door dit optimaal te benutten kan dit gebied een grote diversiteit aan wijnen produceren. Druiven die het hier goed doen zijn de syrah, cabernet sauvignon en sauvignon blanc. 

3. Cafayata

In Cafayata maakt men nog geen 5% van de totale Argentijnse wijnproductie. Toch is het een van de bekendste wijngebieden van Argentinië. Het is een van de droogste wijngebieden van Argentinië. De bekendste soort wijn van deze streek is dan ook de witte jonge droge wijn van de torrontés druif. Andere druifrassen zoals malbec en syrah komen veel voor, maar in mindere mate. 

DRUIVENRASSEN

Argentinië kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Hierdoor kunnen er in het land talrijke druivenrassen verbouwd worden. Argentijnse druiven (en wijnen) passen goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees. Dit zijn de topdruiven van Argentinië:  

druiven uit Argentinië

Malbec

Ondanks de herkomst uit Frankrijk is de malbec in Argentinië druivenras nummer 1. De malbecwijnen uit Argentinië zijn ook bekender dan de Franse vanwege de kwaliteit. Het is een donkere druif met veel kleurstof en deze zorgt voor een intense wijn met vlagen van pruimen en bramen. De malbecs uit Argentinië zijn iets kruidiger en soepeler van smaak dan die uit Frankrijk. 

Syrah

De syrah druif, ook wel shiraz genoemd, is een druivenras dat veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat. Een perfecte Argentijnse druif dus. Jonge wijnen van deze druif ruiken naar rode vruchten (denk aan cassis) en specerijen (peper). De druif is perfect om te mengen met andere druivenrassen. 

Torrontés

Dit is een fruitige en aromatische witte druif die aantrekkelijke Argentijnse wijnen kan opleveren. De wijnen van deze druif zijn het lekkerste uit de provincie La Rioja. Het belangrijkste is het muskaatachtige aroma, met geuren van jasmijn en rozen. Door deze geuren en smaken is de wijn perfect te combineren met vis en salades.

ARGENTIJNSE WIJNHUIZEN

De bekendste Argentijnse naam is Catena. De wijnen van dit huis worden onder verschillende namen uitgebracht, waaronder Catena Alta en Alamos. De eerste wijngaarden van Catena werden in 1902 aangeplant door de Italiaanse immigrant Nicola Catena.

Catena wordt tegenwoordig geleid door Nicola’s kleinzoon, Dr. Nicolás Catena. Nicolás Catena tilde het familiebedrijf met zijn rigoureuze kwaliteitspolitiek naar grote hoogten en bewees dat er Argentijnse wijnen van wereldklasse geproduceerd kunnen worden. Zijn Catena en Catena Alta wijnen halen jaarlijks de wereldpers.


Meer lezen over wijn?

Nu je alles weet over wijnland Argentinië, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Oostenrijk. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de airén, tempranillo en grenache, zijn er nog veel meer druivensoorten. Lees al onze andere artikelen over wijn, bijvoorbeeld: Chili: Central Valley Region en de sauvignon blanc druif. Of lees een van de onderstaande artikelen. 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.