Skip to main content

Alles over deze Franse wijnstreek


Loire

Loire

In het midden van Frankrijk ligt de Loire wijnstreek. Deze wijnregio is vernoemd naar de langste rivier van Frankrijk. Het gebied kent een enorme variëteit aan wijnen; van wit tot rood en van droog tot weelderig zoet. In dit artikel reizen we af naar Loire en stellen we de wijnen aan je voor.

Bekijk alle wijnen uit Loire

Loire in het kort

  • De wijn: de meerderheid is wit. 
  • Het gebied: ruim 38.000 hectare aan wijngebied gelegen langs de rivier Loire.  
  • De belangrijkste druivenrassen: sauvignon blanc, chenin blanc, melon de bourgogne, pinot noir en de cabernet franc. 
  • Klimaat: korte, warme zomers en zachtewinters dankzij de rivier.  

Loire oftewel ‘De tuin van Frankrijk’

chateau chambord

Loire is een uitgestrekt gebied. Als je de rivier volgt, passeer je een glooiend, groen landschap. Wijngaarden wisselen zich af met andere vormen van landbouw en bossen. Antieke kastelen maken het plaatje compleet. Samen vormen ze het visitekaartje van deze streek. Zo verdiende Loire ooit zijn bijnaam als ‘de tuin van Frankrijk’.

Klimaat

In het midden van Frankrijk zijn de zomers kort, maar warm. Er is veel neerslag, maar ook veel zonnige dagen. De rivier houdt de warmte vast en verzacht de winters in Loire. Dit heeft allemaal invloed op de smaak van de druiven. De Loire loopt van Oost-Frankrijk door tot de Atlantische Oceaan. Dat maakt het gebied uitgestrekt met verschillende microklimaten. Op basis daarvan kunnen we de wijnstreek indelen in 4 wijngebieden.

Pays Nantais

Aan de kust ligt Pays Nantais. Dit is het gebied heeft de stad Nantes als hart. Muscadet is de grootste wijnsoort. Voor dit type wijn gebruiken de Fransen de melon de bourgogne druif. Ook de Gros Plant du Pays Nantais komt hier vandaan. Je kunt deze wijn zien als het nichtje van de Muscadet. Verder zijn er nog de Coteaux d’Ancenis en de Fiefs Vendéens.

Anjou-Saumur

Dit stuk van Loire ligt naast Pays Nantais, meer stroomopwaarts. In Anjou groeit vooral de chenin blanc. Deze druif gebruiken ze om Savennières en Coteaux du Layon te maken. Saumur is qua druiven vergelijkbaar met Anjou, maar staat vooral ook bekend om de goede zoete wijnen die de Fransen daar maken.

Touraine

Verder landinwaarts ligt Touraine. Voor de Franse revolutie was het al een populaire plek voor aristocraten. Nu is het dé plek waar veel Parijzenaars even, met een glas wijn, een weekendje ontsnappen aan de de drukte. De meest beroemde wijnen uit Touraine zijn de rode Bourgueil en Chinon. Daarnaast worden er ook witte wijnen gemaakt zoals Vouvray en Montlouis.

Boven Loire

Ga nog verder stroomopwaarts en je komt in Boven Loire. Verspreid over het regio zijn meerdere wijngebieden te vinden. De grootste namen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé. Dat zijn de bekendste witte wijnen. Ze zijn gemaakt van de sauvignon blanc druif. Van pinot noir komen de goede rode wijnen en rosés.


Meer over wijn

Loire is één van de wijnstreken in Frankrijk. Nieuwsgierig naar meer? Lees dan over Bordeaux, Beaujolais, Elzas, de Provence en Sud-Ouest. Of bekijk een ander wijnland. Wat dacht je van Italië of Spanje? Daarnaast zijn er nog de nieuwe wijnlanden, zoals China en Chili.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.