Alles over deze Franse wijnstreek Loire

De Loire staat bekend om zijn vele kastelen en heerlijke wijnen. Is sauvignon blanc jouw favoriete witte wijn? Dan moet je zeker een glas uit de Loire proeven. Wij vertellen je alles over deze prachtige wijnstreek.

De Loire in het kort

  • Het gebied: de Loire wijnstreek strekt zich uit in de vallei aan weerszijden van de rivier, van Orléans tot Nantes. 
  • Klimaat: afwisselend, van continentaal tot zeeklimaat
  • Staat bekend om: frisse en fruitige, overwegend witte wijnen, die erg goed gekoeld gedronken kunnen worden.
  • Grootste druivenrassen: chenin blanc, sauvignon blanc
  • Bekende wijnen: oa. Sancerre, Touraine, Pouilly-Fumé

Veel verschillende wijnen door klimaat

De wijngaarden in de Loire zijn uitgespreid over een enorm uitgestrekt gebied. Je kunt dan ook niet spreken van een eenduidig klimaat. In Pouilly-Fumé en Sancerre heerst bijvoorbeeld een continentaal klimaat, terwijl de Muscadet meer invloed van zee heeft. (Mede) daarom zijn de smaken van wijnen uit deze regio nogal verschillend!

Wijnen uit de Loire

In de Loire worden zowel inheemse Loiredruiven als Franse druivenrassen verbouwd. 

De oudste druif

De oudste inheemse Loiredruif is de blauwe pineau d’Aunis (chenin noir). Deze druif staat hier al aangeplant sinds de 10e eeuw! Van de pineau d’Aunis worden aromatische roséwijnen gemaakt. 

De witte variant, de chenin blanc, is een van de belangrijkste witte druiven in de Loire. De chenin blanc is een zeer aromatische druif, die wijnen oplevert met een redelijk hoge zuurgraad. De druif wordt gebruikt voor droge wijnen, mousserende wijnen en heerlijke zoete wijnen.


Dit zijn de populairste wijnen uit de Loire:

1. Pouilly-Fumé en Sancerre

De Loire telt een groot aantal belangrijke wijnregio’s. De bekendste appellations in Midden-Frankrijk zijn de wijnstreken rond de Pouilly-Fumé en Sancerre. Beide gebieden leveren echte kwaliteitswijnen van de sauvignon blanc druif! 

2. Touraine

Verreweg de grootste hoeveelheid wijn in de Loire wordt gemaakt in de populaire appellation Touraine. Wijnproducenten mogen hier wijnen maken op basis van één druivenras, dat apart op het etiket moet worden vermeld. Verplicht is dat alleen niet. Toegestane druiven zijn onder andere sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay voor witte wijnen en gamay, cabernet franc, malbec (hier cot genoemd) en pinot noir voor rode wijnen. 

Bekende wijnen zijn de witte Sauvignon de Touraine en de rode Gamay de Touraine. De wijnen uit deze streek zijn aromatisch en licht van smaak.

De sauvignon blanc is ook een echte Loiredruif, hoewel dit druivenras ook veel in het zuidwesten van Frankrijk staat aangeplant. 

De sauvignon blanc levert heerlijke droge wijnen, van de geurige Touraine Sauvignon tot de verfijnde Pouilly-Fumé. De druif heeft kenmerkende aroma’s van asperges en kruisbessen. De blauwe pinot noir wordt veel gebruikt in rode wijnen uit Sancerre en de Touraine, het centrale deel van de Loirestreek. 

Andere blauwe druivenrassen die worden verbouwd in de Loire zijn de cabernet franc en gamay.


3. Chinon en Bourgueil

De rode wijnen uit de gebieden Chinon en Bourgueil zijn stevig en vol van smaak. Deze wijnen worden gemaakt van de cabernet franc-druif. Wijnen uit Bourgueil zijn iets eleganter dan die uit Chinon. 

Vouvray, dat enkele kilometers ten oosten van Tours ligt, produceert mooie kwaliteitswijnen van chenin blanc. De druif wordt verwerkt in een heerlijke zoete wijn, de Vouvray. Dit zijn echte bewaarwijnen! 

4. Anjou

Verder naar het westen ligt de wijnregio Anjou-Saumur. De streek is bekend om zijn Rosé d’Anjou, maar tegenwoordig zijn ook de rode wijnen steeds bekender. De beste rode wijnen van de Anjou komen uit Saumur-Champigny. Ook leuk om te weten: Een bijzondere rosé is de Anjou Gamay, gemaakt van alleen gamay-druiven! 

Tip: Dessertwijnen uit Anjou

Uit Anjou komen ook de beste zoete wijnen van de hele Loirestreek. Vooral de zoete wijnen van de Coteaux du Layon zijn van topkwaliteit. Doormiddel van edele rotting (een proces wat je ook bij sauternes ziet), worden de wijnen heerlijk zoet van smaak!

De Muscadet de Sèvre et Maine smaakt heerlijk met oesters of mosselen.

5. Saumur

Saumur staat bekend om de mousserende wijnen, die vooral geproduceerd worden in het dorpje St.-Hilaire-St.-Florent. Deze mousserende wijnen worden gemaakt op dezelfde manier als champagne. In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden deze wijnen ook gewoon verkocht als champagne. Later, met de invoering van het systeem van de Appellation Contrôlée, mocht alleen champagne nog zo genoemd worden. 

5. Muscadet

Aan de monding van de Loire worden de beste viswijnen van de streek gemaakt: Muscadet, Muscadet de Sèvre et Maine en Gros Plant. De Muscadet de Sèvre et Maine is hiervan het bekendst. Deze sprankelend frisse, bijna zilte wijn wordt geproduceerd ten zuiden van de stad Nantes, van melon de bourgogne-druiven. 

Proef deze wijnen uit de LoireDe Loire: het bezoeken waard!

De Loire wordt vanwege haar prachtige landschap ook wel de Jardin de la France, ofwel de ‘Tuin van Frankrijk’ genoemd.  Als je hier op vakantie gaat, bezoek dan eens één van de vele indrukwekkende kastelen die Franse vorsten hier hebbe nagelaten. Denk aan:

  • Château Chambord (met 440 vertrekken!) 
  • Château Chenonceau.

Talloze grotten als wijnkelders

De Loire is ook het land van talloze grotten. Ze vormen een perfecte plek om wijnen op te slaan! De temperatuur is er namelijk het hele jaar constant (ongeveer 14°C á 15°C). Lees meer over wijn bewaren!

Eens een wijngrot bezoeken?

De wijngrotten kun je onder andere bezichtigen in Saumur, bij één van de vele wijnmakers die hier mousserende wijnen produceren.


Meer leren over wijn?

Wijnland Frankrijk is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over de Bordeaux, Beaujolais, de Bourgogne of de Provence

Wil je je verdiepen in Franse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder chablis, meursault of sauternes. Meer leren over populaire druiven in Frankrijk? Ontdek dan bijvoorbeeld merlot, cabernet sauvignon of chardonnay.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentesten ontdek jouw favoriete (Franse) wijnen binnen een minuut!

Ook leuk om te lezen: