Wijn uit de Rhône, Frankrijk

inspiration-image

Artikel

Het Rhônedal ligt ten zuiden van Frankrijks tweede grote stad, Lyon. De Rhône is qua oppervlakte (77.000 hectare) en productie van AOC-wijnen (meer dan 3 miljoen hectoliter per jaar) het op één na grootste wijngebied van Frankrijk.

De streek is beroemd om de gulle, warmbloedige rode wijnen. Slechts 10% van de wijnproductie bestaat uit witte, rosé en mousserende wijnen. Deze wijnen zijn heerlijk milddroog en enigszins exotisch van smaak. Côte du Rhônewijnen zijn over het algemeen zeer betaalbaar en bieden een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding.

Geschiedenis

De Romeinen hielden zich al intensief bezig met wijnbouw in het Rhônedal. Hun aanwezigheid blijkt uit de vele bouwwerken die ze nalieten. Na de val van het Romeinse Rijk lag de wijnbouw enkele eeuwen stil. In de 9e en 10e eeuw begonnen kloosterlingen weer met het verbouwen van druiven. Sindsdien is de wijnbouw altijd van groot belang geweest in de Rhône. In de 14e eeuw heersten er godsdienstoorlogen in Italië. De paus vluchtte van Rome naar het Franse Avignon. Zijn opvolger liet een zomerresidentie bouwen in Châteauneuf-du-Pape heet en legde er wijngaarden aan. Nog altijd is de pauselijke aanwezigheid in het zuidelijke deel van het Rhônegebied duidelijk te merken: tal van (wijn)benamingen herinneren eraan.

Klimaat

De Rhône wordt verdeeld in een noordelijk deel (van Vienne tot even voorbij Valence), en een zuidelijk deel (ten zuiden van Montélimar tot iets na Avignon). In het noorden heerst een gematigd landklimaat. Het is er koeler dan in het zuiden, waar duidelijk Mediterrane weersinvloeden zijn. Een ander verschil is de bodemgesteldheid. In het noorden komt veel graniet voor. Het zuiden kent uiteenlopende grondsoorten, waaronder klei, zand en zandsteen.

Het noorden is ook iets bergachtiger dan het zuiden. De oevers langs de rivier de Rhône zijn daar vaak erg steil. Meer zuidelijk maken de bergen plaats voor heuvels en hier en daar zelfs vlakke gebieden. De gehele Rhônestreek staat onder invloed van de Mistral. Deze extreem krachtige, noordelijke wind uit de Alpen verdrijft de wolken uit de lucht, waardoor het erg zonnig in het gebied is. Bovendien blaast de Mistral de wijnstokken na regenval droog, waardoor de kans op rot geminimaliseerd wordt.

Druivenrassen

In de Rhônestreek worden maar liefst 23 druiven verbouwd. Geen enkele andere Franse wijnstreek telt zoveel druivenrassen. In het noorden staat overwegend de blauwe syrah aangeplant. Syrahs uit de Noordelijke Rhône zijn wijnen met tonen van zoet fruit, geraffineerde tannines en levendige zuren. Ze kunnen goed rijpen op hout. Witte wijnen worden gemaakt van viognier, marsanne en roussanne. Viogniers zijn weelderige wijnen met een boeket van perzik, abrikoos en bloesem.

In het zuiden staan alle 23 druiven aangeplant. Hier worden wijnen gemaakt die soms wel uit 10 tot 13 verschillende druiven bestaan. De blauwe grenache is hiervan veruit de belangrijkste. Deze druif levert milde en kruidige wijnen op, met aroma’s van kersen en specerijen. Andere belangrijke druiven zijn de cinsault - voor fruit en finesse - en de syrah. De cinsault wordt in rode wijnen vooral gebruikt vanwege de fruitigheid. Deze druif wordt ook veel verwerkt in primeurwijnen en rosé’s. De muscat à petits grains, een zoete muskaatdruif waarvan er een witte en een rode variant bestaat, wordt voornamelijk toegepast in vins doux naturel, zoete versterkte wijnen. Andere verbouwde druivenrassen zijn onder meer de witte grenache blanc, clairette en bourboulenc en de blauwe carignan.

Côtes du Rhône

De algemeen overkoepelende en grootste appellation van de streek (met ongeveer 50% van de productie) is Côtes du Rhône, zonder verdere toevoegingen. De meeste van deze wijnen zijn rood en afkomstig uit het zuiden. De wijnen zijn meestal samengesteld uit verschillende druivenrassen, met als belangrijkste de grenache (minimaal 40%). Dat zorgt voor een intense smaak van rood en zwart fruit en een vleugje specerijen. De witte wijnen zijn ook bijna altijd gemaakt van een mengsel van druivenrassen, zoals grenache blanc (minimaal 80%), clairette, marsanne, bourboulenc en roussanne. Ze hebben een lichte strokleur en bloemige en fruitige aroma’s, maar weinig zuren. Ze worden het best jong gedronken. De rosé’s (voornamelijk van cinsault) zijn milddroog en hebben een subtiele fruitsmaak. Ook deze smaken het best als ze jong zijn.

Côtes du Rhône-Villages

De appellation Côtes du Rhône-Villages produceert ook hoofdzakelijk rode wijnen in het zuiden. Aan de wijnen worden strengere eisen gesteld: een lagere productie en een hoger alcoholgehalte. Daarnaast zijn er de Côtes du Rhône-Villages met vermelding van de gemeente op het etiket. Bijvoorbeeld Côtes du Rhône-Villages Cairanne. In totaal zijn er 18 van deze AC’s, die allemaal in het zuiden liggen.

Cru’s

De beste wijnbouwgebieden zijn de cru’s. In hun herkomstbenaming komt de aanduiding Côtes du Rhône niet voor. Het zuiden telt in totaal 7 cru’s, het noorden 8.

Noordelijke cru’s

Een bekende cru uit het noordelijke Rhônegebied is de Côte-Rôtie. Deze wijnen worden gemaakt van de blauwe syrah, met soms eventueel een beetje witte viognier om de wijn zachter en frisser te maken. De prijzige Côte-Rôtie bezit heerlijke aroma’s van framboos, kruiden, viooltjes en vanille. De witte Condrieu wordt uitsluitend van viognier gemaakt. Deze wijn is weelderig, met een fijn bloemenboeket.

Saint-Joseph kent rode en witte wijnen. De subtiele rode wijnen worden gemaakt van syrah met een kleine aanvulling van witte druiven. Ze hebben een diepe kleur en aroma’s van zwarte bessen, framboos, leder en zoethout. De enkele witte wijnen (van marsanne en roussanne) zijn rank van karakter, met een boeket van bloemen, acacia en honing.

Hermitage brengt zeer stoere rode wijnen voort van syrah, met eventuele bijmenging van witte druiven. Ze hebben een dieprobijnrode kleur en aroma’s van rood fruit, wilde bloemen, perzik, abrikoos en leer. De stevige witte wijnen zijn goudgeel, met aroma’s van bloemen, vanille en amandelen. De wijnen van Crozes-Hermitage zijn iets lichter van aard zijn dan de Hermitages. Cornas wordt beschouwd als de ideale wildwijn. Deze wijn mag uitsluitend worden gemaakt van syrah en heeft een bijna zwarte tint, een boeket van rood fruit, peper, truffel, gekonfijt fruit en zoethout. De appellation Saint-Péray kent alleen witte wijnen (stille en mousserende). De gebruikte druivenrassen zijn marsanne en roussanne. Wijnen van Saint-Péray zijn levendig, licht en verfrissend, met een bloemig boeket.

Zuidelijke cru’s

De meest bekende cru uit het zuidelijke Rhônegebied is Châteauneuf-du-Pape. Deze cru produceert hoofdzakelijk rode wijnen. Ze zijn krachtig, maar tegelijk fluweelzacht. De witte Châteauneuf-du-Pape is vol, maar bezit weinig zuren. Deze wijn kan het beste jong gedronken worden. Gigondas produceert een prachtige rode wijn met veel kleur en kracht. De rosé van Gigondas is stevig en droog. Vacqueyras is er voornamelijk in rood, wat rosé en wit. De rode Vacqueras is zeer robuust en kruidig. Sinds 2005 is is er ook de cru Beaumes-de-Venise, een rode wijn met een rijk bouquet van rood fruit en specerijen. De smaak is vol, met soepele tannines.

Alle wijnen uit de Rhône

2 Reviews

op=op
Louis Bernard Costières de Nimes Wit 75CL
Niet meer beschikbaar


3 Reviews

op=op
Côtes du Rhône Villages Signargues 2016 75CL
Niet meer beschikbaar

Côte Rôtie Pichon 2015 75CL
Niet meer beschikbaar