Skip to main content

Alles over


Châteauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-pape
Chateauneuf-du-pape

In Zuid-Frankrijk ligt aan de voet van een Middeleeuws kasteel het wijngebied Châteauneuf-du-pape. In dit Rhônegebied worden voornamelijk complexe rode wijnen geproduceerd. Weet jij al van welke druiven deze wijn gemaakt wordt? Of waarom ie deze ingewikkelde naam heeft? Je leest het hier!

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE IN HET KORT:

Kenmerken
Komt uit Frankrijk
Streek Helemaal in het zuiden van het Rhônegebied, net boven Avignon
Regio Een klein gebied van 32 vierkante kilometer rondom het dorpje Châteauneuf-du-Pape
Druif Het meesst dominant aanwezige druivenras is Grenache. Daarnaast zijn vele andere druiven toegestaan
Alcoholperc. minimaal 12,5. Meestal hoog: tussen de 13% en 15%
Exclusief omdat de wijn een goede reputatie heeft en de voorraad beperkt is (32km2 is niet zo groot voor een wijngebied)
Prijzen  variëren van €20 tot €100

HOE KOMT CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK

Châteauneuf-du-pape
Châteauneuf-du-pape

Good to know: vrijwel alle Château-de-pape wijnen zijn een blend van verschillende druiven. Voor deze wijnen worden veel druivenrassen gebruikt maar veruit de meeste blends bestaan uit (in ieder geval) grenache, syrah en mourvèdre. Een gouden trio door de levendige smaak van grenache, de sterkte mourvèdre en de meer fruitige syrah.

TERROIR: HOT HOT HOT

Het Zuiden van het Rhonegebied is warm, écht warm. De warmte van de zon wordt vastgehouden in de kiezelstenen onder de wijnranken. Gedurende de koudere nacht geven ze deze warmte geleidelijk weer af. Dit zorgt er samen met de overvloedige zon voor dat de druiven goed kunnen rijpen. Hierdoor is het suikergehalte in de druiven relatief hoog. Door de grotere hoeveelheid suiker is ook het alcoholpercentage van Châteauneuf-du-pape wijnen hoog. Het resultaat? Heerlijke kruidige, aromatische rode wijnen met veel body.

AOC CLASSIFICATIE

Châteauneuf-du-pape wijnen hebben al sinds 1936 een AOC - Appellation d’Origine Contrôlée - keurmerk. Dit Franse keurmerk geeft een beschermde herkomstgebied aan. Aan alle wijnen die in aanmerking komen voor het AOC-keurmerk worden strikte eisen gesteld voor het verbouwen van de druiven en het produceren van de wijn. Volgens het AOC mochten er voorheen 13 specifieke druivenrassen gebruikt worden in wijnen uit dit gebied, inmiddels zijn dit er al 18.

Wijnweetjes

 • 93% van de geproduceerde wijnen in Chateauneuf-du-pape is rood. De overige 7% voornamelijk wit.
 • Wijnranken in Château-du-pape zien gemiddeld 2800 zonuren per jaar. Pure bofkonten!
 • In de regio? Breng dan vooral een bezoekje aan Musee du Vin Brotte; een wijnmuseum waar je ook nog eens heerlijk (en gratis) wijn kunt proeven.
 • Door de kiezelbodem is het erg lastig om nieuwe druivenranken aan te planten. Je vindt in Châteauneauf-du-pape dus veel oude wijnranken van 30 tot wel 70 jaar oud.
 • Druiven in dit gebied mogen alleen met de hand geoogst worden. Erg voorzichtig dus!
 • Drink een fles Chateauneuf-du-pape wanneer ie tussen de 5 en 12 jaar oud is.
 • Maar één op de 16 flessen wijn uit deze regio bevat witte wijn. Rosé’s vind je vrijwel niet.

Châteauneuf-du-pape betekent letterlijk nieuw kasteel van de paus. Paus Clément V gaf als eerste opdracht voor het aanplanten van druiven in Châteauneuf-du-Pape toen de zomerkwartieren hier gevestigd werden. 'Bedankt voor die druiven!'

HOE SMAAKT CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

Een kruidige rode wijn waar je door de relatief hoge zuurgraad weinig zoets proeft.

 • Ruikt naar: kruiden (tijm, rozemarijn, laurier) en rood fruit
 • Smaakt naar: framboos, bessen, leerachtig, tijm, tabak en vanille. Tannines worden zachter naarmate de wijn langer op de fles ligt

Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt? Doe dan nu de smaakprofielentest. Deze wijn valt onder het smaakprofiel Royal Red

HOU JE VAN CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE DAN IS DIT OOK EEN WIJN VOOR JOU

Zelfde streek en prijsklasse

Op zoek naar vergelijkbare wijnen? Probeer dan ook eens:

Goedkoper alternatief

Wijnen uit deze regio zijn niet bepaald goedkoop. Zoek je dus een alternatief dat iets vriendelijker is voor je portemonnee? Ga dan eens voor een:

WAAR SCHENK JE EEN CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE BIJ?

Wijnen uit deze regio horen bij de meest veelzijdige wijnen. Ze laten zich dan ook erg goed combineren met eten zoals:

 • Wild en stoofschotel; de intense en kruidige smaak van deze wijn past hier goed bij
  >Alles over wijn en vlees
 • Kaas! Of het nu Stilton is, Roquefort of Gorgonzola, de stevige rode wijn blijft goed overeind naast deze heftige smaken
  >Alles over wijn en kaas

Serveer Châteauneuf-du-pape op ca. 18˚. Dit is een redelijke koele kamertemperatuur.

MEER OVER GROTE NAMEN?

Je weet nu alles over deze bijzondere wijn. Meer weten over exclusieve wijnen? Lees dan hier alles over de grootste Alle wijnklassiekers op een rij, zoals Sancerre wijnenChablis of de Italiaanse Barolo.

Benieuwd naar andere Frankrijk wijnregio’s? Lees dan hier alles over de Beaujolais. Interesse in andere wijnlanden? Een overzicht van de grootste  wijnlanden vind je hier. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.