Skip to main content

De krachtpatser uit Italië


Negroamaro

Rode druiven
Rode druiven

Neem je een slok wijn gemaakt met negroamaro druiven dan springt het fruit je tegemoet uit het glas. Van de negroamaro worden krachtige, veelal rode, wijnen gemaakt die met een beetje extra liefde toch ook zacht en aromatisch kunnen zijn. Wat weet jij eigenlijk al van deze Italiaanse druif? Wij nemen je mee in de wereld van ‘het bittere zwart’.

Negroamaro in het kort:

Smaakt naar: zwart en rood fruit met een licht bittertje in de afdronk

Wordt vooral geblend met: sangiovese, montepulciano d'Abruzzo, malvasia nera en de primitivo druif

Serveertemperatuur: 17˚ tot 18˚ Celsius - net onder kamertemperatuur

Komt vooral uit: wijnregio Puglia, Italië

Oorsprong:

In ‘de hiel van Italië’ vind je Salento; het meest zuidelijke gebied in wijnregio Puglia. Dit is de voornaamste plek waar de negroamaro druif wordt verbouwd. Deze druif groeit hier al meer dan 1500 jaar! De exacte oorsprong van de druif is niet bekend maar waarschijnlijk is hij ooit meegenomen door Griekse kolonisten.

It’s all in the name: negroamaro

Waar de naam van deze druif voor staat blijft een vraag. Sommige Italianen geloven dat negro (het Italiaanse woord voor zwart) verwijst naar de donkere kleur van de druiven. Amaro is het Italiaanse woord voor bitter en zou verwijzen naar de tannines in de wijn of het feit dat in het verleden de wijn vaak lang fermenteerde met druivenschilletjes waardoor hij donkerder en bitterder werd. Anderen claimen dat negroamaro komt van het Griekse woord mavros en het Latijnse woord niger. Beide betekenen namelijk ‘zwart’.

DE DRUIF: ZWARTE SCHIL VOL ANTIOXIDANTEN

Deze donker gekleurde druif kan zich goed aanpassen aan verschillende soorten bodems. De voorkeur gaat wel uit naar een mix van klei en kalksteen. Naast de bodem is ook het klimaat belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de wijn. De negroamaro druif kan goed tegen de hoge temperaturen en het droge klimaat in het zuiden van Italië. Dit zorgt ervoor dat de druif volledig kan rijpen. Het bijzondere is dat negroamaro daarbij z’n zuurgraad niet verliest.

Leuk feitje: de schil van de Negroamaro druif zit boordevol anti-oxidanten!

SMAAK: VAN ZWART FRUIT TOT ZOETE KRUIDEN

Wijnen gemaakt van negroamaro druiven zijn vaak uitgesproken krachtig en fruitig. Je proeft het zwarte en ook rode fruit zeker terug. Dit wordt goed uitgebalanceerd door een aangename, ietwat bittere, afdronk. De wijnen zijn donker van kleur, hebben medium tannines en hebben een hoog alcoholpercentage. Vooral dat laatste draagt bij aan de kracht van deze intense rode wijn.

Benieuwd of dit een wijn is die jij lekker vindt? Doe meteen de smaakprofielentest en ontdek jouw favorieten binnen 24 seconden.

Naar de smaakprofielentest

WAT EET JE BIJ NEGROAMARO?

De meeste Italiaanse wijnen passen het best bij, hoe kan het ook anders, Italiaanse gerechten. Negroamaro drink je bij verschillende pasta variaties of bij een lekkere steenoven pizza. Zin in iets anders? Denk ook eens aan:

Meer leren over welke wijn lekker is bij welk gerecht?

Ontdek wijn en spijs

MEER OVER WIJN

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.