Skip to main content

ALLES OVER DE DRUIF EN DE WIJN


Barbera

Barbera druif
Barbera druif

De barbera druif is een parel uit Noord-Italië die heerlijke, wereldberoemde wijnen voortbrengt. De druif geeft donkere, fruitige en vaak volle wijnen. Fan van barbera? Lees hier alles over de geschiedenis van deze Italiaanse druif (en wijn) en waar deze lekker bij smaakt.

KOOP HIER JE BARBERA WIJN

Barbera in het kort

Barbera in het kort

De barbera is een fruitige, volle, rode wijn met diepe kleur en gematigde tannines. Andere kenmerken van barbera zijn:

  • Smaakt naar: houtrijping, kersen en pruimen
  • Bewaren: een goede, krachtige barbera is tot maximaal 10 jaar na het oogstjaar te bewaren
  • Productiestreken: Barbera d'Alba, Barbera d'Asti en Barbera del Monferrato

Barbera wordt vaak ook wel 'de Merlot van Italië' genoemd.

HET TROTS UIT PIËMONTE: DE BARBERA DRUIF

HET TROTS UIT PIËMONTE: DE BARBERA DRUIF

De barbera druif vond zijn oorsprong in Piëmonte en dook rond 1800 voor het eerst op in verschillende literatuur. Inmiddels is het de meest commerciële druif van deze regio en is ‘ie ook in andere landen zoals Chili en Australië te vinden.

Italië: Piëmonte

VERANDERING IN STIJL

De typische stijl van de barbera druif is sinds de jaren tachtig flink veranderd. Tot die tijd waren de wijnen van deze druif licht en fruitig en werden ze zelden gerijpt op houten vaten. Daarna experimenteerden steeds meer wijnmakers met het maken van meer geconcentreerde barbera wijnen. Deze wijnen werden gemaakt van stevig fruit en werden gerijpt op Franse houten vaten. Het resultaat? Volle, fruitige, rode wijnen die dieprood van kleur zijn.

SCHANDAAL IN 1985

In 1985 was er een groot schandaal gaande toen verschillende barbera wijnmakers methanol aan hun wijnen toevoegden om zo de kosten van de productie te kunnen verlagen. Als gevolg daarvan vonden 30 mensen de dood en werden veel mensen blind. Door deze gebeurtenis daalden de verkoopcijfers en werden er steeds minder barbera druiven aangeplant. Inmiddels heeft de druif weer de harten van velen kunnen veroveren en is het een van de meest aangeplante blauwe druiven in Italië.

BARBERA WIJN: LEKKER BIJ VEEL GERECHTEN

Barbera wijn gaat goed samen met wat rijkere, vettere gerechten. De zuurgraad van de wijn breekt door de vetten heen zonder dat de smaak van het gerecht verloren gaat. Hierdoor geniet je optimaal van het gerecht én van de wijn! Waar moet je bij ‘vette gerechten’ dan zoal aan denken? Bijvoorbeeld aan donker vlees met zware sauzen of een bord risotto met paddenstoelen. Verder past de wijn ook goed bij gerechten met een van de volgende ingrediënten:

  • Truffel (en paddenstoelen)
  • Gegrild rood vlees  
  • Wortel of pastinaak 
BARBERA WIJN: LEKKER BIJ VEEL GERECHTEN
Recept

Penne met verse worst, salie en walnoten


MEER OVER ITALIAANSE WIJNEN EN DRUIVEN

Naast barbera komen er nog tal van andere blauwe druiven en wijnen uit Italië. Zo zijn andere pareltjes uit Italië onder andere de nebbiolo, chianti en barolo. Wil je meer over dit prachtige wijnland weten? Lees dan hier meer over wijnland Italië. Zin in wijn vanavond? Doe de smaakprofielen en ontdek de lekkerste wijnen voor jouw smaak!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.