Skip to main content
image
image

De Bordeauxmarkt bij Gall & Gall is voorbij! Maar graag geven we je een overzicht van de 40 wijnen die onze wijninkopers speciaal selecteerden om je kennis te laten met de beste keuze uit Bordeaux. Stuk voor stuk uitstekende wijnen. Ontdek jouw favoriet!

image

Wijnen met bewaarpotentieel

Bordeaux is het grootste en beroemdste wijnbouwgebied voor kwaliteitswijnen. De wijnen kenmerken zich door elegantie en een goed bewaarpotentieel. Door het gematigde klimaat in dit gebied speelt de kwaliteit van het oogstjaar een belangrijke rol.

2015: dit zeer droge jaar zorgde voor wijnen met veel concentratie. St. Emilion en Pomerol kregen van Winespectator 97 punten, de wijnen uit de Médoc-regio 94 punten. Wijnen om nog even weg te leggen. 

2016: een absoluut topjaar voor alle wijnen uit Bordeaux; de wijnen hebben een perfecte balans en door de frisse zuren en goede tannine een zeer lang bewaarpotentieel; een score van 97 punten voor alle gebieden. 

2017: frisse, pure wijnen met veelal meer bescheiden tannine. Deze wijnen zijn al redelijk op dronk, maar kunnen ook nog enkele jaren bewaard worden.

2018: een warm jaar, 96 punten voor Médoc/Pessac-Léognan en 94 punten voor St.Emilion en Pomerol. Met bewaarpotentieel, maar eerder op dronk dan 2016 en 2019.

2019: een extreem warm en droog jaar. Dit zorgde voor veel fruit maar soms wat strenge tannines omdat de rijping stopte door de hitte. De grote wijnen hebben echt nog jaren nodig om goed op dronk te komen. 

2020: door het gunstige, evenwichtige weer en optimale groeiomstandigheden hebben de wijnen dit jaar veel diepte en complexiteit. Daardoor hebben deze wijnen een uitstekend bewaarpotentieel.

Grote namen

Veel Grand Cru Chateaus maken naast hun 'grand vin' ook een 'tweede wijn'. Deze wijn komt van hetzelfde domein en is gemaakt door dezelfde wijnmaker maar vaak van druiven van jongere wijnstokken. Deze tweede wijnen zijn vooral in goede oogstjaren een goede deal: de kwaliteit is uitstekend en de prijs zeer aantrekkelijk. We maakten daarom een bijzondere selectie van deze tweede wijnen.

Subgebieden in de Bordeaux

Bordeaux is een groot gebied dat in een paar subgebieden is verdeeld. De belangrijkste verdeling is die tussen links en rechts: tussen de linkeroever van de rivier de Garonne en de rechteroever van de rivier de Dordogne.

Linkeroever van de Bordeaux

Aan de linkeroever bevinden zich de Médoc en Graves regio. Hier vind je de in 1855 geclassificeerde Grand Cru Classé Chateaus in onder andere Margaux en Pauillac. Deze wijnen zijn veelal gemaakt van een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. 

Rechteroever van de Bordeaux

De bekendste gebieden op de rechteroever zijn Saint-Émilion en Pomerol. Hier is het de merlotdruif die het grootste aandeel in de blends inneemt. Vaak aangevuld met cabernet franc en cabernet sauvignon. Deze wijnen zijn in de regel wat ronder van smaak dan die van de linkeroever. De cabernet sauvignon zorgt daar voor structuur en een goed bewaarpotentieel.

Meer lezen over wijn

Wil je meer weten over Bordeauxstreek en hoe je wijn eigenlijk het beste kunt bewaren? Lees dan een van deze artikelen!

Als je meer wilt lezen over wijn, mousserend of whisky, dan vertellen we je daar natuurlijk ook meer over!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.