Skip to main content

Alles over


Calorie├źn in bier

proosten in de zon
proosten in de zon

Wil je op de calorieën letten, maar ook genieten van een lekker glas bier? Dan is het handig om te weten hoeveel calorieën er in de verschillende biersoorten zitten. Kies jij voor een bier met minder calorieën en neem je er een borrelplank bij, of ga je gewoon altijd voor jouw favoriet? Wij zetten de biersoorten op een rij met het bijbehorende aantal calorieën.

ALCOHOL EN CALORIEËN

De grootste beïnvloeder van de hoeveelheid calorieën in je bier is de hoeveelheid alcohol. Een gram pure alcohol bevat al ongeveer 7 kilocalorieën. Meer alcohol betekent dus ook meer calorieën. Dat is alvast een handig ezelsbruggetje; hoe zwaarder het biertje, hoe meer calorieën. Houd hierbij wel in gedachten dat je lichte biertjes met minder alcohol makkelijker wegdrinkt dan de wat zwaardere biersoorten. Hierdoor kun je met lichte bieren in totaal alsnog op een hogere calorie-inname uitkomen dan je zou willen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je ambities hebt om een fitboy of fitgirl te worden. Probeer ook eens hard seltzer als je op de calorieën let.

ALLE BIERSOORTEN OP EEN RIJ

HOEVEEL CALORIEËN ZITTEN IN DE BIERSOORTEN?

Hieronder vind je de meest populaire biersoorten met het gemiddeld aantal calorieën op een rij:

Biersoorten Kcal per 100 ml Kcal per standaard glas
Pils 42 105
Maisbier (zoals Corona) 42 105
Witbier 45 113
Weizenbier 47 118
Kriek bier 49 123
Geuze bier 50 125
IPA 54 135
Blond bier 58 145
Lentebok 61 153
Dubbel bier 61 153
Herfstbok 62 155
Tripel bier 66 165
Quadrupel bier 83 208

 

Een glas pils of een boterham?

Je hebt de vergelijking van een glas bier met een boterham met kaas vast al eens eerder gehoord. Maar klopt die ook? Een snee bruin brood bevat 83 kcal. Doe je hier een plak kaas en wat boter op, dan kom je op zo’n 107 kcal uit. Dit komt dus inderdaad dicht in de buurt van de 105 kcal van een glas pils.

CALORIEËN IN ALCOHOLARM EN ALCOHOLVRIJ BIER

We weten nu dat je van alle biersoorten het beste een pilsje kunt drinken als je op de calorieën let. Wil je de calorie-inname nog beter binnen de perken houden? Overweeg dan eens een alcoholarm of een alcoholvrij biertje. Hier zit(ten), zoals de naam al verraadt, minder alcohol en dus ook minder calorieën in. Alcoholvrij bier bevat vaak wel meer suiker, maar in verhouding kom je toch op minder kcal uit. Zo heeft Heineken 0.0, 21 kcal per 100 ml, terwijl een gewoon flesje Heineken met 5% alcohol 46 kcal per 100 ml bevat. Dat is dus meer dan twee keer zoveel!

Alcoholarm bier heeft een alcoholpercentage tussen 0,1% en 1,2%. De hoeveelheid calorieën zit daarom ook tussen alcoholvrij bier (minder dan 0,1% alcohol) en gewoon pils (5% alcohol) in. Dan is er nog een vierde optie; light bier. In Nederland mogen brouwers hun bieren met minder dan 3,5% alcohol ‘light’ noemen. Dit is dus een ideale optie als je een glas bier wilt drinken dat zoveel mogelijk op pils lijkt, maar toch minder calorieën bevat.

 

WELK BIERTJE KIES JIJ?

We hebben je nu een paar tips gegeven om je bewust te zijn van het aantal calorieën dat je inneemt als je verschillende soorten bier drinkt. Wat ga jij in het vervolg doen? Die boterham laten liggen of toch een biertje minder? En kies je nu eerder voor een witbier dan voor een quadrupel of blijf je gewoon bij jouw all time favorite?

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.