Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Braziliƫ

Brazilië
Brazilië

Na Argentinië en Chili is Brazilië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika. Brazilië produceert per jaar ongeveer 3,5 miljoen hectoliter wijn! Lees alles over wijnland Brazilië.

Met zo'n 3,5 miljoen hectoliter beslaat het wijnbouwgebied in Brazilië bijna 70.000 hectare. Hiervan is  ongeveer 5.000 hectare is beplant met edele witte druiven- als edele rode druivenrassen

Alle soorten en smaken

Brazilië produceert zowel rode als witte en mousserende wijnen. Het grootste deel daarvan is voor de binnenlandse markt bedoeld, maar het land exporteert ook steeds meer wijnen naar het buitenland.

PORTUGESE & ITALIAANSE KOLONISTEN

De eerste wijnstokken in Brazilië werden al in de 16e eeuw geïntroduceerd door Portugese kolonisten. Maar de Braziliaanse wijnbouw kwam pas echt van de grond in de 19e eeuw, toen Italiaanse immigranten zich vestigden in de zuidelijke regio Rio Grande do Sul. Rio Grande do Sul is een van de weinige delen van het land waar druiven redelijk kunnen groeien. In de rest van het land is het te warm en te vochtig. Meer dan 90% van de totale Braziliaanse wijnproductie komt uit de ruige heuvels van Rio Grande do Sul.

De Italiaanse immigranten plantten vooral wijngaarden aan in Serra Gaúcha, dat in het noordoosten van Rio Grande do Sul ligt. Ze namen ook een aantal edele Italiaanse druivenrassen mee naar Brazilië, waaronder de barbera en trebbiano. Tot die tijd stonden er in Brazilië eigenlijk alleen hybride Amerikaanse druivenrassen aangeplant. 

Ook tegenwoordig nog bestaat meer dan 80% van de druiven die in Serra Gaúcha worden verbouwd uit Amerikaanse druivenrassen, waaronder de blauwe isabella. Deze druif wordt gebruikt in eenvoudige en lichte, vaak mousserende wijnen.

SUCCES SINDS DE JAREN '70

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw hebben Braziliaanse wijnen een enorme kwaliteitsslag gemaakt. De regio Rio Grande do Sul lanceerde succesvolle campagnes waarmee ze de wijnen onder de aandacht brachten van de Brazilianen. Steeds meer wijnmakers concentreren zich sindsdien op de modernisering van de wijnbouw en de aanplant van edele druivenrassen. Ook richtten buitenlandse wijnhuizen als Moët & Chandon en Martini & Rossi ondernemingen op in Brazilië. Ze investeerden in moderne technieken en de aanplant van kwaliteitsdruivenrassen als chardonnaymerlot en cabernet sauvignon Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat er de laatste jaren wijnen van kwaliteit worden gemaakt in Brazilië. Ook worden er steeds meer wijnen geëxporteerd.

MEER LEREN OVER WIJN?

Doe dan eens de smaakprofielentest en ontdek wat eigenlijk jouw favoriete wijn is.

Meer leren? Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

BEKIJK ALLE WIJNEN

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.