Skip to main content
Welkom
0
wijnland uruguay

Uruguay

Na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het 4e grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. Het land bezit ongeveer 8.500 hectare aan wijngaarden. Ontdek hier alles over wijnland Uruguay.

URUGUAY IN HET KORT

  • Gebied: ca. 6.000 hectare
  • Belangrijkste steden: Montevideo, Canelones, Maldonado
  • Druivenrassen: tannat, merlot, cabernet franc, albariño, sauvignon blanc
  • Smaakprofiel: Wijnen uit Uruguay zijn krachtig maar verfijnd, met stevige structuur, frisse zuren en een karaktervolle balans tussen rijp fruit en elegantie.
  • Klimaat: Atlantisch klimaat; milde temperaturen, regelmatige regenval en verkoelende zeewinden zorgen voor evenwichtige, frisse wijnen.
  • Jaarproductie: ca. 1 miljoen hectoliter wijn
Wijnkaart Uruguay

GESCHIEDENIS VAN DE URUGUAYAANSE WIJNBOUW

De Uruguayaanse wijnbouw is rond 1870 ontstaan. In die periode vestigden zich hier, net als in BraziliëItaliaanse en Spaanse immigranten. 
Zij namen Europese druivenstokken mee en legden zich toe op de wijnbouw. De wijnen waren voornamelijk bedoeld voor lokale consumptie. Aangezien de meeste mensen in en rondom de zuidelijke havenstad Montevideo woonden, werden de wijngaarden vooral op de heuvels in die omgeving aangeplant. Ongeveer 90% van het huidige wijnbouwgebied ligt ook nu nog in het zuiden van Uruguay.

wijnland uruguay banner

EEN IDEAAL KLIMAAT

Uruguay is erg geschikt voor wijnbouw. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad (30°-35°) als de beste wijngebieden van ArgentiniëChiliZuid-AfrikaAustralië en Nieuw-Zeeland. Het klimaat en de bodemsamenstelling in het zuiden van het land lijken enigszins op die van de Bordeaux. In Uruguay is het warmer dan in de Bordeaux, maar de temperaturen overschrijden nooit de 35°C. De zee zorgt voor enige verkoeling. Overdag wordt het behoorlijk heet, maar de nachten zijn koel. Door de temperatuurverschillen in dag en nacht ontwikkelen de druiven mooie zuren.

De klei en kalk in de bodem zorgen voor goede wijnen met een stevige body en voldoende frisheid. Blauwe druiven worden goed rijp en krijgen zachte tannines. De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn de tannat, cabernet sauvignon en cabernet franc. De betere kwaliteitswijnen worden voornamelijk gemaakt van de blauwe tannat. Deze druif komt van oorsprong uit Zuidwest Frankrijk. In Uruguay geeft deze druif wijnen die zachter van smaak zijn.

image

Witte wijnen worden overwegend gemaakt van de chardonnay en de fruitige viognier. Uruguay produceert per jaar zo’n 90 tot 95 miljoen hectoliter wijn. Ongeveer 35% daarvan bestaat uit rode wijnen. 22% is rosé en 11% van de wijnen is wit. De overige wijnen zijn claretes, een mix van rode en witte wijn. Het land exporteert ongeveer 4% van de jaarlijkse wijnproductie.

Uruguay grenst in het oosten aan het grootste wijnland van Zuid-Amerika, Argentinië. Om te kunnen concurreren met de kwaliteitswijnen uit dit buurland, heeft de Uruguayaanse regering sinds de jaren ’80 veel geïnvesteerd in de aanplant van edele druivenrassen en moderne technieken. De afgelopen decennia vestigden ook veel buitenlandse wijnhuizen zich in het land, waaronder Claude Boisset uit de Bourgogne, Bernard Magrez uit de Bordeaux en de Spaanse cavaproducent Freixenet.

2 KWALITEITSKLASSEN: VC & VCP

Daarnaast heeft de regering 2 kwaliteitsklassen voor wijn ingesteld, VC (Vino Común) en VCP (Vino de Calidad Preferente).

  • VC-wijnen (Vinos Común) worden in grote verpakkingen verspreid en bestaan voornamelijk uit rosés van hybride druivenrassen.
  • De VCP-wijnen zijn van superieure kwaliteit en moeten gemaakt worden van edele druivenrassen. Ze worden verkocht in flessen van 75 centiliter of kleiner. Deze kwaliteitswijnen worden ook geëxporteerd naar het buitenland.
image

WIJNHUIS GARZÓN

Bodega Garzón is een familiebezit in Maldonado, Uruguay, op slechts 18 kilometer van de Atlantische Oceaan. Als pionier in de regio werd het in 2018 door Wine Enthusiast uitgeroepen tot New World Winery of the Year. Het domein telt meer dan 1.200 kleine percelen, elk zorgvuldig gekozen op basis van bodem en microklimaat, en profiteert van zeewind, wisselende luchtvochtigheid en ideale zonblootstelling. De moderne wijnmakerij is gebouwd op natuurlijke terrassen en werkt met een zwaartekrachtsysteem, wat bijdraagt aan kwaliteit en energie-efficiëntie. Garzón was de eerste wijnmakerij buiten Noord-Amerika die een LEED-certificering nastreefde.

Ontdek wijnhuis Garzón >

MEER LEREN OVER WIJN?

Nu je alles weet over wijnland Spanje, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Oostenrijk. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de airén, tempranillo en grenache, zijn er nog veel meer druivenrassenLees al onze andere artikelen over wijn

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.