Skip to main content
Welkom
0
Pinot grigio witte wijn in glas van dichtbij

Pinot Grigio

Een goed glas pinot grigio, of pinot gris in het Frans, wie geniet er niet van? Deze wijn drink je koud en kan op een warme dag de perfecte verkoeling bieden. Benieuwd waar 'ie naar smaakt, welke gerechten er lekker bij zijn en de geschiedenis van deze druif (en wijn)? Lees dan snel verder.

PINOT GRIGIO IN HET KORT

Pinot grigio is een frisse, toegankelijke witte wijn die geliefd is om zijn lichte stijl en verfrissend karakter. Deze druif levert wijnen op die makkelijk te combineren zijn met allerlei gerechten en ideaal zijn voor zomerse momenten.

Komt uit: Oorspronkelijk uit Frankrijk (waar hij pinot gris heet), maar vooral bekend uit Noord-Italië, met name uit regio’s als Veneto, Friuli en Alto Adige.
Smaakt naar: Licht, levendig en fruitig met aroma’s van groene appel, peer, citrus en soms een hint van bloemen of amandelen. Vaak droog, strak en dorstlessend.
Lekker bij: Uitstekend bij salades, vis, schaal- en schelpdieren, lichte pasta’s en groentegerechten. Ook heerlijk als aperitief of bij borrelhapjes zoals bruschetta of antipasti.

OORSPRONG

In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt deze wijn oorspronkelijk niet uit Italië maar uit de Franse Elzas. De wijn ging al snel de hele wereld over en was in de 14e eeuw zelfs de favoriete wijn van keizer Charles IV. De wijn kwam al snel in Noord-Italië terecht waar de legendarische pinot grigio geboren werd. De Italianen hebben deze wijn écht op de kaart gezet en daar zijn vele wijnliefhebbers (waaronder wij) hen erg dankbaar voor! 

Fun fact: buiten Italië heet de wijn vaak ook gewoon pinot grigio. Hij is dan ook niet alleen populair in Italië (en Frankrijk) maar wordt onder andere ook gemaakt in de koelere streken van Nieuw-ZeelandAustralië en Slovenië.

Pinot Grigio druiven

PINOT GRIS OF PINOT GRIGIO: IS DAT HETZELFDE?

Ja, een pinot gris komt uit Frankrijk en een pinot grigio uit Italië, maar we hebben het over dezelfde druif. Qua smaak zijn er kleine verschillen:

  • Pinot gris: de krachtpatser van de twee! De pinot gris uit de Elzas is over het algemeen wat complexer, voller en meestal wat zoeter van smaak. Deze wijnen zijn daarnaast vaak rokerig en kunnen prima langer blijven liggen
  • Pinot grigio: het zachte broertje van de pinot gris. Een pinot grigio uit Italië is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak. Deze wijnen zijn vaak licht gekruid en perfect om meteen (snel) op te drinken

SMAAK

De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember. Door z'n frisse en fruitige karakter is de pinot grigio vaak een allermansvriend op een (zomerse) borrel of bij het aperitief. Schenk jij deze wijn aan gasten of jezelf? Serveer 'm dan bij 7 graden, dan is hij het lekkerst. Hiervoor leg je de wijn 4 uur in de koelkast. Wil je 'm sneller koelen? Met deze deze 3 tips heb je je wijn binnen no-time koud!

De meeste pinot grigio/gris koop je ongemengd (=monocépage), dit betekent dat de wijn van slechts één druivenras gemaakt is. Maar geen zorgen, deze druif is lekker genoeg om de fles in z'n eentje te vullen!

DE DRUIF

Pinot gris is het witte broertje van de blauwe pinot noir en een neefje van de chardonnay. De kleur van de druiven varieert van grijs ('gris) blauw tot roze bruin. Soms komen die verschillende tinten allemaal tegelijk voor in één tros. Deze kleuren zie je overigens niet meer terug in de wijn; daar loopt de kleur uiteen van transparant tot goudgeel. Pinot gris uit de Elzas heeft een geconcentreerde, lichtgele kleur terwijl de pinot grigio uit onder andere Italië en Nieuw-Zeeland lichter en witter overkomt.

PINOT GRIGIO & SPIJS

Pinot grigio is door zijn frisse, lichte karakter een echte allemansvriend aan tafel. Hij past perfect bij gerechten die niet te zwaar of kruidig zijn. Denk aan frisse salades met citrusdressing, gegrilde vis, garnalen of mosselen. Ook lichte pasta’s met groenten of een romige saus doen het goed. Liever borrel? Serveer ‘m bij zachte kazen, bruschetta of antipasti met rauwe ham en olijven. Pinot grigio zorgt voor een fijne balans en frisheid bij elke hap.

2 glazen witte wijn op een picknicktafel met borrelhapjes

MEER LEREN OVER WIJN?

Wil je verder de wereld van wijnsoorten induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.