Welke wijn bij vis?
Heb je een magere vis, kies dan een Sauvignon Blanc. Bij een vette vis kies je een Chardonnay.
Onze topkeuze bij vis
Welke wijn past er goed bij vis?
Ben je van plan een lekker visgerecht te maken vanavond? Of je nou gaat voor witvis, zalm of kreeft: bij elk type vis, schaal- of schelpdier smaakt weer een andere wijn het lekkerst. Lees hier welke wijn het beste smaakt bij jouw favoriete stuk vis!
Witvis
- Magere vissen zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een Sauvignon de Touraine of een Côtes de Gascogne.
- Bereid je bijvoorbeeld kabeljauw? Kies dan voor een pinot grigio of een gavi.
Weet je nog niet wat je gaat koken? Dan zijn deze heerlijke buideltjes met vis en appel-kerriemayonaise een goed idee! Door de kruidige kerriemayonaise past dit gerecht goed bij Grüner Veltliner.
Gegrilde vis
Gegrilde vis is heeft net wat meer smaak en is dan ook het lekkerste met een houtgerijpte wijn met wat meer body, zoals een Californische chardonnay.
- Gegrilde tonijn: tonijn is een stevige vis die goed te combineren is met een mooie rode wijn, zoals een merlot uit Chili of pinot noir.
- Gegrilde zwaardvis of zeeduivel: kies dan voor een soepele rode wijn met weinig tannines. Bijvoorbeeld pinot noir of een gamay.
Inspiratie nodig? Probeer dan het recept voor een heerlijke pastasalade met tonijn.
Zalm
Zalm kun je op verschillende manieren bereiden. Kies de wijn bij de bereidingswijze:
- Gebakken zalm is het best met een Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika of een een Riesling.
- Gepocheerde zalm is perfect bij een Chardonnay uit de Bourgogne, bijvoorbeeld een Saint-Véran of Pouilly-Fuissé.
- Gerookte zalm met een mousserende wijn of een Chablis.
- Bij een gegrild stuk zalm past een Sancerre, of kies voor rode wijn als een Merlot of Pinot Noir.
Sterke vis: sardines & haring
Hou jij van wat hartigere vette vis zoals haring of sardines? Deze vissoorten hebben een uitgesproken smaak, waardoor ze lastiger zijn te combineren met wijn. Maar ook voor deze vissen is er een ideale match.
- Haring is een klassieke combinatie met Manzanilla sherry. Maar het meest bekend is natuurlijk Corenwijn! Toch liever wijn: kies een frisse droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
- Geroosterde sardines combineer je met een frisse (Portugese) wijn zoals een Vinho Verde, Soave of een Muscadet.
Sushi
Verras je je gasten met een tafel vol sushi? Kies voor een droge witte wijn. Sushi kent namelijk een hoog umami-gehalte (een beetje hartig) wat goed past bij een droge wijn. Of verras met een lichte fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais. Kies een van de volgende wijnen:
- Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland
- Gamay
- Grüner Veltliner uit Oostenrijk
- Een droge wijn uit de Loire streek in Frankrijk
- Mousserende wijn
Schelp en schaaldieren
Zet je een schaal fruits de mer op tafel? Of maak je een gerecht met oesters of krab?
Wijnen met frisse citrustonen en een mineralig en ziltig karakter passen heel goed bij alles wat uit de zee komt! Zo worden de smaken van beide nog toegankelijker.
- Garnalen, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
- Oesters zijn wel heel speciaal en passen het best bij een speciale wijn. Kies een Chablis of een mousserende wijn zoals champagne.
Wijn bij gerookte paling
De rokerigheid en het vet vragen om frisse, aromatische witte wijn. Deze doorbreken de sterkste smaken en maken het gerecht wat toegankelijker.
- Riesling (droog of halfdroog) – fris, fruitig, perfect tegen het vet.
- Muscadet – superfris, licht zilte toets, matcht top met vis.
- Grüner Veltliner – kruidig, strak en mooi sappig.
Wijn bij forel
- Gebakken of gegrilde forel: de zachte, licht nootachtige smaak wordt goed aangevuld door een frisse en licht kruidige Sauvignon Blanc wijn.
- Forel uit de oven: deze is vaak mild van smaak met wat frisse saus of groente. Een Chablis of Verdejo sluiten mooi aan bij deze smaken.
- Gerookte forel: net als bij paling kies je hier voor een iets zoetere wijn, zoals een Riesling.