Alles over deze Franse wijnstreek Bourgogne

De groene heuvels van de Bourgogne (Bourgondië) worden al eeuwenlang geassocieerd met rijkdom en heerlijk eten & drinken. Wijnen uit de Bourgogne werden al in de 6e eeuw geprezen om hun kwaliteit. Ook nu staat deze noordoostelijke Franse regio bekend om haar goede rode en witte wijnen van pinot noir en chardonnay.

Bourgogne in het kort:

De belangrijkste druiven uit de Bourgogne

Het aantal aangeplante druivenrassen in de Bourgogne is bescheiden. Bijna alle wijnen uit de regio worden gemaakt van de blauwe pinot noir en de witte chardonnay. Behalve de pinot noir staan ook de gamay, césar en tressot aangeplant. Een andere witte druif uit het gebied is de aligoté. Verder verschillen de druivenrassen in de Bourgogne per regio:

  • Wijnen uit Chablis, in het koelere noorden van de Bourgogne, hebben een enigszins groene tint en zijn zeer fris van smaak. 
  • De witte wijnen uit het meer zuidelijk gelegen Côte Chalonnaise zijn voller van smaak en kunnen goed jong gedronken worden. 
  • Verder naar het zuiden ligt Mâconnais. Dit gebied produceert volle, rijpe wijnen.

De 4 regios van de Bourgogne

1. Chablis

Chablis ligt even ten oosten van het noordwestelijk gelegen Auxerre. De wijnbouw hier is vooral ontwikkeld door Cisterciënzer monniken van het nabijgelegen klooster van Pontigny. 

De weersomstandigheden in Chablis zijn behoorlijk variabel, waardoor de oogst sommige jaren veel groter is dan in andere jaren. Vorst vormt een groot probleem. De witte Chablis, gemaakt van chardonnay wordt veel gemaakt rond de stad Auxerre. Deze wijn is stevig en mineralig, met mooie zuren

Goede Chablis’ wijnen worden nog voller van smaak als ze een poos op de fles rijpen!

2. De Mâconnais

De Mâconnais is het meest zuidelijk gelegen wijngebied van de Bourgogne en grenst aan de Beaujolais. De wijngaarden op de glooiende heuvels profiteren hier van een warm en zonnig klimaat. De appellations van Mâconnais produceren overwegend witte wijnen. Deze wijnen zijn heerlijk fris en fruitig, en ondanks de hoge kwaliteit zeer betaalbaar.

3. Côte de Nuits

De Côte de Nuits dankt haar naam aan het plaatsje Nuits-St-Georges. De wijngaarden van deze streek liggen enkele kilometers onder de grote stad Dijon. Hier komen de beste rode wijnen van de Bourgogne vandaan: smaakvolle en fruitige Pinot Noirs met tonen van rode en zwarte bessen.

4. Côte de Beaune 

Onder de Côte de Nuits ligt de Côte de Beaune, ook vernoemd naar een stad: Beaune. Beaune vormt het kloppende hart van deze wijnstreek. Uit de Côte de Beaune komen de mooiste witte wijnen van de Bourgogne, waaronder meursault. Daarnaast worden er ook enkele goede rode wijnen geproduceerd.

Een stukje geschiedenis

Er wordt al wijn verbouwd in de Bourgogne sinds het begin van onze jaartelling. De Romeinen plantten waarschijnlijk de eerste druivenstokken aan in het gebied. De wijnbouw raakte na de val van het Romeinse Rijk enigszins in verval, maar met de opkomst van het Rooms-katholieke geloof bloeide de streek enorm op. Monniken en kloosters hebben altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de wijnbouw in de Bourgogne.

Abdij van Cluny

Bourgogne in tussen 900 en 1150

Onder de heerschappij van de katholieke Karel de Grote, werd een van de voornaamste kloosters van Europa gesticht, de Abdij van Cluny. Benedictijner monniken richtten deze abdij op rond het jaar 910. Cluny groeide uit tot de grootste abdij van Europa. De Benedictijnen plantten ook enorme wijngaarden aan, die lange tijd de belangrijkste van de hele Bourgogne waren. Rond 1150 telde de orde van Cluny ruim 1450 kloosters in heel Europa, waaronder in Duitsland, Spanje, Italië en Engeland. 

Een andere kloosterorde die een positieve invloed had op de ontwikkeling van de Bourgondische wijnbouw, waren de Cisterciënzers. Zij stichtten in 1098 in de Bourgogne hun eerste klooster, Cîteaux, waarnaar ze zichzelf vernoemden. Deze monniken ontdekten dat dezelfde druiven op verschillende gronden een andere smaak ontwikkelen. 

Bourgogne tussen 1300 en 1500

In de 14e en 15e eeuw, toen de Hertogen van Bourgogne regeerden in het gebied, groeide de status van de wijnen uit de Bourgogne. Later kreeg ook de Franse adel uit Parijs en omstreken belangstelling voor de Bourgondische wijnen. De Zonnekoning Lodewijk XIV en zijn hofhouding waren grote liefhebbers van de wijnen. 

hertog van bourgogne

Bourgogne in de 18e eeuw

In de 18e eeuw werden steeds meer goede wegen in het gebied aangelegd, waardoor de wijnen uit de vrij afgelegen Bourgogne gemakkelijker geëxporteerd konden worden Parijs. Daar werden ze een geduchte rivaal voor de mousserende wijnen uit de Champagne. De eerste wijnhuizen in de Bourgogne vestigden zich in die periode in Beaune, Nuits-St-Georges en Dijon. Een van de topwijnhuizen uit de Bourgogne is Maison Joseph Drouhin (gevestigd in 1880). Drouhin bezit wijngaarden in alle subregio’s van de Bourgogne en maakt kwaliteitswijnen die variëren van zeer betaalbaar tot zeer exclusief. 

Tot het einde van de 18e eeuw bezaten de kerk en adel de meeste wijngaarden in de Bourgogne. Maar na het uitbreken van de Franse Revolutie in 1789 werden veel grote bezittingen onteigend. De adellijke en kerkelijke wijngaarden werden verdeeld onder de bevolking. Door de tijd heen eeuw versnipperden de wijngaarden steeds meer. 

Bourgogne van 1800 tot nu

Aan het einde van de 19e eeuw werden praktische alle druivenstokken vernietigd door de druifluisepidemie. Daarna is ongeveer een kwart van de voormalige wijngaarden opnieuw aangeplant. Tegenwoordig beslaat het (nog altijd versnipperde) wijnbouwareaal zo’n 22.000 hectare.

Klimaat

De wijngaarden van de Bourgogne liggen aan weerszijden van de rivier de Saône, tussen Auxerre in het noorden en de stad Mâcon in het zuiden. Het klimaat in de regio is continentaal met koude winters en hete zomers. Het weer kan onvoorspelbaar zijn, met regen, hagel en temperaturen onder het vriespunt. Vooral in mei, juni en oktober regent het veel in het gebied. Door de klimatologische verschillen kan de kwaliteit van wijnen uit de Bourgogne per jaar zeer variëren.

Probeer eens

Deze Bourgogne wijnen
Meer leren over wijn?

Wijnland Frankrijk is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over de LoireBeaujolais, de Bordeaux of de Provence

Wil je je verdiepen in Franse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder chablis en meursault

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Franse) wijnen binnen een minuut!

Ook leuk om te lezen: