Alles over deze Spaanse wijnstreek La Mancha

Met een totale oppervlakte van maar liefst 192.000 hectare is La Mancha niet alleen het grootste DO-gebied van Spanje, maar zelfs van de hele wereld. Het wijnbouwgebied strekt zich uit van Madrid tot de heuvels van Valdepeñas, 200 kilometer ten zuiden van die stad.

De streek ontleent zijn naam aan het Moorse woord Manxa, dat ‘uitgedroogde aarde’ betekent. Het is er dan ook heet en droog, met weinig regen en temperaturen die in de zomer oplopen tot meer dan 40°C. In de winter is het vaak ijzig koud.

De witte airén-druif groeit opvallend goed in het klimaat van La Mancha. Deze witte wijnen zijn vaak vrij droog, fris en ietwat neutraal van smaak. De meest aangeplante blauwe druif is de tempranillo, hier ook wel cencibel genoemd. Sommige wijnmakers experimenteren met internationale druivenrassen als cabernet sauvignon en chardonnay. Door het gebruik van moderne technieken bezitten de wijnen uit La Mancha, ondanks de extreme zomerhitte, voldoende frisheid. Een groot deel van de geproduceerde wijnen wordt getransporteerd naar Jerez, waar er brandy de jerez van wordt gemaakt.

Meer lezen over wijn?

Wijnland Spanje is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Navarra, Priorat, Rias Biaxas en Reuda. Wil je je verder verdiepen in Spaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder cava en rioja.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Spaanse) wijnen binnen een minuut!

Ook leuk om te lezen: