Skip to main content

alles over de Spaanse wijnstreek


Navarra

Uit deze regio komen droge rosado wijnen en verschillende rode en witte wijnen. Lees meer!

Navarra

Uit deze regio komen droge rosado wijnen en verschillende rode en witte wijnen. Lees meer! Navarra is een autonome regio in Noord-Spanje die onderdeel uitmaakt van Baskenland. Navarra is een stuk minder bekend dan bijv. wijngebied Rioja. Zonde! Want uit Navarra komen wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Ontdek alles over deze wijnstreek!

Bekijk alle wijnen uit de Navarra

Navarra in het kort

  • Wijngebied in het noorden van Spanje
  • 63% van de wijnen is rood
  • 30% van de wijnen is rosé en 7% wit
  • Belangrijkste druivenrassen: garnacha en tempranillo

Droge rosado wijnen & rode wijnen

Navarra staat van oudsher bekend om haar mooie droge rosado (Spaans voor rosé) wijnen en maakt misschien wel de beste rosé’s van Spanje! Toch worden er tegenwoordig voornamelijk rode wijnen geproduceerd in Navarra. Deze worden meestal gemaakt van de garnacha-druif, of ze zijn een blend waarin ook tempranillo is gebruikt. Daarnaast worden er in Navarra wijnen gemaakt van de druivenrassen cabernet sauvignon of syrah. De weinig geproduceerde witte wijnen zijn vaak gemaakt van de vrij neutrale, licht fruitige macabeo-druif.

Vind je een Navarra wijn op de menukaart van een restaurant? Bestellen maar! Deze wijnen stellen je zelden teleur.

Welke druiven groeien er in Navarra?

Met 40% is de garnacha de meest verbouwde druif in het gebied. Naast het druivenras garnacha groeit de tempranillo-druif ook op veel plekken. Andere belangrijke blauwe druivenrassen in deze regio zijn:

  • Mazuelo
  • Graciano
  • Cabernet sauvignon
  • Merlot
  • Syrah

Hoewel ze minder populair zijn, groeien er ook witte druiven in Navarra. Populair zijn macabeo en moscatel. De chardonnay-druif neemt ook in populariteit toe.

Een flinke krimp!

In Navarra wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Al in de middeleeuwen produceerde Navarra veel wijn voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. Aan het einde van de 19e eeuw, toen de Franse wijngaarden waren vernield door de druifluis, exporteerde Navarra veel wijnen naar Frankrijk.

Zelf werd het gebied pas in 1892 door de druifluis getroffen. Gelukkig is de regio daar inmiddels weer bovenop gekomen! Het resultaat van al deze veranderingen is wel dat het huidige wijnbouwgebied is gekrompen: het beslaat nog maar één derde van het gebied dat in de 19e eeuw is aangeplant.


MEER WETEN OVER WIJN?

In Spanje vind je nog veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Priorat, Somontano, Rias Baixas en La Mancha. Wil je meer weten over de Spaanse wijnen? Lees hier dan alles over de Spaanse klassiekers, waaronder cava en rioja. Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Spaanse) wijnen binnen een minuut!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.