Skip to main content

Lees alles over de Spaanse wijnstreek


Priorat

Priorat
Priorat

Een kleine wijnregio die veel te bieden heeft: dat is Priorat. Uit de ruige en afgelegen, rotsachtige heuvels van Priorat komen een paar van de meest toonaangevende wijnen van Spanje. Priorat is ook nog eens één van de 2 DOCa-gebieden die Spanje rijk is. Kwaliteit is belangrijk dus! Ontdek alles over deze regio.

Bekijk alle wijnen uit de Priorat

WIJNSTREEK PRIORAT IN HET KORT

  • Gelegen in het binnenland van Catalonië, 150 km ten zuidwesten van Barcelona
  • Staat bekend om de stevige rode wijnen
  • Belangrijkste druivenrassen: garnacha en cariñena
  • Zeer volle, krachtige wijnen

AFGELEGEN ROTSACHTIGE HEUVELS 

De wijngaarden in Priorat zijn aangelegd op steile terrassen op hoogtes van 100 tot 700 meter. De druiven worden in smalle rijen op het ruige terrein geplant. Als het tijd is om te oogsten kan dat dus alleen met de hand. Het is zwaar werk om hier druiven te plukken. En dat ook nog eens voor een handjevol druiven. Want de opbrengst is vaak laag. De wijnen uit Priorat zijn daardoor vaak erg prijzig, maar dan heb je ook wel wat!

Het woord llicorella doet je misschien denken aan het Engelse woord voor drop (liquorice), maar betekent eigenlijk leisteen in het Catalaans.

PERFECTE BODEM VOOR DRUIVENRASSEN

In dit zonnige en droge gebied vind je een arme vulkanische bodem, ook wel llicorella genoemd. Stel je een soort stenen houtsnippers voor, het steen is zeer poreus, daar kan het water dus goed door weglopen. Dit is natuurlijk wel ‘losse grond’, maar dat dwingt de ranken weer om zich diep te wortelen op zoek naar voedsel en water. Het is dan ook deze bodem die zorgt voor de aromatische druiven met een complexe en mineralige smaak. Dé perfecte bodem voor smaakvolle druiven!

MIX AAN DRUIVENRASSEN

Je zou kunnen zeggen dat in Priorat een ratjetoe aan druiven groeit. De krachtige en volle wijnen uit dit gebied zijn gemaakt van de inheemse druivenrassen garnacha en cariñena maar bevatten naast inheemse druivenrassen vaak ook Franse druiven zoals cabernet sauvignon, merlot en syrah. De witte wijnen worden gemaakt van vier druivenrassen: chenin blanc, macabeo, garnacha blanca en pedro ximénez.

Wijnen uit Priorat zijn volle en krachtige wijnen. Ze moeten dan ook minimaal 13,5% alcohol bevatten.

MINIMALE VERPLICHTE RIJPING

De meeste wijnen uit Priorat zijn minimaal 12 maanden op eikenhout gerijpt. Er zijn drie ‘rijpings’niveaus: 

  • Crianza wordt 12 maanden op het eikenhout gerijpt, gevolgd door 12 maanden in de fles. 
  • Reserva spends wordt 12 maanden op eikenhout gerijpt, gevolgd door 24 maanden in de fles. 
  • Gran Reserva wordt 24 maanden op eikenhout gerijpt, gevolgd door 36 maanden in de fles.

EEUWENOUDE GESCHIEDENIS EN TRADITIES 

Al sinds de 12de eeuw wordt er wijn verbouwd in Priorat: de Karthuizer monniken waren de eersten die druiven verbouwden in de regio: zij verbouwden rondom hun klooster een wijngaard en beschermden eeuwenlang de tradities en de wijngaarden. Tot de 17e eeuw waren de monniken de enigen die wijn verbouwden in Priorat. Een eeuw later kwamen daar de eerste wijnboeren die ook begonnen met wijn productie in Priorat. 

Van oud naar nieuw

Tot aan het begin van de jaren ’90 werden druiven hier voornamelijk verbouwd volgens zeer oude tradities. Tegenwoordig worden  meer moderne technieken toegepast. 


Meer lezen over wijn?

Wijnland Spanje is naast Priorat rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Somontano, Rías Baixas en La Mancha. Wil je meer weten over Spaanse wijnen? Lees hier dan meer over de Spaanse wijn, waaronder cava en Rioja. 
Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Duitse) wijnen binnen een minuut!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.