Skip to main content

Alles over de Nieuw-Zeelandse wijnstreek


Marlborough

Marlborough

Sinds 1990 is Marlborough de grootste en bekendste wijnregio van Nieuw-Zeeland. Daarvoor ging die eer naar Hawkes Bay, dat nog wel altijd het oudste wijnbouwgebied van het land is. Marlborough ligt op het noordelijkste puntje van het Zuidereiland.

Bekijk alle wijnen uit Marlborough

Beste sauvignon blancs ter wereld

De eerste druivenstokken in het gebied werden in 1973 aangeplant door het bekende wijnhuis Montana. De wijnen van Montana boekten zo enorm veel succes, dat al snel veel andere wijnhuizen volgden. Het wijnbouwgebied van Marlborough beslaat tegenwoordig meer dan 11.000 hectare. De regio produceert maar liefst 79% van alle Nieuw-Zeelandse. De Sauvignon Blancs uit Marlborough behoren tot de beste van de wereld.

Klimaat

De meeste wijngaarden zijn aangeplant in de Wairau vallei. De laatste 10 jaar is de vallei van Awatare ook een belangrijke subregio geworden. Marlborough is een van de zonnigste en droogste gebieden van Nieuw-Zeeland. In veel gebieden wordt er daarom geïrrigeerd. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomer is ongeveer 24°C. ‘s Nachts koelt het behoorlijk af. Door deze temperatuurverschillen ontwikkelen de druiven levendige, fruitige aroma’s.

De lekkerste wijnen uit Marlborough

De sauvignon blanc is Marlboroughs bekendste en meest aangeplante druif. De sauvignon blancs uit Marlborough zijn van ongekend niveau. Het zijn zeer uitgesproken en kruidige wijnen, met frisse zuren en duidelijk herkenbare aroma’s van tropisch fruit. De chardonnay en blauwe pinot noir zijn na de sauvignon blanc de meest verbouwde druiven. Pinot noirs uit Marlborough zijn vol, rijp en fruitig. Chardonnay en pinot noir worden ook veel gebruikt voor mousserend. Deze bruisende kwaliteitswijnen worden gemaakt volgens dezelfde methode als de Franse champagnes. Verschillende Franse champagneproducenten als Deutz en beroemde champagnewijnmakers als Daniel Le Brun hebben geïnvesteerd in wijngaarden in Marlborough. De riesling wordt ook steeds populairder. Vooral de volle en zoete dessertwijnen, gemaakt van riesling-druiven die zijn aangetast door edele rotting, zijn noemenswaardig.

Bestel de lekkerse wijnen uit Nieuw-Zeeland Wijn.


MEER OVER WIJN?

Natuurlijk zijn er naast Nieuw-Zeeland nog heel veel andere ontdek alle wijnlanden om te ontdekken, zowel in de oude VS nieuwe wijnwereld. Zin gekregen in wijn? Doe onze smaakprofielentest om te ontdekken welke wijnen bij jou passen!