Skip to main content

Alles over


Bokbier

Bokbier
Bokbier

Is het nu bokbier of bockbier? Hoe je het ook schrijft, je vindt dit speciaalbier in twee soorten: herfstbok en lentebok. Echte seizoensbieren dus. Maar waar komt bokbier eigenlijk vandaan? Dat lees je in dit artikel. We praten je ook bij over de smaak en geven je tips hoe je bokbier drinkt en combineert met eten.

WAT IS BOKBIER?

Bokbier is een sterk seizoensbier. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, waarbij het gist in het brouwproces naar de bodem zakt. Bokbier was daardoor robijnrood van kleur met een karamelachtige smaak.

Tegenwoordig wordt hier niet meer streng gelet en is alles mogelijk. Je ziet dan ook steeds meer bovengistende bokbieren met lichtere kleuren op de markt komen. Ook verschijnen er steeds meer varianten in combinatie met andere grondstoffen, zoals tarwe. Bokbier heeft over het algemeen zoetige tonen en een vrij lage bitterheid.
 

infografiek voor biersoorten Bokbier

BOKBIER OF BOCKBIER?

Waarom heet bokbier eigenlijk bokbier? De naam ontstond oorspronkelijk aan het einde van de 17e eeuw in Duitsland. Om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het bier tegenwoordig kennen: bokbier. 


Oorspronkelijk schrijf je bockbier met ‘ck’, maar in Nederland ook vaak als ‘bokbier’ geschreven. Beide schrijfwijzen zijn correct. Nederland is overigens niet het enige land waar bokbier zo populair is. Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië brouwen ook maar wat graag dit seizoensbier.

FABELS OVER BOKBIER

Er zijn veel fabels te vinden over de naamgeving van bokbier. Zo zou de naam:

  • Afkomstig zijn van de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt
  • Iets te maken hebben met het sterrenbeeld steenbok
  • Een verband hebben met het gelijknamige dier
     

HET BROUWPROCES

Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van pils doordat er twee keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Dit levert meer suikers op en zorgt voor een steviger bier. Daarnaast is de mout in bokbier op hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout karameliseert met als resultaat die karakteristieke, zoete karamelsmaak van bokbier.


De enige echte eis die in Nederland aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Dit geeft de dichtheid van het bier aan en zegt daarmee iets over hoe zwaar het bier is.

Belgiƫ brouwt soms bokbier dat gek genoeg uitsluitend bedoeld is voor de Nederlandse markt.

BOKBIER: SEIZOENSBIER

Oorspronkelijk werd bokbier gemaakt voor de gure, koude winter. Tegenwoordig luiden wij het bokbierseizoen al in oktober in. Er zijn begin oktober dan ook erg veel bokbierfestivals waar je oneindig veel soorten bokbier kunt proeven. Het herfstbok seizoen loopt nu van oktober tot en met februari. Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok (ook wel meibock genoemd).

SOORTEN BOKBIER: HERFSTBOK VS. LENTEBOK

Een herfstbok heeft vaak een donkere robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en is zoeter van smaak dan een lentebok. Een lentebok is lichter van kleur en heeft een verfrissende, fruitigere smaak vergeleken met herfstbok. 
 

HET BESTE BOKBIER

Welke bokbier is nu het beste? Ze zijn allemaal eigenlijk erg lekker! Die keuze laten we daarom liever aan jou over. Proef bijvoorbeeld één van de bokbieren hieronder of doe een bokbier test met een eigen proefpakket: Nederlandse Bockbier Proeverij.
 

ALCOHOLVRIJ BOKBIER

 

Nadat Grolsch het eerste alcoholvrij bokbier ontwikkelde zijn er meer producenten gevolgd, zoals Amstel en Duvel. De ene brouwerij haalt de alcohol er na het brouwen uit, de andere laat de alcohol niet ontstaan tijdens de gisting. Eigenlijk mag deze alcoholvrije variant officieel geen ‘bok’ heten, omdat er daarvoor bepaalde ingrediënten ontbreken. Benieuwd naar meer over deze nieuwe trend? Lees dan alles over alcoholvrij bier. En wist je dat er ook steeds vaker glutenvrij bokbier op de markt verschijnt? Lees hier alles over glutenvrij bier.

HOE DRINK JE BOKBIER?

De temperatuur van bokbier is bij het drinken erg belangrijk voor de smaakbeleving. Bockbier heeft rijke aroma’s en een alcoholpercentage van 6% tot 7%. Het is daarom belangrijk dat je dit bier niet te koud drinkt. De aroma’s van bokbier komen namelijk het beste vrij op een temperatuur van 8 tot 10 graden. Zo proef je de smaken zoals de brouwer het bedoelde.

BOKBIER GLAS

Voor een bokbier pak je een tulpglas. Dit glas is geschikt voor de wat zwaardere bieren. De bolle onderkant van het tulpglas reguleert de warmte van je hand waardoor de aroma's van het bier worden versterkt. 

Bokbier schenken

Schenk je bokbier onder een hoek van 45º, in één vloeiende beweging in het glas. Om een stevige schuimkraag te creëren die lang blijft staan, laat je het schuim iets over de rand lopen. Wil je kringen in het tafelblad voorkomen? Houd dan het glas recht als het bijna vol is. 

Bokbier afschuimen

Het bokbier kun je het beste afschuimen met een natte spatel, onder dezelfde hoek van 45º. Een natte spatel heeft de voorkeur, omdat het schuim dan een beetje water krijgt dat het bier perfect afsluit. 

 

BOKBIER BIJ JE ETEN?

Bokbier is zwaarder dan normaal bier en heeft een volle smaak die vaak wordt beschreven als kruidig, nootachtig en licht zoet. Heerlijk van smaak en perfect te combineren met gerechten en hapjes. Houd in gedachten dat de smaken van het bier en eten een contrast moeten vormen óf elkaar aanvullen. Inspiratie nodig? Lees hieronder welke gerechten en hapjes perfect zijn bij bokbier:

  • Rundvlees en bokbier zijn goede vrienden. Probeer eens dit lekkere recept recept van stoofvlees met een stevige herfstbok
  • Herfstbok combineert ook heel goed met kaas. Schapenkaas om precies te zijn. Denk bijvoorbeeld aan manchego of pecorino
  • Bokbier is ook goed te combineren bij het dessert! Probeer bijvoorbeeld eens deze chocolademousse
BOKBIER BIJ JE ETEN?
Recept

Stoofpotje met bier

DORST GEKREGEN?

Heb je zin in bokbier? Voor de complete beleving kies je het bokbier van dit seizoen. Kun je even niet proosten met je vrienden? Treur niet; bokbier smaakt ook heerlijk aan je eigen keukentafel. 

Wil je bokbier geven als cadeau? Bekijk dan eens de bier cadeau pagina. Of ben je op zoek naar een bokbier aanbieding? Houd dan onze actiepagina voor bier in de gaten!

BEKIJK HIER ALLE BOKBIEREN

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.