Frankrijk: Elzas

Artikel

Wijn uit de Elzas, Frankrijk

In het uiterste noordoosten van Frankrijk, grenzend aan Duitsland en ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn, ligt de Elzas of Alsace (in het Frans). Het gebied was ooit Duits, maar is sinds 1648 overwegend in Franse handen geweest. De overwegen witte wijnen uit de Elzas hebben heerlijke karakteristieke, fruitige aroma’s.

Geschiedenis

Al in de Middeleeuwen kende de Elzas een florerende wijnbouw. De wijnen stonden bekend als de beste van Duitsland. Aan het einde van de 19e eeuw, toen het gebied ook tijdelijk in handen van de Duitsers was, werd de regio getroffen door de grote druifluisepidemie. De Duitsers beplantten de wijngaarden daarna met hybride druivenrassen die veelal bestand waren tegen de druifluis, maar wijnen van mindere kwaliteit gaven. Na de Eerste Wereldoorlog heroverden de Fransen de Elzas. Ze vervingen de slechte druiven door edele druivenrassen als riesling en pinot blanc. De goede kwaliteit van de wijnen leidde in 1962 tot de Appellation d’Origine Contrôlée Alsace. In 1975 werd de Alsace Grand Cru ingesteld en in 1976 de Crémant d’Alsace.

Klimaat

De wijngaarden in de Elzas profiteren van een zonnig, warm en droog klimaat, hoewel de winters behoorlijk koud kunnen zijn. Vooral witte druiven rijpen in dit klimaat erg goed. De wijngaarden die op het zuiden liggen krijgen de meeste zon en leveren de beste wijnen. De bodem van de Alsace bestaat afwisselend uit graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Hierdoor bieden de wijnen uit de Alsace een grote diversiteit aan aroma’s en smaken.

Druivenrassen

De Elzas kent verschillende druivenrassen, die op één na wit zijn. Veel wijnen zijn cépagewijnen (wijnen van één druivenras). In de Alsace worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze zijn gemaakt. Ze worden verplicht gebotteld in kenmerkende smalle, hoge Alsace-flessen, in de streek waar ze geproduceerd zijn. De sylvaner levert frisse en lichte wijnen, die enigszins fruitig zijn. De frisfruitige Pinot Blanc kan gemakkelijk als aperitief gedronken worden. Rieslings uit de Elzas hebben frisse, fruitige zuren en een delicate smaak.

De Elzassers beschouwen de Gewürztraminer als de beste van hun wijnen. Het is een stevige wijn met zwoele aroma’s en een rijke, weelderige structuur. Ook de Pinot Gris is stevig weelderig van smaak. Van de muscat d’Alsace worden fruitige wijnen gemaakt, die smaken naar verse druiven. De enige rode druif die in de Alsace wordt verbouwd is de pinot noir. Pinot Noirs uit de Alsace zijn ook bijzonder fruitig, met een hint van kersen.

Classificatie

Op de etiketten van Elzaswijnen zijn de volgende kwaliteitsaanduidingen te onderscheiden:

  • AOC Alsace: bij deze appellation staat alleen de naam van het druivenras op het etiket. Eventueel wordt er op het etiket ook ‘Edelzwicker’ of ‘Gentil’ vermeld. Dit betekent dat de wijn een mix is van meerdere witte druivenrassen. Ook kunnen er geografische aanduidingen op staan, zoals plaats of buurtschap
  • AOC Alsace Grand Cru: deze aanduiding is alleen bedoeld voor wijnen van riesling, gewürztraminer, pinot gris en de muscat. Ze moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Op het etiket moeten vermeld staan: druivenras, jaar en een van de 50 afgebakende wijngaarden
  • AOC Crémant d’Alsace: dit is een levendige, mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de méthode traditionnelle van de Champagnestreek. In deze wijn wordt hoofdzakelijk de pinot blanc-druif gebruikt, maar de pinot gris, pinot noir, riesling of chardonnay komen ook voor. De wat zeldzamere Crémant rosé wordt uitsluitend van pinot noir gemaakt

Soms is een wijnjaar uitzonderlijk goed. In zulke jaren worden ook overrijpe druiven gebruikt voor de productie van bepaalde Alsace of Alsace Grand Cru wijnen. Dat levert rijke en likeurachtige wijnen op van riesling, gewürztraminer, pinot gris en muscat. Deze krijgen dan extra vermeldingen als ‘Vendanges Tardives’ (‘laat geoogst’) en ‘Sélection de Grains Nobles’ (geselecteerde druiven, aagetast door botrytis).


3 Reviews

André Stuber Pinot Blanc 75CL
Niet meer beschikbaar