Skip to main content

Alles over de druif en de wijn


Pinot blanc

Witte druiven
Witte druiven

De pinot blanc is familie van de pinot noir en pinot gris en wordt veel verbouwd in de Elzas. De pinot blanc geeft vaak redelijk geprijsde wijnen en is uitstekend geschikt om jong te drinken.

Bestel nu Pinot Blanc

OORSPRONG: VAN DE BOURGOGNE NAAR DE ELZAS

Trossen druiven
Trossen druiven

De pinot blanc wordt veel geassocieerd met de Elzas of Alsace, maar deze druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Het is daarom ook toegestaan, maar niet vaak uitgevoerd, om deze druif in Grand Cru Wijngaarden te laten groeien.

Buiten Frankrijk wordt de pinot blanc veel verbouwd in Noord-Oost Italië, onder de naam pinot bianco. In Oostenrijk en Duitsland staat de druif bekend als ‘Weissburgunder’, ofwel witte Bourgondiër. Buiten Europa wordt de pinot blanc druif in nieuwe wereldlanden Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Uruguay.

GEBIED BEPAALT SMAAK EN UITERLIJK

In elk gebied waar de pinot blanc wordt verbouwd is de druif anders van smaak en uiterlijk. Toch is deze druif altijd perfect om te verwerken in een blend voor mousserende wijn. Zo is de druif toegestaan in champagneblends. Ook wordt de pinot blanc vaak gemengd met pinot noir, chardonnay en pinot meunier.

Niet alleen qua smaak is de pinot blanc een allemansvriend. Ook qua toepassing kan deze druif veel gebruikt worden: deze druif komt dan ook voor in witte wijn, mousserende wijn en dessert wijn.

SMAAK: FRUITIG EN FRIS

Qua smaak is de pinot blanc een allemansvriend: qua karakter doet de druif denken aan de chardonnay, maar dan iets lichter, frisser en fruitiger, met aroma’s van appel en lychees. Deze wijn kent milde zuren en een zeer toegankelijke smaak.

PERFECTE MATCH MET... EI

Pinot blanc is ideaal als aperitiefwijn, maar ook een perfecte keuze bij gerechten waarin veel ei is verwerkt, bijvoorbeeld quiche lorraine (niet voor niets een streekspecialiteit van de Elzas). Maar het meest bijzondere van deze wijn is nog, dat hij zich als het ware aanpast aan het gerecht. Dus als je veel verschillende smaken serveert, zit je met een Elzasser pinot blanc altijd goed. 

MEER OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.