Oostenrijk

inspiration-image

Artikel

Wijn uit Oostenrijk

Nog niet zo heel lang geleden waren de Oostenrijkse wijnen vrij onbekend in het buitenland. Het land heeft een van de strengste wijnwetgevingen ter wereld. Daardoor zijn de wijnen altijd van topkwaliteit en worden ze tegenwoordig internationaal steeds meer gewaardeerd.

Oostenrijkse wijnen genoten tot voor kort nauwelijks bekendheid in Nederland. Het wijnland heeft altijd een beetje in de schaduw gestaan van Duitsland. Maar de laatste jaren is de kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen enorm toegenomen.

Geschiedenis

Oostenrijk kent een rijke wijnbouwtraditie die teruggaat tot het begin van onze jaartelling. De Romeinen verbouwden wijn in het zuidoosten van het land. In de middeleeuwen waren het vooral de monniken die de wijnbouw tot grote bloei brachten. Het wijnbouwgebied was in die tijd 10 keer zo groot als het huidige wijnbouwgebied. Veel wijn werd geëxporteerd naar het buitenland. Net zoals in veel Europese landen, zorgden de druifluisepidemie aan het einde van de 19de eeuw en de twee Wereldoorlogen in de 20e eeuw voor een decimering van het aantal wijngaarden.

Na een groot wijnschandaal in 1985 hadden de Oostenrijkse wijnen jarenlang te kampen met een negatief imago. Enkele producenten hadden geknoeid met wijn om aan de grote vraag naar goedkope zoete wijnen te kunnen voldoen. De export daalde in het jaar erna met meer dan 80%. De Oostenrijkse regering stelde echter onmiddellijk een nieuwe wijnwet op, die nog steeds een van de strengste ter wereld is. Daardoor is de kwaliteit met sprongen vooruitgegaan. Alle wijnen voldoen nu aan zeer strenge eisen. Zo wordt iedere wijn chemisch-analytisch gekeurd en op kwaliteit beoordeeld voordat hij gebotteld wordt. Iedere gecontroleerde fles krijgt een rood-wit-rood genummerd bandje op elke fles.

Wijnbouw

Alle wijngaarden bevinden zich in het oosten van het land. De 4 wijnregio’s zijn Niederösterreich, Wien, Burgenland en Steiermarken. De wijnregio’s zijn onderverdeeld in wijndistricten. De ligging komt qua hoogtegraden overeen met de Bourgogne en er heerst een ideaal klimaat voor de wijnbouw. De zomers zijn warm en zonnig, gevolgd door een milde herfst met koele nachten. Het water van de Donau en grote meren als de Neusiedlersee zorgt voor warmtereflectie. Rond de Neusiedlersee treedt regelmatig ochtendnevel op, een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van edele rotting. De grondsoort verschilt per regio en varieert van löss, graniet, leisteen, leem en zand tot vulkanisch gesteente.

Typerend voor Oostenrijk is het zogenaamde hoogbouwsysteem, dat behalve op steile hellingen vrijwel overal toegepast wordt. De wijnstokken worden wijd uit elkaar gezet en de ranken worden de hoogte in geleid tot circa 1.40 meter. Ze zijn daardoor minder gevoelig voor vorst, de opbrengsten zijn hoger en er kan machinaal geplukt worden.

Druivenrassen

Oostenrijk produceert overwegend witte wijnen: zo’n 80% van de totale productie is wit. De meeste witte wijnen zijn droog, maar er worden ook zoete wijnen van wereldniveau gemaakt. Deze zijn wel behoorlijk prijzig. Er worden hoofdzakelijk inheemse druiven gebruikt. De grüner veltliner is met 35% van de aanplant veruit de belangrijkste witte inheemse druif. Wijnen van grüner veltliner zijn fris, met een snufje peper. De smaak van de druif wordt dan ook wel eens omschreven als ‘pfefferl’. Andere witte druivenrassen zijn onder meer welschriesling, müller-thürgau en de internationale pinot blanc, die in Oostenrijk weissburgunder. De belangrijkste blauwe druif is de kruising blauer zweigelt, die circa 8% uitmaakt van het totale aantal wijngaarden. De wijnen van deze druif zijn heerlijk fruitig, met kersenaroma’s en kruiden. Verder zijn de blauer portugieser en de blaufränkisch van belang.

Classificatie

De indeling van de Oostenrijkse wijnen lijkt in veel opzichten op het Duitse systeem. Net als Duitsland kent Oostenrijk Qualitätsweine en Prädikatsweine. Alleen behoort Kabinett hier niet tot de Prädikatsweine maar de Qualitätsweine en bestaan er 2 Prädikate meer, namelijk Ausbruch en Strohwein.

 • Qualitätsweine: met de subcategorie Kabinett
 • Prädikatsweine: met de volgende subcategorieën, oplopend in suikergehalte van de most en zoetheid
  • Spätlese
  • Auslese
  • Beerenauslese
  • Eiswein
  • Strohwein: Strohwein wordt gemaakt van overrijpe, op matten gedroogde druiven. De Oostenrijkers stonden in 1526 aan de wieg van de eerste Trockenbeerenauslese ter wereld, in Donnerskirchen aan de Neusiedlersee
  • Ausbruch
  • Trockenbeerenauslese